23 February 2018

10 adevaruri ale Inchizitiei__________________________________________________________________________________

Ce este Inchiziţia? Ce a reprezentat ea pentru oamenii vremii şi cum este percepută astăzi de către noi? Inchiziţia a fost o instituţie a Bisericii Romano-Catolice, care urmărea combaterea ereziei de orice fel şi aducerea oamenilor pe calea cea dreaptă. În teorie nu se prevesteşte nimic grav, decât o simplă îndoctrinare. Practica a demonstrat, însă, opusul(mai ceva decât Holocaustul!). Când vorbim astăzi de Inchiziţie, ne imaginăm doar violenţă şi oameni speriaţi, temători de moarte. Orice faptă aflată în neconcordanţă cu doctrinele Bisericii era „răsplătită” cu chinuri groaznice, ajungându-se, chiar la moarte. M-am gândit să scriu despre Inchiziţie, pentru că este un subiect interesant, ce ne aduce în contrast mentalităţi, subiecte, gândirea omului de atunci cu omul modern. În următoarea listă, am făcut o scurtă incursiune în perioada Inchiziţiei. Ar mai fi multe de spus, însă, toate la timpul lor.

proces

1.Origini.

oamenii inchizitiei

A început în Franţa secolului XII şi s-a răspândit în foarte multe ţări din Europa Centrală şi de Vest. Inchziţia Spaniolă este cea mai cunoscută dintre toate formele pe care le-a luat Inchiziţia de-a lungul secolelor şi a fost şi cea mai violentă. Ultimul proces al Inchiziţiei a avut loc în 1834, dar amintirea crimelor şi a terorii au rămas adânc înrădăcinate în mintea oamenilor şi au influenţat gândirea şi societatea până în secolul XX.

 

2.Scopul.

suspans

De la început şi până la final, scopul Inchiziţiei a fost acela de a combate erezia în toate formele ei, însă acuzaţiile şi modul de acuzare au derivat drastic de la modul original. Inchiziţia a dorit, încă de la bun început, salvarea sufletelor oamenilor; aducerea lor pe calea cea dreaptă. În Evul Mediu, diferite tipuri de secte şi erezii apăruseră în Europa care propovăduiau o doctrină diferită faţă de cea a Bisericii Catolice. Acestea ameninţau doctrinele catolicismului. Temându-se că şi-ar putea pierde enoriaşii, Biserica a hotărât combaterea acestor erezii, considerate ca fiind lucrături ale Diavolului, care dorea coruperea sufletelor oamenilor.

 

3.Ce fapte puteau fi considerate erezii?

vrajitorie

Adulterul, cămătăria,contrazicerea unui preot sau a unei doctrine a Bisericii, în cazul unui senior sau prinț – acceptarea ereticilor pe domeniile sale, refuzul denunțării altor eretici sunt unele dintre cele mai grave fapte, pentru care cineva putea fi acuzat. Cea mai importantă dintre acestea şi cea mai gravă, de fapt, eravrăjitoria(cu tot ce cuprinde ea, cu magia sau purtarea, păstrarea talismanelor). În acea perioadă, se considera că femeia era mult inferioară bărbatului şi că doar ea putea fi un instrument folosit de diavol în această sferă a misticismului.

 

4.Care era procedura?

tortura 2

Erau identificaţi acuzații, se încerca o  „perioadă de iertare”, urma interogatoriul. Dacă refuzai să vorbeşti, se ajungea la constrângere și tortură.Sentința finală stabilea modul în care persoanei în cauză urma a-i fi luată viaţa, trecând, întâi, prin chinuri infernale.

 

5.Tortura şi arderea pe rug:

rug

Tortura avea rolul de a-l convinge pe acuzat să-şi recunoască faptele. Dacă acuzatul nu recunoştea că este vinovat, atunci se recurgea la vătămări corporale. Tortura fizică era instrumentul cel mai folosit de „judecători”. Nu vorbim de torturare uşoară, ci din contră. Arderea pe rug era instrumentul cel mai folosit în uciderea ereticilor. Persoanele despre care se spunea că au făcut fapte miraculoase, că le-au apărut îngeri și  sfinți  erau considerate mincinoase, fictive, ispititoare și inspirate de spiritele diabolice. Alte persoane care se încadrau în această categorie şi care îşi găseau sfârşitul pe rug erau vrăjitoarele, deoarece prezicerea evenimentelor viitoare – vrăjitorie, ghicire și afirmații prezumțioase- era imposibil de acceptat de către Biserică.

 

6.Leagănul lui Iuda:

leaganul

A fost un instrument de tortură folosit mai ales în zona Italiei, Germaniei şi Franţei. Victimei atârnate deasupra leagănului, ce avea formă de piramidă, îi era introdus în părţile intime vârful, moartea, survenind din cauza infecţiilor, a septicemiei sau pur şi simplu din cauza tragerii în ţeapă. Desigur, toate acestea veneau după dureri şi chinuri groaznice.

 

7.Smulgerea unghiilor:

tortura

Victima era plasată pe o masă, iar cu ajutorul unor cleşti, unghiile erau smulse. Deoarece cleştii erau folosiţi pe mai multe persoane, infecţiile erau un lucru obişnuit care agravau situaţia şi duceau de cele mai multe ori la moarte. Această procedură era una foarte dureroasă şi de cele mai multe ori, înainte ca unghia să fie smulsă, călăul provoca răni extrem de grave la nivelul degetelor.

 

8.Tortura cu şobolani:

sobolani

Victima era întinsă pe o masă, iar pe stomacul ei se punea un şobolan care era acoperit cu o oală pe care călăul o încingea. Pe măsura ce temperatura creştea, animalul căuta o cale de scăpare, iar în cele din urmă ajungea să sape în abdomenul nefericitului.

 

9.Patul de tortură:

patul

Probabil cel mai celebru şi cel mai dureros instrument de tortură. Victima era pusă pe un pat, legată de mâini şi de picioare, apoi călăul întindea membrele acuzatului până când oasele acestuia erau dislocate. Procesul putea ţine ore întregi şi era extrem de dureros, iar dacă victima leşina aceasta era trezită cu apă.

 

10.Acuzaţi celebri:

pamant ioana

Celebra „fecioară din Orleans” a ajuns în fața tribunalului Inchizitor după reputația câștigată în timpul Războiului de 100 de ani  când a reușit să-și elibere și salveze țara de amenințarea engleză în urma unor vise. Astfel, moartea Ioanei dArc prin arderea pe rug  servea intereselor politice ale Angliei care dorea menținerea dominației în Franța.Galileo Galilei este un alt om, apreciat de posteritate, care a fost supus acestei torturi. „Și totuși se mișcă” este expresia despre care se spune că ar fi fost susținută de matematicianul, fizicianul și filosoful italian în fața tribunalului Inchizitor în 1633, după ce a fost forțat să-și dezică teoria conform căreia pământul se învârte în jurul soarelui și care implicit, contrazicea credința creștină.

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

__________________________________________________________________________________

Comments

  1. Ce incuiati erau oamenii inainte 😐

  2. Te apuca groaza cand citesti asa ceva:(