21 January 2018

10 otravuri „populare”__________________________________________________________________________________

Candva otravirea era metoda aleasa de catre acei raufacatori vicleni, care vroiau “sa scape cu basmaua curata”. Totusi, dupa evolutia medicinii legale, otravirea nu mai permite criminalilor nici un fel de anonimat. In zilele noastre, folosirea otravii este foarte usor de detectat, fiind comparabila cu scrierea unei confesiuni. “Si cand te gandesti ca as fi putut scapa, daca nu erau enervantii anchetatori de la CSI”.

10. Ricin

Cand stii ca ricinul (ricinus communis) este folosit ca aditiv alimentar in bomboane si ciocolata, este deconcertant sa afli ca din samanta acestei plante se extrage o otrava supertoxica. Samanta acestei plante, asemanatoare unei boabe de fasole, poate sa fie fatala. Totusi, dupa AAPC (Association of Poison Control Centres) doar doua cazuri de otravire au fost fatale, in perioada dintre 1999 si 2004.

VERDICT: Fasole sau ricin?  Poate cea mai buna varianta ar fi doar sa iei masa cu Dr Hannibal Lecter.

9. Belladonna (Matraguna)

Cu un nume ce inseamna femeie frumoasa, un extract din planta belladonna / crinul rosu / matraguna (atropa belladonna, solanum mortale, solanum somniferum) era folosit in perioada renasterii ca un produs de infrumusetare. Aplicat pe ochi dilata pupilele dand femeii aparenta unor ochi mai mari. Aceasta aplicare inutila si periculoasa a otravii ii face pe ganditorii contemporani sa se minuneze de  stramosii lor. Otravirea contemporana se intampla atunci cand un tembel descopera ca frunzele se presupune ca ar avea proprietati halucinogene. Aceasta, aproape ca face folosirea belladonnei pentru dilatarea pupilelor, un lucru imperceptibil.

VERDICT: Indiciul cel mai important se afla in “solanum mortale”.  Ce parte din “mortale” nu ai inteles?

8. Veninul paianjenului retrasul maro

Cu o lungime de mai putin de 1,5 cm, paianjenul vioara sau retrasul maro (Loxosceles reclusa) este unul din cei mai veninosi paianjeni din lume. (…) muscatura retrasului este de obicei fara durere, dar dupa opt ore victima va fi in agonie. Fatalitatile sunt rare in zilele noastre, multumita tratamentelor medicale avansate. Totusi, cu o muscatura ce induce simtome de voma, basici, delir si necroza, e recomandat sa evitati acest paianjen.

VERDICT: Vrea cineva sa-mi cumpere colectia de DVD-uri cu Spiderman?  Eu nu o sa ma mai uit la ele niciodata.

7. Veninul pestelui balon

Partea cea mai otravitoare a pestelui balon este tetrodotoxina, care se gaseste in ovare. Aceasta otrava nu este distrusa prin gatit, desii expertii sustin ca daca pestele este curatat in interior inainte de a fi gatit este inofensiv. Folosit ca o delicatesa japoneza fugu (o delicatesa potential fatala), pestele balon nu poate fi gatit si preparat decat de bucatari special pregatiti si licentiati. Chiar si asa, din 1955 pana in 1975, au fost inregistrate mai mult de 1500 de fatalitati cauzate de mancarea fugu, care nu a fost pregatita corect.

VERDICT: Vrei cartofi prajiti cu acest peste?

6. Heroina

Ca otrava ce afecteaza sistemul respirator, heroina elibereaza sistemul nervos central generand o stare de euforie. Chiar daca nu luam in considerare riscurile colaterale (…), rata mortalitatii destul de mare printre dependenti (cu pana la 20% mai mare decat in grupurile care nu folosesc aceasta substanta) face de neinteles apelul la acest drog. Simptomele includ crampe, vedere proasta, tensiune scazuta, coma si moarte prin blocaj respirator.

VERDICT: Spune: NU.

