17 December 2017

10 chestiuni referitoare la revolta__________________________________________________________________________________

De ce ne revoltam? De ce se revolta oamenii in general? Pentru ca sunt nemultumiti, pentru ca au o problema fata de care nu pot reactiona in alt mod. Insa, este revolta un raspuns la problemele noastre? In momentul in care ne razvratim, trebuie sa luam in considerare mai multe elemente. Care este, de fapt, sensul revoltei? De multe ori, am observat ca revoltele sunt haotice, dezorganizate. O revolta inseamna o rasculare impotriva unui fapt pe care nu il putem accepta, impotriva unor concepte pe care nu le agreem. Se ajunge, uneori, sa se piarda din vedere sensul revoltei. De aceea, mi-am propus sa fac o lista cu 10 elemente esentiale, din punctul meu de vedere, pe care ar trebui sa le urmarim in cazul unei razvratiri, unei nemultumiri.

revolta

1.Echipa, organizatie.

organizatie

In mod evident, nu ne putem revolta singuri. De aceea, trebuie sa ne grupam mai multe persoane pentru a duce la bun sfarsit ceea ce ne propunem. Putem crea propria echipa, propria organizatie, care lupta pentru un anumit scop(pentru drepturile oamenilor, ale animalelor, ale studentilor).

2.Stabilirea cauzei.

cauza

In momentul in care pornim sa ne revoltam, trebuie sa hotaram o cauza generala care a dus la nemultumirea noastra. Poate fi una sau pot fi mai multe. Cauzele sunt esentiale in pornirea unei revolte. Fiecare dintre cei nemultumiti isi pot enunta inceputul ce a determinat starea lor actuala, dorinta de a revendica un anumit lucru.

3.Fixarea scopului.

scop

Dupa ce am rezolvat chestiunea referitoare la cauze, urmeaza sa ne intrebam unde vrem sa ajungem cu revendicarile. Ei bine, trebuie sa ne fixam scopurile. Ce anume vom rezolva daca ne vom prezenta problemele? Vom fi luati in seama? Cui ne adresam? De ce? Acestea sunt cateva dintre intrebarile care ne pot ajuta in stabilirea scopului.

4.Crearea unui discurs eficient.

Trebuie sa ne argumentam coerent propriile puncte de vedere, pentru ca putem risca sa nu fim intelesi sau chiar interpretati gresit. Exista multe persoane care nu isi pot exprima clar opinia si din acest motiv, nu se intelege ce le nemultumeste. Trebuie sa avem coerenta, rapiditate si eficienta.

5.Cautarea publicului-tinta.

public

De asemenea, este important sa stim pe cine avem alaturi in aceasta problema. Ne intrebam, de aceasta data, in afara de noi, mai exista si alti oameni nemultumiti, alti oameni ce ne impartasesc gandurile? Lor trebuie sa le prezentam nemultumirile.

6.Atragerea mai multor persoane cu aceleasi cerinte.

imagine

Daca am gasit acest public caruia ne putem adresa, trebuie sa il facem sa inteleaga pentru ce luptam. Exista multe organizatii, care, din dorinta de a se razvrati, de a avea un cuvant de spus, o nemultumire, uita esentialul. Acest esential este, de fapt, discursul de care vorbeam mai sus. Daca nu il putem prezenta intr-un mod coerent, daca nu ne putem face intelesi, atunci vom fi invizibili, nu ni se va alatura nimeni. Pentru a atrage oameni de partea noastra ar fi bine sa reusim sa jonglam cu situatia, sa o facem favorabila noua, sa enuntam lucruri concrete, sa acceptam pareri, inovatii.

7.Stabilirea unei intalniri cu “opozantii”.

dezbatere

Cuvantul “opozanti” este impropriu spus, deoarece nu luptam neaparat impotriva unor anumite persoane, ci mai degraba, impotriva conceptelor enuntate de acestea, a ideilor pe care ni le impun si pe care nu le putem accepta. Trebuie sa stabilim o astfel de dezbatere, in care fiecare sa isi argumenteze parerile, poate exista si un mediator.

8.Incercarea de a ajunge la un consens.

Discutia este esentiala, poate duce la rezolvarea problemei. In cazul in care niciuna din partile contracarente nu doreste sa renunte la lucrurile pe care le reprezinta, se poate ajunge la revolta. Cu toate acestea, incercarea poate da roade si vom evita, astfel, neplacerile cauzate de o astfel de situatie.

9.Argumentari valide.

Intr-o astfel de discutie, trebuie sa stim despre ce anume vorbim, sa nu deviem, sa nu ne abatem de la subiect. Astfel de argumentari pot fi spontane sau realizate dinainte. Trebuie sa avem un plan pe care sa il expunem. In acest fel, persoanele participante la dezbatere vor stii pentru ce luptam. Nu ne trebuiesc abstractizari, ci lucruri concrete.

10.Finalitati.

Daca vom urmari acesti pasi, in mod clar, vom stii pentru ce luptam, vor stii si altii si ne vom putea continua linistiti “batalia” daca nu ne vor fi respectate cererile. Trebuie sa fim constienti de faptul ca nu toate persoanele impartasesc aceeasi cauza ca si noi. De aceea, este vital sa stim cum sa abordam problema. Ne putem revolta, putem ocupa o cladire, aducem pancarde, impartim pliante, punem afise peste tot, iesim in strada. Situatia ar trebui sa fie pasnica. Insa, nu este asigurata reusita. Chiar daca in urma revoltei, nu vom fi luati in seama, este bine sa ne autoanalizam, sa stim ce si unde am gresit, sa intelegem si punctele de vedere ale celorlalti. In orice caz, trebuie sa ne pastram realismul si sa nu ne uitam cauza pentru care am pornit sa luptam si ceea ce ne dorim. Nu vom fi luati in seama de toata lumea. In final, trebuie sa invatam sa ne exprimam clar pentru a fi ascultati, sa luptam pentru nemultumirile noastre si sa nu renuntam niciodata.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

__________________________________________________________________________________