21 January 2018

10 lucruri despre Holocaust__________________________________________________________________________________

Ce a reprezentat Holocaustul? Este o intrebare la care profesorii ar trebui sa le raspunda elevilor, deoarece in scoli, rare sunt momentele cand se aduce in discutia aceasta problema internationala.  Holocaustul a fost un fenomen larg, un fenomen cu multe victime, o realitate despre care ar trebui sa vorbeasca mai mult manualele de Istorie. Cand vorbim de Holocaust, vorbim de durere, vorbim de lipsa unui ajutor. Holocaustul a distrus vieti. Indiferent de ce a presupus el si de cauzele sale, nu trebuia sa se ajunga la asemenea atrocitati. A fost implicata si tara noastra in acest genocid. Sa aruncam o privire asupra originii acestui Holocaust, asupra catorva dintre lagarele de concentrare, asupra semnelor care ii distingeau pe evrei de ceilalti, asupra consecintelor si asupra unei marturii a unei supravietuitoare. Imaginile sunt tulburatoare…

holocaust

1.Origine.

genocid2

Germania, prin Adolf Hitler, a inceput prima persecutarea celor ce nu erau de rasa pura. In perioada nazista, in secolul XX, ei vedeau aceste calamitati doar o solutie finala a problemei evreiesti. Considerau ca singura natiune pura este cea germana, iar evreii trebuiau inlaturati din spatiul lor vital. Persecutiile si genocidul au fost desfasurate treptat. Evreii si tiganii erau chemati cu scopul de a munci, dar erau, in realitate, dusi in lagare de concentrare, folositi ca sclavi pana mureau de extenuare sau de boala.

2.Lagarul de la Auschwitz.

au

Multi au incercat sa evadeze de aici, putin au reusit insa. Peste 1,1 milioane de persoane au fost ucise acolo.

3.Lagarul de la Dachau.

lagar

A fost primul lagar construit de nazisti si cel mai longeviv dintre toate. Erau trimisi la dusuri si condamnati la moarte fara sa stie, fiind gazati.

4.Lagarul de la Buchenwald.

lupta

Aici se spune ca pastrau in borcane organe recoltate de la prizonieri. Soldatii germanii le scoteau dintii de aur, le taiau parul.

5.Lagarul de la Ravensbruck.

copii

Pe langa omucideri, in unele cazuri, femeile erau violate de soldatii nazisti chiar in fata sotilor, care priveau neputinciosi. In alte cazuri, le ucideau copiii.

6.Lagarul de concentrare Bogdanovca.

Russland, Deportation von Juden

A fost infiintat de autoritatile romane in 1941, folosit ca si centru de deportare si exterminare a evreilor, in Transnistria. A fost o poltica dusa in concordanta cu cea din Germania.

7.Lagarul de la Jasenovac.

raportbatai

A fost infiintat in Croatia. Raportul arata deportarea evreilor aici. Au fost implicate foarte multe tari in acest genocid al secolului XX.

8.Steaua galbena.

steaua

Aceasta era semnul discriminarii si izolarii evreilor. In Germania, era o stea galbena cu 6 colturi, semn distinctiv, pe care evreii erau obligati de catre nazisti sa il poarte. In Romania, in 1941, evreii au fost obligati sa poarte Steaua lui David, cusuta pe haina, in partea stanga a pieptului.

9.Consecinte.

gazare

Desi am vorbit mai mult despre evrei, atrocitatile regimului nazist nu s-au limitat doar la acestia. Au cazut prada violentei si uciderii aproximativ jumatate de milion de tigani, alte persoane trimise la munca fortata, homesexuali, persoane cu dizabilitati fizice sau psihice, cetateni polonezi, popoare slave, opozanti religiosi/politici. „Rasa pura” a distrus milioane de vieti.

10.Am vrut să zbor ca un fluture! – Hannah Gofrit.

copiiii

Este povestea unei supravietuitoare a Holocaustului. Este o poveste sfasietoare, relateaza cum se ascundeau de nazisti, cum incercau sa fuga din calea atrocitatilor. Titlul sugereaza o dorinta interioara, un imbold sufletesc care incerca sa o indeparteze de tot ceea ce i-a facut rau. Fiecare capitol al cartii aduce in prim plan problemele cu care a trebuit sa se confrunte familia autoarei. Evreii din Polonia au fost obligati sa traiasca in ghetouri in conditii deloc umane. Unii si-au luat identitati false sau au reusit sa se ascunda in locuri secrete. Povesteste despre greutatile vietii din ghetoul Biala Rawska, revolta din ghetoul din Varsovia. In final, vorbeste despre schimbarile pe care a fost nevoita sa le adopte dupa incheierea acestei etape a vietii. Aceasta carte merita citita, pentru ca ofera foarte multe informatii despre ceea ce s-a petrecut in acea perioada, marturie elocventa a unei persoane care a trecut prin momente greu de imaginat.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

__________________________________________________________________________________