19 February 2018

10 pentru trilogia – lectură „soft” de vacanţă (partea a II-a)__________________________________________________________________________________

Te uită cum ninge decembre… / Spre geamuri, iubito, priveşte – / Mai spune s-aducă jăratec / Şi focul s-aud cum trosneşte… versurile lui Alecsandri descriu perfect coordonatele în care ne fiinţăm zilele acestea! Indubitabil, iarna, parcă, ne joacă feste… este ger, atât de ger încât, mi se pare, că cea mai bună alternativă de vacanţă ar fi… o carte!

Focul din şemineu, aroma ceaiului de tei cu miere şi fursecurile de la bunica sunt ideale pentru un sfârşit de săptămână petrecut într-un decor alb!

Şi dacă e atâta linişte în juratâta nonculoare… vă recomand alte mici „trucuri” pe care le să le urmăriţi pe parcursul lecturii următoarele titluri din această a doua parte a trilogiei mai sus amintite!

 

Recomandare: Thomas Hardy, Doi ochi albaştri

10. “Personajele antagonice”

Doi ochi albaştri descrie triunghiul amoros dintre o fiica de pastor, Elfride Swancourt şi doi bărbaţi. Unul dintre pretendenţi, Stephen Smith, dintr-o clasă socială inferioară, foarte inteligent, o adoră pe protagonistă şi o conectează la trecutul său şi al familiei sale, în timp ce al doilea, Henry Knigth, reprezintă societatea londoneză, fiind un bărbat respectabil.

9. “Eroina”

Eroina este prinsă între multiple aşteptări, ale bărbaţilor, ale părinţilor, ale societăţii şi… dorinţele inimii sale, pe care, se pare, că nu le cunoaşte întotdeauna. Sentimentele Elfridei vor oscila; încearcă să se împotrivească tatălui şi să-şi urmeze inima, dar destinul o aduce în faţa unor provocări ce îi schimbă planurile.

Stephen, prima dragoste a fetei pleacă în India pentru a-şi îmbunătăţi condiţia materială şi cel care va profita de absenţa lui va fi Henry Knigth, de altfel un bun prieten de-al celui dintâi. Dar această telenovelă londoneză nu se sfârşeşte aici. Istoria se repetă, iar finalul romanului provoacă aşteptări frustrate pentru că Elfride moare.

 

8. “Deznodământul nefericit”

Smith şi Knigth se întorc în Lower Wessez şi Unity, slujnica familiei Swancourt, le dezvăluie continuarea vieţii frumoasei fete în absenţa lor. Ea se căsătorise cu lordul Luxellian, iar cauza morţii a fost pierderea unui copil. Cei doi, profund îndureraţi de pierderea amfitrioanei inimii lor, îşi dau seama că înaintea lor e altul, mai aproape de ea decât ei, dar le rămâne pe veci… amintirea ochilor albaştri, luminoşi ai Elfridei.

Recomandare: Florence L. Barclay, Viaţa mea îţi aparţine

7. “Fiinţele de hârtie”

Viaţa mea îţi aparţine este un roman remarcabil, unde, peste misterul şi suspansul ce învăluie acţiunea, se detaşează o pilduitoare şi emoţionantă lecţie de moralitate şi fidelitate conjugală.

Ronald şi Helene sunt protagoniştii acestei minunate poveşti ce militează pentru o căsnicie bazată pe respect, încredere şi dragoste angelică. Pe el, un mare scriitor, îl cheamă arta şi pleacă în sălbatica Africă pentru a-şi definitiva opera. Ea îl sprijină deşi sacrificiul este suprem… şapte luni fără mângâierea celei mai iubite fiinţe.

Călătoria protagonistului este dezvăluită cititorilor doar din destăinuirile proprii şi, după o lacună diegetică, acţiunea romanului continuă cu întoarcerea eroului. Din cauza condiţiilor meteorologice, a hranei inconsistente şi a microbilor din sălbăticia africană, Ronald se îmbolnăveşte de malarie.

 6. “Personajele secundare”

Verişorul Helenei, Aubrey Treherne, îl găzduieşte peste noapte pe scriitor, dar îi sustrage acestuia un bilet, în care soţia îl înştiinţa pe Ronald că are un moştenitor. Ajuns acasă, boala se agravează şi cel care o ajută pe Helene în aceste momente grele este un bun prieten de-al lui Ronnie, doctorul Dick Cameron.

Echilibrul psihic al protagonistului este grav afectat, dar datorită dragostei, învinge moartea. Trehene îi mărturiseşte adevărul Helenei, iar aceasta îşi dă seama că soţul ei nu a ştiut despre existenţa copilului şi finalul romanului este unul fericit.

 

4. “Romance-ul diegezei”

Deşi cuplul este ameninţat din exterior, dragostea curată învinge orice obstacol, chiar moartea. Cititorul întâlneşte în acest roman analize sufleteşti îmbinate cu profunde introspecţii psihologice, opera având un caracter etic şi moral.

 

Recomandare: Balzac, Femeia de treizeci de ani

 

3. “Ideatica unei problematici”

Imagine a veşnicei lupte între datorie şi dreptul la fericire, Femeia de treizeci de ani exprimă esenţialul opiniilor lui Balzac asupra femeii, subliniază criticul Pierre Citron. Iulia d’Aiglemont este o fiică a doamnei Bovary, îi moşteneşte marea majoritate a trăsăturilor morale, astfel romanul se încadrează perfect în target-ul balzacian.

2. “Eroina”

Îndrăgostindu-se la prima vedere de un ofiţer din armata lui Napoleon, Victir d’Aiglemont şi, neascultând de sfatul părintesc, protagonista descoperă că în dragoste şi mai ales într-o căsnicie este nevoie de doi.

Se trezeşte adesea pe marginile sau pe fundul unui abis, este iubită, admirată de foarte mulţi bărbaţi şi invidiată de alte doamne, dar în ciuda tuturor circumstanţelor rămâne fidelă familiei şi copiilor. Arthur Greenville este colonelul ce-şi dă viaţa pentru a nu-i păta onoarea eroinei, iar aceasta îi va păstra amintirea vie în suflet până la sfârşitul vieţii.

Într-o societate misogină care luptă pentru a păstra aparenţele, doamna d’Aiglemont îşi înăbuşă supărarea, deznodământul tragic al romanului fiind unul specific balzacian. Cu alte cuvinte, Femeia de treizeci de ani, aminteşte încă o dată că femeia a luptat foate mult pentru a fi respectată şi, totodată a-i fi respectate drepturile şi statutul social.

1. Nota bene!

Şi pentru că o carte este mai mult decât o structură verbală sau o serie de structuri verbale, este un dialog stabilit cu cititorul, este tonul pe care îl impune cititorului şi este imaginea schimbătoare sau durabilă pe care i-o impune memoriei sale (Jorge Luis Borges), vă recomand să luaţi aminte la ceea ce răsfoiţi deoarece în fiecare carte găsiţi o fărâmă de un alt univers!

Lectură soft… plăcută!

 

Sursa foto:

http://www.cartile.ro

http://www.libris.ro

http://www.okazii.ro

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

__________________________________________________________________________________