17 December 2017

10 imagini pentru IAR-111__________________________________________________________________________________

Google Lunar X Prize (GLXP) sau Moon 2.0 reprezinta o noua era in explorarile lunare. Daca pana acum mai toate programele spatiale erau finantate din surse guvernamentale, se pare ca a sosit momentul pentru ca acestea sa faca un salt si in zona privata.

GLXP este un program finantat de catre Google prin care se propune trimiterea unui robot care sa se poate deplasa cel putin 500 de m si care sa poata trimite fotografii si imagini video HD de pe solul lunar. O conditie care tine de Pamant este ca echipele participante la aceasta competitie sa fie private si sa nu aiba finantare guvernamentala. Prima echipa, care va putea duce misiunea la bun sfarsit, va castiga 30 de milioane de dolari.

In aceasta comeptitie s-au inscris 26 de echipe de pe tot mapamondul, printre care si una romaneasca. Este vorba despre organizatia non-guvernamentala ARCA (Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică). Eforturile acestor oameni sunt mai mult decat laudabile avand in vedere faptul ca tot ceea ce fac nu implica statul roman.

Dupa mai multe incercari de a gasi o solutie pentru ca robotelul lor sa poata sa se desprinda de pe Pamant si sa ajunga pe Luna, cei de la ARCA s-au concetrat pe realizarea primului avion supersonic romanesc: IAR-111 Excelsior.

Cu toate ca avionul este inca in faza de constructie, el exista in virtual, nu numai in faza de design ci si in faza de testari aerodinamice. De altfel pozele pe care le prezentam mai jos va vor transporta in aceasta lume fascinanta, care va da tonul in ceea ce priveste forma finala a avionului IAR-111.

Avand in vedere complexitatea acestui proiect (realizarea unui avion supersonic cu fonduri relative reduse, comparativ cu puterea pe care o poate genera un guvern) au existat si inca exista voci care nu vad cu ochi buni acest proiect. Totusi, indiferent daca va avea sau nu succes eu cred ca ceea ce fac acesti oameni este un lucru laudabil si onorabil pentru o tara, care isi are un loc aparte in ceea ce priveste memoria aviatiei universale.

Si pentru ca nu putem sa nu avem un dinte pentru cei care ne conduc, putem afirma ca un succes ARCA poate fii o palma pentru guvernele sau parlamentele care s-au perindat de la revolutie incoace si care, in impotenta lor, au privit nepasatoare la falimentarea aviatie romanesti.

Altfel spus putem arata altora si noua insine ca in Romania sunt oameni care, prin proiectele lor, pot reconstrui ceva sau care pot redeschide drumuri aparent inchise.  IAR-111 poate fi unul dintre acestea. Asadar, sa vedem cele 10 imagini semnate ARCA.

Pentru mai multe detalii vizitati siteul ARCA sau GLXP.

Autor: Cristi Pietreanu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

__________________________________________________________________________________