19 February 2018

10 pentru trilogia – lectură „soft” de vacanţă (partea a III-a)__________________________________________________________________________________

Dragi cititori, e iarnă… e Ajunul Crăciunului… e acea magie specială care nu poate fi descrisă în câteva lexeme. Chiar şi cele mai preţioase cuvinte ale celor mai talentaţi „vrăjitori” ai literaturii nu reuşesc să contureze magia acestor zile de sărbătoare!

Alături de urările care devin aproape nişte clişee, vă transmit prin intermediul acestui articol, care constituie şi ultima parte a trilogiei (încă) zece sfaturi sau „coordonate” pe care să le aveţi în vedere atunci când vreţi să decodaţi mesajul diegezei unui roman uşor de citit pentru această vacanţă…

 

Recomandare: Barbara Taylor Bradford, Remember (Aminteşte-ţi…)

 10. “Scenariu de film”

Recunoscută ca o strălucită reporteră de investigaţii, ca şi cronicar de război şi respectată pentru spectaculoasele ei reportaje despre evenimente mondiale, Nicole Wells, protagonista romanului, este un superstar al mass-mediei.

Aparent Nicky deţine totul: este inteligentă, frumoasă, şi are o carieră de succes, totuşi îi lipseşte ingredientul primordial, dragostea. Eroina suferă după moartea logodnicului ei, Charles Devereaux. Deşi au trecut trei ani de la dispariţia acestuia, o parte din Nicky a fost întotdeauna urmărită de problemele nerezolvate în legătură cu suicidul iubitului. Va avea o relaţie cu fotograful Cleeland Donovan, dar Nicky nu şi-a permis sieşi decât să-l considere un bun prieten.

Când se întâlnesc în Beijing pentru a transmite live pe TV protestele studenţilor, între cei doi izbucneşte un coup de foudre specific. Clee îşi dă seama că nutreşte sentimente profunde pentru Nicky, dar simte totuşi că aceasta încă suspină după Charles. Vor petrece momente de neuitat în Provence şi viaţa privată a Nicolei începe să se reabiliteze.

Dar trecutul recidivează şi zărindu-l, din întâmplare, pe Charles la televizor, viaţa ei capătă un sens nou şi caută răspunsuri la incertitudinile sale în toată Europa. Se confruntă cu realitatea inevitabilă şi descoperă că prima ei dragoste ducea o viaţă dublă.

9. “Ultimul episod al scenariului”

Deznodământul romanului aduce dezvăluirea misterului, Charles era implicat în serviciile secrete palestiniene şi acestea vor fi, în final, şi cauza morţii lui. Eroina va accepta cererea în căsătorie a lui Clee şi începe o viaţă nouă, deşi întotdeuna îşi va aminti… totul.

8. “Dinamismul romanului”

Romanul are un dinamism uluitor, acţiunea desfăşurându-se pe trei continente: America, Asia şi Europa. Personajele sunt contemporane cititorilor şi fac, prin exelenţă, concurenţă stării civile. Aminteşte-ţi nu este numai un best seller al Barbarei Taylor Bradford, ci este şi o uluitoare lecţie de viaţă, un roman care merită citit şi recitit…

Recomandare: Paulo Coelho, Al Cincilea Munte

7. “Substratul mistic al diegezei”

Născut pentru a-şi trăda destinul, descoperă că are un suflet mai bun decât credea şi atins de graţia divină, Ilie, numit de oameni prooroc, este protagonistul cărţii lui Coelho. Scriitorul păstrează aceeaşi esenţă de învăţăminte ca în romanele anterioare, profetul Ilie poate fi asemuit cu Santiago, îşi caută menirea şi înţelege că trebuie să-şi aleagă, nu să-şi accepte destinul.

6. “Eroul”

Personajul principal este primul care urcă pe Al Cincilea Munte considerat templul zeilor care te pedepseau cu focul din ceruri şi te prefăceai în cenuşă dacă te apropiai. Înconjurat de oameni adepţi ai politeismului, Ilie credea doar în Dumnezeul său Unic. Vorbea cu Îngerul Domnului şi-i îndeplinea poruncile, dar era un om obişnuit: suferea ca toţi ceilalţi, avea îndoieli, remuşcări, cedări.

5. “Sentimentele”

Se îndrăgosteşte de văduva care îi oferă adăpost şi va avea grijă de fiul acesteia, după ce femeia se stinge din viaţă, în urma asediului Akbarului de trupele inamice. Va învăţa să reconstruiască şi cu ajutorul bătrânilor şi copiilor va readuce oraşul la viaţă pentru a avea chipul femeii mult iubite.

4. “Complexitatea eroilor”

Tridimensionalitatea protagonistului este uimitoare, deşi este un trimis al Domnului, Ilie are şi slăbiciuni omeneşti, îşi plânge iubirea, dar reuşeşte să îşi definitiveze opera.

 

Recomandare: F. M. Dostoievski, Oameni sărmani

 

3. “Background-ul socio-istoric”

Un loc aparte în creaţia lui Dostoievski îl ocupă romanul Oameni sărmani în care a zugrăvit adânc şi veridic situaţia omului oropsit, lipsit de drepturi în Rusia burghezo-moşierească, dezvăluind rădăcinile răului social.

2. “Povestea”

Slăbiciunea de caracter, lipsa de voinţă, supunerea în faţa destinului, împăcarea cu situaţia mizeră de rob, deşi sunt trăsături esenţiale, nu sunt singurele care îl caracterizează pe Makar Devuşkin. Protagonistul este animat de cele mai nobile, generoase şi umane sentimente faţă de Varvara Dobroselova, tânăra bolnavă şi neajutorată, tot atât de sărmană ca şi el.

Capacitatea de sacrificiu a acestui om este uimitoare, Devuşkin izbuteşte chiar să înăbuşe marea lui pasiune pentru Varvara. Cuplul este ameninţat din exterior, iar finalul provoacă aşteptări frustrate.

Frumoasa Varavara va fi cumpărată de domnul Bîkov, iar ultimele cuvinte ale romanului îi aparţin lui Makar: Sufletul meu, draga mea, măicuţă! Scena cu un copil cerşetor, soarta tragică a bătrânului Pokrovski şi a tânărului student, fiul său, completează tabloul sumbru al vieţii celor sărmani.

1. “Exemplaritatea diegezei”

Oameni sărmani este cu adevărat un mimesis al societăţii ruse de la mijlocul secolului al XIX-lea, iar faptul că este scris sub formă de corespondenţă între cei doi eroi, sensibilizează şi mai mult cititorul.

Lectură soft… plăcută şi vacanţă frumoasă tuturor!

Sursa foto:

http://www.cauti.ro

http://www.librarie.net

http://www.okazii.ro/

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

__________________________________________________________________________________

Comments

  1. 10 pentru originalitatea trilogiei!!! 🙂