19 February 2018

10 inventatori care au fost uciși de invențiile lor__________________________________________________________________________________

10. Henry Winstanley

Henry Winstanley (1644-1703)  a fost un arhitect și inginer faimos care a construit primul far din Anglia. Winstanley a vrut să testeze rezistenta construcției si s-a aflat in far în timpul furtunii. Farul sa prăbușit, omorându-l pe Winstanley și alte cinci persoane.

9. Alexander Bogdanov

Alexander Bogdanov – medic rus, filosof, economist, scriitor de ficțiune. Unul din mai multele sale experimente științifice a fost ideea de o posibila întinerire prin transfuzii de sânge. El a realizat transfuziile de sânge pentru mai multe persoane celebre, printre care era si sora lui Lenin, Bogdanov a decis să-si facă o transfuzie de sânge de la unul dintre pacienții săi, care suferea de malarie și tuberculoză. In curând după aceea, inventatorul a murit din cauza infecției care a ajuns in corpul lui in timpul procedurii.

8. Cowper Phipps

Cowper Phipps a fost căpitan al Marinei Regale care a inventat turn rotativ pentru nave în timpul războiului din Crimeea. După război, Cooper a brevetat invenția lui și a început construirea  propriei navei, cu acest design revoluționar. Pe 2 septembrie 1870, HMS Captaine nava s-a răsturnat, iar Phipps și mai mult de 500 de membri ai echipajului au murit.

7. Karel Soucek

Karel Soucek a fost un cascador canadian faimos pentru inventarea „capsulei” și a saltului de la  Cascada Niagara in aceasta „capsula”. După salt, el a supraviețuit, deși a primit unele leziuni. În 1985 el a încercat sa sara de pe clădirea Astrodome Houston din Texas. Trucul nu a fost în întregime reușit, Soucek a aterizat pe marginea piscinei și nu în centru, cum a fost planificat, iar „capsula” a explodat și un șrapnel  l-a rănit grav pe inventator. El a murit a doua zi. Capsula se afla acum în New York la Muzeul de Stat.

6. Franz Reichelt

Franz Reichelt a fost un croitor austriac, mai bine cunoscut ca fiind creatorul „Pelerinei de parașutiști”, el a susținut că cei care  poarta aceasta pelerina pot ateriza ușor pe pământ, și chiar pot zbura. Croitorul a încercat sa demonstreze acest lucru sărind de pe  Turnul Eiffel în fața publicului și a unei echipe de filmare. El a murit imediat după ce s-a lovit de sol.

5. Karl Wilhelm Otto Lilienthal 

Karl Wilhelm Otto Lilienthal a fost un pionier al aviației germane. Conform cunoștințelor actuale, el a fost primul om care a reprodus cu succes zborul cu un aparat de zbor iar astfel a ajutat la introducerea principiului de zbor mai greu decât aerul. Experimentele sale au dus la descrierile fizice (portanța) pentru aripile aparatelor de zbor, la planor, dezvoltat mai departe de frații Wright, valabile până în prezent.
La 9 august 1896 Otto Lilienthal se prăbușește de la o înălțime de aproximativ 15 m cu unul din aparatele sale de zbor, din cauza unei depresiuni atmosferice, la Gollenberg. În urma accidentului, el a suferit o fractură a vertebrei cervicale a treia. Fiind transportat la Berlin, încă pe drum el a căzut în comă și în urma rănirilor grave, în următoarea zi în data de 10 august 1896 el a decedat.

4. William Bullock

William Bullock a fost un inventator american, care în 1863 a născocit mașina de tipărit cu presa rotativa. Bullock a fost ucis în timp ce încerca să repare presa pentru unul din ziarele din Philadelphia. Piciorul lui a fost tras în mașină și a fost complet zdrobit. Mai târziu a început  cangrena, iar Bullock a murit in timpul unei operații de amputare.

3. John Godfrey Parry-Thomas

John Godfrey Parry-Thomas a fost un pilot de curse și inginer din Ţara Galilor. El a visat întotdeauna să bată recordul mondial de viteza stabilit de Malcolm Campbell, și a început să creeze o mașina care ar putea face acest lucru. Într-o încercare de a îndeplini visul său, unul dintre lanțuri s-a rupt și a zburat în gâtul lui, decapitându-l parțial pe John. El a murit pe loc.

2. Thomas Midgley

Thomas Midgley a fost un chimist american care a inventat tetraetilul de plumb (TEL) Pb (CH3CH2)4 o substanța menita să completeze benzina și clorofluorocarburile pentru utilizarea în frigidere și deodorante. La vârsta de 51, Midgley s-a îmbolnăvit de poliomielita, ceea ce a dus la invaliditate. Pentru ca alții sa aibă posibilitatea să-l ridice din pat, Thomas a venit cu un sistem complex de cabluri și scripeți. La vârsta de 55 de ani el a murit prins în corzile invenției sale. El a murit cu 30 de ani înainte ca lumea sa realizeze ca invențiile sale in domeniul chimiei sunt nocive pentru stratul de ozon.

1. Marie Curie

Marie Curie, născută Maria Salomea Skłodowska (n. 7 noiembrie 1867, Varșovia; d. 4 iulie 1934, Sancellemoz, Franța) a fost o savantă poloneză stabilită în Franța, dublu laureată a Premiului Nobel. A fost prima femeie care a primit un premiu Nobel și singurul savant care a primit două premii Nobel în două domenii științifice diferite (fizică și chimie). A introdus în fizică termenul de radioactivitate. Este cunoscută pentru cercetările sale în domeniul elementelor radioactive, al radioactivității naturale și al aplicațiilor acestora în medicină. A fost soția unui laureat al Premiului Nobel, fizicianul Pierre Curie, și mama unei laureate a Premiului Nobel (Irène Joliot-Curie). Cu excepția fiicei sale Ève Curie (scriitoare), toți descendenții săi vor urma cariere științifice.
Ca urmare a expunerii la radiații și a efortului intens, starea de sănătate a Mariei se înrăutățește. Nu se proteja deloc de undele radioactive pe care le cerceta. Auzul și vederea i se deterioraseră și suferea atacuri din ce în ce mai dese. Într-o zi din primăvara anului 1934, Marie resimte un fel de febră și părăsește institutul de cercetare mai devreme ca de obicei. Din acel moment, starea ei de sănătate începe să se deterioreze extrem de rapid. Tot ceea ce medicii au putut face a fost să precizeze boala, anemie aplastică, un fel de leucemie datorată expunerii îndelungate la radiații și faptul că sunt puține șanse de recuperare. Marie a pornit spre un azil într-o zonă montană pentru a se trata, dar era prea târziu.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

__________________________________________________________________________________