21 January 2018

10 lucruri pe care nu le ştiai despre ziua de 8 Martie__________________________________________________________________________________

8 martie celebrează femeile şi mamele din toată lumea, dar cu siguranţă există lucruri pe care nu le ştiai despre această zi, motiv pentru care urmează o listă a 10 detalii pe care nu le ştiai despre 8 martie  :

10. Manifestaţie a femeilor din Rusia

rusia

Ştiaţi că în anul 1917 , în plin război mondial, femeile din Rusia organizează pe data de 23 februarie o manifestaţie împotriva războiului şi ororilor? La doar câteva zile după acest eveniment, ţarul este detronat  şi astfel începe Marea Revoluţie Socialistă.

9. Ziua Magha Puja

magha puja

O altă sărbătoare celebrată pe data de 8 martie este şi cea buddhistă numită Magha Puja care mai este respectată încă în Tailanda, Cambodgia şi Laos. În această zi se celebrează înmânarea de către Buddha a învăţăturilor sale sfinte către 1250 de iluminaţi.

8. Sărbătoarea Purim

purim

Tot pe 8 martie se celebrează anual sărbătoarea evreiască a salvării de la nimicire a minorităţii evreieşti din Persia. În această zi, evreii ascultă fragmente din cartea lui Ester la sinagogă, unde se fac acte de caritate pentru cei săraci şi se trimite mâncare gătită prietenilor şi rudelor.

7. Ziua Femeii – militarea pentru drepturi egale

we can do it

Ziua Internaţională a Femeii era folosită la început pentru militarea pentru drepturi egale cu ale bărbaţilor printre care şi dreptul la vot.

6.Congresul de la Copenhaga

militantism

Congresul Internaţionalei Socialiste  de la Copenhaga hotărăşte în anul 1910 ca în ultima duminică a lunii februarie din ultimul an să fie sărbătorită Ziua Internaţională  a Femeii.

5. Anul 1909

1909

Ziua Femeii a fost sărbătorită pentru prima oară în Statele Unite ale Americii în anul 1909 , dar nu pe 8 martie , ci în ultima duminică a lunii februarie din acel an şi a fost iniţiată de Partidul Socialist American.

4.  8 martie – o sărbătoare religioasă

religie

Dacă nu ştiaţi, în ziua de 8 martie sunt celebraţi Cuviosul Teofilact Mărturisitorul, Episcopul Nicomediei, Sfântul Ioan al lui Dumnezeu, dar şi Sfântul Ierarh Pavel, aşadar nu trebuie să uităm de partea religioasă a acestei zile.

3. Ziua Femeii – un mare plus pentru florării

8 martie florarii

Se ştie faptul că florile sunt cele mai cumpărate cadouri în ziua de 8 martie, motiv pentru care vânzările la flori ating cote maxime. Oamenii cumpără de 10 ori mai multe flori decât la o sărbătoare normală.

2. Ziua în care bărbaţii recunosc atuurile femeilor

8 martie n

8 martie a devenit treptat  ziua în care bărbaţii îşi răsfaţă femeile, mamele, iubitele, fetele cu flori, cadouri, invitaţii în oraş şi gesturi frumoase.

1. Trecerea de la 23 februarie la 8 martie

happy women's day

Trecerea de la 23 februarie la 8 martie se datorează adoptării calendarului iulian. Astfel, data de 8 martie a devenit prilejul de a ne arăta recunoştinţa şi dragostea faţă de femei , dar, mai ales, faţă de cele care ne-au dat viaţă şi care şi-au dedicat ani de zile din viaţa lor pentru a ne creşte.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

__________________________________________________________________________________

Comments

  1. Utile informatii..char nu le stiam