17 December 2017

10 cele mai interesante spatii din Gradina Cișmigiu__________________________________________________________________________________

În cetatea lui Bucur, găsim încă de pe vremea lui Alexandru Ipsilanti (domnitor al Tarii Romaneștisi al Moldovei in sec secolul al XVIII-lea) numele de Gradina Cișmigiu. Acesta a comandat construirea a doua cișmele pe un spațiu mlăștinos in care se afla astăzi parcul.

De la domnitorul cu origini in cartierul Fanar, ne îndreptam către domnitorul roman George Bibescu (secolul al XIX-lea), in vremea căruia zona devine gradina publica, fiind amenajata de către arhitectul peisagist vienez Carl Friedrich Wilhelm Meyer.

De atunci si pana in zilele noastre au fost făcute numeroase modificări si adăugiri, ducând la forma pe care o știm toți cei care am pășit vreodată pe aleile frumosului Cișmigiu. Totuși amprenta cea mai mare o are arhitectul peisagist F. Rebhun care din 1910 s-a ocupat de organizarea parcurilor bucureștene.

Încadrat de patru mari bulevarde, Regina Elisabeta la sud, Știrbei Voda la nord, Schitul Măgureanu la vest si Ion Câmpineanu (prin extensie) la est, Parcul Cișmigiu este unul din cele mai vizitate spatii verzi care exista in București.

O oaza de bucurie verde pentru toți cei care ii calca pragul, Gradina Cișmigiu este un loc de plimbare, de odihna, de întâlnire, de joaca, si de ce nu un spațiu de evadare nu numai pentru oameni ci si pentru multe dintre viețuitoarele care populează orașul lui Bucur.

Pe lângă aspectul fundamental al unui parc, reprezentat de vegetație, aici găsim multe alte locuri care fac din Cișmigiu una dintre atracțiile principale ale urbei. După o lunga plimbare prin Cișmigiu m-am gândit ca ar fi interesant sa prezentam pe site 10 locuri importante ale acestui parc.

Daca printre acestea nu se găsește si locul vostru favorit mi-ar plăcea sa îl scrieți la comentarii. De asemenea, ar fi interesant sa trimiteți si o poza cu acel loc, pe care sa o atașez acestui articol.

Pana atunci haideți sa vedem care sunt 10 dintre cele mai interesante spatii din Gradina Cișmigiu, cu observația ca ordinea o stabilește fiecare ;).

10. Restaurantul Monte Carlo

Amplasat ca o insula sau locuința lacustra, restaurantul este un spațiu de relaxare pentru mulți dintre cei care vizitează parcul. De asemenea, ocazional aici au loc conferințe, nunti si botezuri. Pe lângă acest restaurant puteți găsiți multe alte terase in care va puteți odihni si răcori.

9. Pasările exotice

Iubitorii de pasări, nu chiar atât de întâlnite la noi in tara, vor avea o surpriza plăcuta, deoarece vor putea admira păunii sau lebedele din zona nordica a parcului.

8. Fântâna Broscuța

Daca intrați dinspre Știrbei intr-o zi de vara si veți face dreapta pe prima alee, in căutarea unei surse de apa, atunci fântâna broscuța este locul potrivit pentru a va potoli setea. Fântâna este încadrata de lacul lebedelor, de Palatul Cretzulescu si de numeroase bănci pe care va puteți odihni si admira împrejurimile.

7. Izvorul Sissi

Din păcate, singura informație pe care o am despre aceasta sculptura minunata aflata in apropierea foișorului, din care izvorăște apa lui Sissi, este cea scrisa pe piedestal, si anume:

„IZVORUL SISSI

INCHINAT SCUMPEI MELE COPILE

SISSI STEFANIDI”

Apa de aici răcorește in zilele calde de vara pe toți cei care-i ajung in preajma. De asemenea, este un loc in care daca veți pași, veți fi îmbrățișați de un ceva special care va va menține energici pentru o buna perioada de timp.

In cazul in care aveți mai multe informații despre acest izvor v-as fi recunoscător daca le-ați scrie la comentarii.

6. Mesele de șah

Cu toate ca amenajările din aceasta zona lasă de dorit, acest spațiu este un loc de întâlnire si socializare pentru iubitorii șahului, tablelor si al remiului. Daca va plac aceste jocuri si daca puteți sa treceți cu ușurința peste limbajul colorat al celor care populează acele mese sunt convins ca veți petrece momente minunate alături de unii dintre veteranii jocurilor de week-end din Cișmigiu.

5. Rondul Român

Una din creațiile lui Rebhun inaugurata in 1943, Rondul Roman, adăpostește busturile unora dintre cei mai importanți oameni de cultura ai României: Mihai Eminescu, Alexandru Odobescu, Titu Maiorescu, I.L. Caragiale, George Coșbuc, St. O. Iosif, Ion Creanga, Al. Vlahuță, Duiliu Zamfirescu, B. P. Hașdeu, N. Bălcescu, V. Alecsandri.

4. Foișorul

Foișorul sau mai nou Foișorul Fanfarei este o alta atracție majora a acestui parc. Loc de refugiu pentru porumbei, foișorul a devenit de câțiva ani si un spațiu in care au loc concerte de fanfara, muzica clasica si muzica populara. Așadar iubitorii acestor genuri de muzica, si nu numai, sunt invitați in fiecare week-end, pe la amiaza, sa viziteze foișorul si sa se lase purtați pe aripile unor ‘muzici’ celebre.

3. La Cetate

Este un loc amplasat in extremitatea nord-vestica a parcului lângă prima intrare dinspre Schitul Măgureanu. Un loc oarecum retras, ideal pentru cei care vor sa studieze in liniște sau pentru cei care vor sa se odihnească la umbra „Cetatii Cișmigiului”.

2. Lacul

Ca alternativa la promenada pe aleile parcului, puteți sa optați pentru o plimbare cu barca, pe care o închiriați de la debarcader. Deși nu este foarte mare, acest lac artificial are o forma destul de interesanta, iar explorarea acesteia poate fi o experiența plăcuta. Indiferent ca sunteți singuri, cu persoana iubita, cu prietenii sau cu familia, o plimbare cu barca poate fi una relaxanta si de ce nu una memorabila.

1.La Ceas sau Ceasul lui Bucur

Amplasat de curând la intrarea principala de pe Regina Elisabeta, orologiul a devenit rapid unul din cele mai importante repere ale acestui parc. Ceasul lui Bucur, încadrat de amfore si flori este un loc in care timpul se poate opri pentru orișicine, un spațiu de care se pot bucura toți cei care îl înconjoară.


Mențiune

Pe lângă locurile scrise mai sus ar mai trebui adăugate Buturuga, spatiile de joaca pentru copii, Liceul Hașdeu si Palatul Cretzulescu.

Conștienți ca lista nu este completa, așteptam poze, comentarii si sugestii pentru alte locuri importante si interesante din Cișmigiu.

Articol de Cristian Albu
Foto: ZeceInTop.ro

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

__________________________________________________________________________________

Comments

  1. calin_v says:

    daca nu stiati ce e cu izvorul Sissi, iata raspunsul:
    „Izvorul Sissi Stefanidi, amplasat în Grădina Cişmigiu, reprezintă o mamă îndurerată de moartea fiicei sale, ce toarnă apă cu ulciorul. Locul pe care este amplasată statuia aparţinuse familiei Stefanidi şi a fost donat către primăria oraşului după moartea fiicei lor.”
    mai multe informatii aici:
    http://www.historia.ro/exclusiv_web/timp-liber/articol/10-lucruri-stiut-gradina-cismigiu