21 January 2018

10 lucruri greșite pe care le luăm de bune__________________________________________________________________________________

Nu vreau să par un mic mythbuster, dar există multe lucruri care sunt greșit înțelese atunci când vorbim de  pământ, biologie și cam la tot ce ne putem gândi. Știinta privită sub microscop  în  ziua de azi, este diferită  față de ce am învățat în clasele primare la științele naturale. Ce am învățat ieri nu prea se mai aplică astăzi naturii. De aceea vreau menționez anumite „adevăruri”  intrepretate greșit sau care nu mai sunt așa cum credeam.

 

10. Marele zid chinezesc se vede din spațiu

O fi el mare (peste 5000 de km lungime), dar e mare în sensul de lung. Minusul pe care îl are Marele Zid e că are doar câțiva metri lățime – ceea ce îl face foarte greu de obersevat pe o hartă. Dunarea de exemplu, care și ea cu greu se poate depista din spațiu, are locuri unde este lată de aproape un kilometru. Deci să revenim la Marele Zid și poza de mai sus: până și cu ajutorul săgeților, e destul de greu să vedem unde este cea mai lunga constructie. Verdict: Marele zid chinezesc nu se vede din spațiu.

9. Oamenii își folosesc doar 10% -12% din creier

Acest foarte discutat  „mit” este destrămat cu ajutorul științei moderne. „Vorba” era că noi, oamenii, obișnuiți, ne folosim doar 10% din creier și doar Einstein a reușit să folosească cu 2% mai mult decât restul. Adevărul nu e așa. Dacă ați făcut anatomie ați văzut că fiecare parte a creierului este folosită pentru altceva și nu e doar un stick de memorie ce se umple cu date. Noi nu funcționăm atât de simplu. Dar peste  una sau alta mai exista oameni ce încă susțin că Soarele se învârte în jurul Pământului. Verdict: nu folosim doar 10%.

8. Luna este singurul satelit al Pământului

Nu. Și spre uimirea vostra, și a mea când am aflat, Luna nu mai este singurul satelit al planetei. În 2006 s-a descoperit încă un satelit cu un diametru de 5 metri ce orbitează în jurul pământului. În 2008 astrologii spuneau ca au mai găsit înca 3 sateliți ce orbiteaza Pământul, iar în ziua de azi se presupune ca planeta noastră ar avea cel puțin șapte sateliți. și ca o reamintire Pluto nu mai este planetă.

7. În fiecare an înghițim în jur de 8 păienjeni în timpul somnului

Deși suna a ceva film de groază cu păianjeni ce își lasă ouale în gura noastra tind să spun că nu cred așa ceva. Dar puțin mai târziu am auzit un alt lucru care chiar sună plauzibil. Se spune că oriunde ne-am afla pe planetă (mai puțin Antartica) un păianjen se găsește la o distanță mai mică de 5 metri de noi. Dacă este adevărat și luăm în calcul și faptul că păianjenilor le plac locurile umede și călduțe, zic că un numar de 8 păianjeni pe an este cam puțin. Somn ușor la noapte.

6. Guma de mestecat trece timp de 7 ani prin sistemul digestiv

Ce este adevărat din toată povestea aceasta e că guma este mai greu de digerat și în așa fel durează ceva timp până să treacă prin tot sistemul digestiv, dar  în nici un caz nu durează 7 ani. Nu mă credeți? Faceți singur experimentul acasă.

5. Sângele nostru este albastru

Cum adică, vă întrebați. Ideea pornește de la faptul că peste tot în cărțile de biologie arterele sunt reprezentate cu albastru. Până și sub piele daca ne uitam sunt albastru-verzui. De aici premiza că sângele este albastru și după contactul cu oxigenul acesta se face roșu. Nu știu cine mai crede asta, dar sigur am găsi câțiva.

4. Ventilatorul morții

Aici ar trebui să le vorbesc doar sud-koreenilor căci la ei această problemă e destul de gravă. Ei sunt de părere că dacă un ventilator e lăsat să meargă în continuu poate goli o cameră de oxigen și produce axfixierea persoanelor. Vouă vă este frică de așa ceva? Mai dormiți vara cu ventilatoarele pornite? Bun, pentru că tot ce face ventilatorul este să provoace un mic curent de aer rece atâta timp cât e pornit.

3. Anotipurile se produc din cauza distanței variabile între pământ și soare

    

Auzisem mai demult și eu cum că orbita pamantului în jurul soarelui nu ar fi perfect rotunda și în acest fel pământul se răcește. Această ipoteză este greșită și încă luată de mulți ca atare. Anotimpurile sunt cauzate de înclinația planetei cu 23.4 grade. În acest fel lumina directă de la soare variază în cantitate în luniile Iulie și Ianuarie. În Iulie pământul primește mult mai multă lumină și căldura decât în Ianuarie. În emisfera sudică a planetei procesul este inversat.

2. Pocnitul degetelor/spatelui/genunchiului/a întregului corp duce la artrită

Nu-ți mai pocni degetele că îți vor tremura mâinile când vei fi bătrân. Câți ați auzit această fraza. După studierea unor cercetări s-a descoperit că pocnitul oaselor nu duce la artrită și că acel poc/crr/cras auzit între degete sunt defapt doar câteva bule de aer ce se formează atunci când cartilajul este întins. Deși este o vestă bună, nu recomand întinderea cartilajelor în public căci duce la o privire insistentă din partea celorlați.

1. Băutul de alcool ne crește temperatura corpului

Pe cît de neadevarată, pe atît de periculoasă. În corp alcoolul dilată venele facând ca sângele să circule mult mai ușor prin ele. Ca urmare sângele stimulează nervii cu un surplus de sânge cald. DAR în același timp scade temperatura interioară ceea ce nu e chiar de bine. Șansele de hiportemie se mărescu cu fiecare strop de băutură.  Statul în piață de revelion și consumul de alcool daunează sănătății.

 

Surse poze. www.nasa.com, www.howstuffworks.com, www.evz.ro, www.wikipedia.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

__________________________________________________________________________________