23 February 2018

10 pentru maestrul Sergiu Nicolaescu__________________________________________________________________________________

Ieri si-a luat ramas bun de la noi maestrul Sergiu Nicolaescu(13 aprilie 1930, Targu Jiu-3 ianuarie 2013, Bucuresti).A parasit filmul vietii, lasand in urma, o infinitate de regrete, dar si speranta ca in locul sau, s-a nascut o noua stea.Nu exista roman, care sa nu cunoasca macar una dintre realizarile acestui mare artist, Sergiu Nicolaescu.Ne-a facut cinste, ne-a oferit prilejul de a ne mandri ca suntem romani, iar creatiile sale(filme, carti) vor dainui vesnic in arhivele culturii romane.Filmele sale s-au facut cunoscute si peste hotare, relevand incarcatura morala si istorie.Acest top 10 reflecta cateva dintre motivele pentru care maestrul merita aprecierea noastra si pentru simplul fapt ca ne-a lasat un tezaur cultural impresionant de valoros.Ramas bun, maestre legendar!

1.Regizor.

Nenumarate filme romanesti s-au aflat sub egida maestrului.Incepand cu 1967, prin filmul “Dacii”, coproductie franco-romana, Sergiu Nicolaescu s-a impus ca un adevarat mentor si un adevarat perfectionist.A urmat in 1968 filmul “Lupta pentru Roma”, in 1969, apare si “Ultimul Mohican”(si in Franta), ajungand in 2011 sa lanseze “Ultimul corupt din Romania”.Pe parcursul perioadei 1968-2011 au aparut numeroare filme ale regizorului, precum: “Lupul mărilor” (1972) – coproducție româno-germană, coregie cu Wolfgang Staudt; “Un comisar acuză”(1974);  “Insula comorilor”(1975) – coproducție româno-germană, coregie cu Giles Grangier; “Piratii” (1975) – coproducție româno-germană, coregie cu Giles Grangier; “Pentru patrie” (1978) – 2 serii; “Nea Mărin miliardar” (1979); “Ciuleandra”(1985); “Punctul zero” (1996) – coproducție româno-americană; “Orient Express” (2004); “Carol I” (2009) si lista poate continua.

2.Om politic.

În perioada comunistă, Sergiu Nicolaescu a fost un apropiat al regimului Nicolae Ceaușescu.Dupa revolutia romana din 1989, în care a fost implicat, Sergiu Nicolaescu a susținut Frontul Salvării Naționale, fiind ales în repetate rânduri senator pe listele acestei formațiuni politice, iar apoi al PDSR. În 2004 a fost numit de Ion Iliescu membru în Colegiul Național al Institutului Revoluției Române. Sergiu Nicolaescu a fost ales în Senat în legislaturile 1990 – 1992, 1992 – 1996, 1996 – 2000, 2000 – 2004, 2008 – 2012.

3.Scenarist.

A fost scenarist si producator in multe dintre filmele sale.Alaturi de autorul Camil Petrescu, a fost scenarist la filmul “Ultima noapte de dragoste”, inspirat din romanul “Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”(1930) al scriitorului mentionat.A jucat si rolul de maior avocat Andrei Nicolau.A fost scenarist si in “Duelul”, “Ciuleandra”, “Triunghiul mortii”.

4.Actor.

S-a implicat activ, fiind si actor in majoritatea filmelor sale.A jucat alaturi de Amza Pellea, Dem Niculescu in filmul “Pentru patrie”, jucand rolul printului Carol I al Romaniei.In filmul “Mircea”(1989) a jucat tot rolul unei personalitati romane, fiind domnitorul Mircea cel Batran.A jucat roluri de personalitati istorice, de comisari, generali; fiind chiar si procuror(“Osanda” – procurorul Marian).Joaca si in cunoscutul film “Roscovanul” rolul de sentinelă de la Centrul de Recrutare.

5.Scriitor.

Sergiu Nicolaescu s-a implicat in tot ce tine de actul creatiei.A fost un om entuziast, pasionat de istorie, dar si de dorinta de a face istorie.Ei bine, a si facut istorie.Este unul dintre romanii, cunoscuti in lume pentru pasiunea sa creatoare.Cum din sfera creatiei, nu putea lipsi literatura, maestrul este autorul unor lucrari.A publicat carti, precum “Revoluția. Începutul adevărului”(Editura Topaz, București 1995),“Un senator acuză”(București 1996),”Sergiu Nicolaescu acuză”(București 1998), “Cartea revoluției române decembrie ’89”(Editura Ion Cristoiu, București 1999), “Recviem pentru adevăr”(București 1999), “Lupta pentru putere. Decembrie ’89”(Editura All, București 2005), “Destin și film. Destăinuirile unui cineaste”(Editura Axioma Print, București 2009),  “Mămăliga a explodat. Decembrie 1989”(Editura Institutului Revoluției Române din decembrie 1989, 2011).

6.Si-a dedicat viata pasiunii.”Sa traiesti asa cum iti place!”