5. Cucuta

Cucuta se presupune ca ar fi fost otrava folosita pentru a-l inlatura pe Socrate. In timp ce Descartes ar fi spus “Gandesc, deci exist”, Socarate ar fi trebuit sa iti ridice vasul cu cucuta  si sa spuna “Beau, asadar nu mai exist”. In cucuta de apa (ciucuta virosa) cea mai mare concentratie de otrava se gaseste in radacinile acesteia, iar o singura zgarietura cu aceasta poate cauza moartea adultilor. Planta cucuta de apa duce la  convulsii si moarte, in timp ce otrava poate duce la blocaje musculare si moarte.

VERDICT: Acceptabila doar ca bautura, atunci cand este servita cu fugu si boabe de ricin.

4. Veninul de sarpe

Toxicitatea muscaturii sarpelui depinde de multi factori, de la timpul scurs de la ultima muscatura facuta de acel sarpe, pana la nivelul de periculozitate cu care acel sarpe isi percepe victima. Cei mai veninosi serpi sunt viperele si cobrele. Simptomele muscaturii de sarpe includ umflaturi, blocaje ale organelor, voma, sangerari ale ochilor sau nasului si bineinteles, dureri in zona muscaturii.
In mot interesant, barbatii albi reprezinta trei patrimi din totalul victimelor muscate de sarpe.

VERDICT: Mi-au ajuns “serpii” din avionul asta (…)

3. Arsenic

Dintr-o perspectiva istorica, aresnicul (popular – saricica, soricioaica, soriceasa) era alegerea favorita a criminalilor; de asemenea, a fost intotdeauna unul din mecanismele favorite folosite in crimele din povestile misterioase. In Marea Britanie a fost disponibila ca otrava ce putea fi cumparata cu usurinta pentru a fi folosita la deratizare. Urme de arsenic se gasesc in toate tesuturile umane si este al 20-lea cel mai des intalnit element. Cand este folosit ca otrava, simptomele includ discomfort gastric sever, voma si diaree sangeroasa.

VERDICT: O otrava oribila, fara vreun factor amuzant inauntrul ei (…)

2. Stricnina

Una din cele mai populare otravuri folosite de personalitatile secolului al XX-lea, stricnina ataca sistemul nervos central ducand la reactii reflexe exagerate. Cu o doza corecta, victima poate sa moare intr-un interval de 10 pana la 20 de minute, dupa ce este trecuta prin agonia contorsionarilor si a chinurilor mortii. Stricnina a fost arma in prima crima misterioasa a Agathei Christie din “Afacerea misterioasa de la Styles”.  Cu toate ca este o otrava care actioneaza destul de rapid, astazi exista tratamente eficiente impotriva ei, ceea ce face stricnina o arma adevarata doar in fictiune si in serialele vechi demodate.

VERDICT: Crud si inelegant. Aceasta, aproape ca il face atragator pe painjenul vioara.

1. Cianura

Cianura omoara prin impiedicarea celulelor rosii din sange sa absoarba oxigen. Aceast proces este cunoscut sub numele de “asfixiere interna”. Capsulele de cianura se presupune ca erau folosite de catre spionii din cel de-al doilea razboi mondial ca o alternativa, pentru a evita tortura si amenintarea cu moartea. In casa familiei lui Lizzie Borden (mult mai cunoscuta pentru crimele facute cu toporul) au fost gasite urme de cianura in bolul de zahar, sugerand ca ar fi avut un plan de acoperire in cazul in care cele patruzeci de lovituri ar fi esuat. Rasputin a consumat o doza de cianura ce ar fi trebuit sa-i fi fost letala si pentru ca nu a produs nici o reactie adversa, dusmanii acestuia au hotarat ca a venit vremea sa fie impuscat si inecat.

VERDICT: Echipa CSI poate detecta otravirea cu cianura fara sa plece din birou sau fara sa vada victima. Totusi, pentu o forma de otravire fictiva si pentru notorietatea acesteia, cianura isi merita pozitia de numarul unu in aceasta lista.

Articol de Ashely Lister
Preluare din TOPTENZ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

__________________________________________________________________________________

Comments

  1. buna ziua as vrea sami spuneti unde pot gasi otrava de pesti

  2. buna as dori sa stiu si eu ce se intampla daca mananci 10 boabe de ricin mori sau supravietuiesti nu vreau sa mor nu vreau sa omor pe nimeni sunt doar curioasa..