23 February 2018

10 experimente psihologice al caror rezultat nu a fost cel dorit__________________________________________________________________________________

 

Psihologia dupa cum o cunoastem este relativ o stiinta recent aparuta, dar inca de la aparitia ei am fost ajutati sa ne intelegem pe noi si interactiunile noastre cu lumea. Multe experimente psihologice au fost valide si etice, lucru ce a permis cercetatorilor sa inventeze noi tratamente si terapii. Din pacate, altele au sfarsit dramatic, ruinand vieti si stricand reputatia psihologilor care le-au initiat. Iata mai joi o lista cu 10 dintre acele experimente al caror sfarsit nu a fost cel dorit:

www.europlat.org

10. Experimentul de la inchisoarea Stanford

In anul 1971, psihologul social Philip Zimbardo a vrut sa analizeze si sa interogheze modul in care oamenii se conformeaza cu rolul social in care sunt pusi la un anumit moment din viata. Pentru acest experiment a folosit un grup de studenti de sex masculin pentru a lua parte la un experiment de 2 saptamani in care vor fi trebuit sa se comporte exact ca prizonierii si garzile dintr-o inchisoare si sa traiasca intr-o cladire asemanatoare inchisorii. Rezultatele acestui experiment nu au fost cele asteptate, deoarece studentii au inceput sa isi ia rolurile in serios, prizonierii devenind umili iar gardienii devenind sadici. Pentru ca experimentul s-a denaturat a fost incheiat.

9. Studiul „Monstrul”

 

Studiul a fost realizat in anul 1939, cand 22 de copii orfani, 10 dintre ei cu defecte de vorbire au fost separati in doua grupuri egale: primul grup alaturi de un specialist in vorbire care le lauda orice imbunatatire a limbajului indiferent de importanta acestuia si celalalt grup alaturi de un alt specialist in vorbire care critica aspru orice greseala indiferent de importanta. Rezultatele arata ca grupul care a fost alaturi de logopedul care critica, a suferit numeroase afectiuni de ordin psihologic. In plus, mai tarziu s-a descoperit ca si unii dintre copiii care nu aveau deloc defecte de vorbire inainte de acest experiment au inceput sa devina balbaiti dupa un anumit timp. In anul 2007, 6 dintre acei orfani au fost despagubiti

8. MK-ULTRA

CIA a realizat numeroase experimente care nu indeplineau normele etice sub numele de MK-ULTRA intre anii 1950 si 1960. Theodore Kaczynski cunoscut si sub porecla de Unabomber, a devenit criminal in serie. De asemenea administratorul programului s-a sinucis, aruncandu-se de la etajul 13, chiar daca exista probe consistenta cu privire la faptul ca a fost omorat. Toti subiectii au suferit afectiuni psihologice in urma acestor experimente.

7. Elefanti si LSD

In anul 1962, Warren Thomas, directorul gradinii zoologice din Oklahoma a injectat un elefant numit Tusko a injectat un elefant cu 3000 de doze de LSD, dorind sa descopere daca drogul ii poate induce elefantului starea intitulata „musth”, stare caracterizate de o agresivitate extrema. Singurul lucru insa care a avut loc a fost moartea instantanee a bietului animal.

6. Experimentul Milgram

In 1963, cand crimele din timpul Holocaustului erau inca proaspete, Stanley Milgram a dorit sa descopere daca exista ceva specil in legatura cu rasa ariana, care sa-i fi determinat pe acestia sa comita cele mai mari crime ale umanitatii. Astfel acesta a cerut membrilor participanti la studiu sa puna intrebari unei terte persoane atunci cand aceasta este conectata la electrosocuri. Daca persoana raspundea incorect aceasta era electrocutata, iar voltajul crestea mereu. Persoana era un actor insa, iar electrosocul era simulat. Rezultatul a fost faptul ca participantii continuat sa electrocuteze persoana respectiva chiar daca aceasta urla de durere.

5.Tony LaMadrid

 

Mai multi schizofrenici aflati sub tratament au incetat sa isi mai ia medicamentele in cadrul unui experiment inceput in anul 1983. Se considera ca astfel poate fi descoperita cauza schizofreniei si astfel aceasta boala sa fie vindecabila. Pacientii s-au simtit mult mai rau, iar Tony LaMadrid, unul dintre acestia, s-a sinucis aruncandu-se de la etajul 8.

4.Camera disperarii

Psihologul Harry Harlow era obsedat cu privinta la conceptul denumit iubire, insa in loc ca acesta sa scrie poeme sau cantece de dragoste s-a apucat de facut experimente bolnavicioase cu maimute in timpul anilor 1970. Unul dintre experimente presupunea tinerea maimutelor in izolare totala, intr-un loc numit camera disperarii, ceea ce a dus la moartea uneia dintre maimute si la innebunirea celeilalte. Harlow a ignorat criticile colegilor sai si este citat „Cum poti iubi maimutele?”.

3. Al treilea val

Acest experiment a fost asemanator celui Milgram. A incercat sa demonstreze ca si societatile democratice pot fi atrase de filosofia fascista. Astfel inr-o clasa dintr-un liceu, conducatorul experimentului a creat o societate socialista cu membri considerati a fi de rang superior si membri inferiori. Efectul negativ al acestui experiment a fost ca cei privilegiati au inceput sa ii excluda si sa ii tortureze pe cei considerati inferiori.

2. Terapia intitulata „Aversiune fata de homosexuali”

In anii 1960 homosexualitatea era considerata o boala mentala si avea destui voluntari care incercau sa isi vindece atractia fata de membrii aceluiasi sex. In timpul experimentului imagini cu homosexuali erau combinate cu electrosocuri sau injectii care induceau vomitatul. Gandul era ca pacientul va asocia durerea cu homosexualitea. In loc sa vindece teoretic homosexualitatea, aceste experimente au afectat foarte mult starea psihica a pacientilor, unul dintre ei chiar murind in timpul acestora.

1. David Reimer

In anul 1966, David Reimer avea 8 luni, insa circumcizia lui nu a decurs cum a trebuit si si-a pierdt penisul in urma unei infectii. Pishologul John Money a sugerat ca baiatul ar putea avea parte de o viata normala daca isi face operatie de schimbare de sex. Parintii au acceptat solutia aceasta in lipsa uneia mai viabile, fara sa stie ca de fapt psihologul facea un experiment care dorea sa demonstreze ca particularitatile unui anumit sex sunt dobandite nu innascute. Urmarea operatiei: desi dupa aceea David se numea Brenda si avea vagin, acesta se comporta in continuare ca un baiat. Astfel, acesta s-a sinucis la varsta de 38 de ani.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

__________________________________________________________________________________

Comments

  1. Scuze pentru deranj. Va intereseaza un schimb de link cu Filme-Online.TV? Va puteti inscrie pe site-ul pe http://www.filme-online.tv, la sectiunea Parteneri.