Este indemnul maestrului roman.Sa nu ne lasam prada altor nevoi, in afara celor pe care le indragim si asupra carora vrem sa ne axam.Desi a urmat cursurile Universitatii Politehnice din Bucuresti, la finalizarea acestora, putand profesa ca si inginer, Sergiu Nicolaescu a preferat sa lucreze la filmari combinate în cadrul Studioului Cinematografic Alexandru Sahia, specializat în filme documentare si jurnale de actualitati.In decembrie 2012, el le-a transmis colegilor de partid ca prefera sa se retraga pentru a se dedica in continuare pasiunii sale, dorind sa mai realizeze filme pana la sfarsitul vietii.Insa, sfarsitul pentru el a fost prea aproape.A reusit sa imbine actoria cu politica, lasand o colectie nemuritoare.

7.”Dacii”.

Este un film reprezentativ pentru istoria romanilor si pastrat in sufletele multora dintre acestia.Are la baza mitul originilor, aparand, si in Franta. El a fost realizat de Studioul București în colaborare cu Franco-London Film(Franța). Acțiunea filmului se petrece în preajma anilor 86-88 d.Hr, când Domițian, împăratul roman din aceea vreme, a încercat să cucerească Dacia. Amza Pellea a avut rolul regelui Decebal al Daciei.Acest film se afla pe locul 4 în topul celor mai vizionate filme romanesti din toate timpurile.

8.”Nea Mărin miliardar”.

A fost realizat in 1979, după un scenariu scris de Vintilă Corbul, Eugen Burada și Amza Pellea. Rolurile principale sunt interpretate de Amza Pellea(în dublu rol), Draga Olteanu Matei, Jean Constantin, Ștefan Mihăilescu-Brăila, Sebastian Papaiani, Puiu Călinescu, Stela Popescu și Colea Răutu.Nea Marin este un personaj hazliu, un taran oltean, care ajunge sa fie confundat cu un miliardar american, datorita asemanarii fizice. Servieta plină cu dolari seamănă cu servieta lui Nea Mărin în care se afla brânză și praz. Ca urmare a confuziei între cele două personaje, dar și între cele două serviete, au loc tot felul de situații hilare. Astfel, regizorul reuseste sa transpuna importante aspecte ale perioadei respective, reliefand diverse contraste.

9.”Poker”.

Este penultimul sau film, din 2010. Poker este o comedie, al carui scenariu are la bază piesa de teatru cu același nume care se joacă la Teatrul de Comedie din București începând cu anul 2004.Are ca si distributie cunoscute personalitati, precum Horatiu Malaele, Vladimir Gaitan, Jean Constantin, Mircea Diaconu.Personajele sunt relativ putine, actiunea, desfasurandu-se in jurul acestui joc de carti, poate nevinovat, la inceput. Patru băieți chiulesc de la școală și încep să-și petreacă timpul jucând poker. Cu trecerea anilor, joaca de-a pokerul devine tot mai serioasă, consolidându-le prietenia. Ajunși la maturitate, Claudiu, Titel, Horia și Marcel trec acum drept senatorul descurcăreț, chirurgul cu relații, mafiotul întreprinzător, respectiv arhitectul plin de bani. În spatele jocurilor lor de zi cu zi, precum tranzacțiile cu cacao sau afacerile cu pitici de grădină, băieții ascund învârteli grele. Ultimul „meci” scoate însă la iveală manevrele pe care cei patru vechi camarazi le fac unul pe la spatele celuilalt. Tradiționala lor partidă de poker se transformă repede într-o cacealmea caraghioasă la care Monica, amanta senatorului, asistă detașată. Astfel, pokerul ajunge sa starneasca controverse.

10.”Un fleac, m-au ciuruit!”.

Celebrele sale replici din filme sunt imposibil de uitat.Cea mai memorabila este, fara indoiala, cea din filmul “Cu mainile curate”, in care comisarul Moldovan, interpretat de Sergiu Nicolaescu, isi spune ultimele cuvinte si anume : ”Un fleac, m-au ciuruit!”.Aceasta replica este cea mai reprezentativa si cunoscuta a marelui regizor, preluata chiar si de unele spoturi publicitare.O alta replica intalnita in secventele regizate de maestru este ce a lui Ilarion Ciobanu din filmul “Ultimul cartus” : “Am si eu sensbilitatile mele”.In filmul istoric “Mihai Viteazul”, intalnim si un celebru schimb de replici intre domnitor si sultan.Domnitorul este intrebat de sultan : „Care este, după tine, cel mai prețios dar pe care Allah l-a făcut omului?”. Acesta raspunde ca viata, iar sultanul îi replică următoarele: „Nici nu puteai să răspunzi altceva, ești prea mic. Vei domni peste o țară măruntă. Într-o zi, boierii vor mitui pe dregătorii mei cum ai făcut și tu, iar eu voi porunci. Cel mai mare dar al omului, Mihail, este puterea, cel mai scump și cel mai obositor.”

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

__________________________________________________________________________________