21 January 2018

10 pisici celebre (mai mult sau mai puţin reale)__________________________________________________________________________________

De când au fost domesticite, pisicile ne solicită serviciile şi afecţiunea cu aceeaşi naturaleţe cu care îşi revendică drepturile de proprietate asupra celor care încă au impresia că le sunt stăpâni. La fel de nonşalant au cucerit şi televiziunea, apoi Internetul. Înainte de a ne mândri cu instinctele napoleoniene ale lui Mr. Fuzzums, n-ar strica să cercetăm mai îndeaproape poveştile a 10 pisici care şi-au adus contribuţia la statutul privilegiat de care se bucură în prezent.

Opt din zece pisici au declarat că s-ar gudura pe lângă această listă.

 

10. Bastet

Totul a început în Egipt, tare demult. Ce-i drept, cam trei lucruri ştim despre egiptenii din antichitate: unu – piramide, doi – pozau din profil, şi trei – îşi ţineau pisicile la loc de mare cinste. Nu numai că arătau respectul cuvenit felinelor preferate, dar, în cazul în care una din ele ar fi pierit, familia care o îngrijea trecea printr-o perioadă de doliu, în timpul căreia îndepărtarea sprâncenelor era considerată modalitatea adecvată de a-ţi etala suferinţa. Asemenea faraonilor, pisicile erau adesea mumificate. Lui Bastet, fiica lui Ra – zeul soarelui – îi era rezervată onoarea de a fi zeiţa protectoare a pisicilor, reprezentată mai întâi ca o femeie cu cap de leoaică, apoi ca o femeie cu cap de pisică şi, uneori, doar ca o pisică. Schimbătoare din fire, personalitatea ei avea două laturi complementare: una docilă, asociată cu ipostaza de ocrotitoare a femeilor însărcinate, şi una agresivă, spunându-se că faraonul îşi nimicea inamicii precum Bastet îşi sfâşia victimele.

Ulterior, grecii au fost de părere că atribuţiile ei se aseamănă cu cele ale lui Artemis, aşadar zeiţa solară a ajuns să fie asociată cu luna.

 

9.  Long Cat (Stewie)

Long Cat, al cărei habitat natural este Internetul, nu e doar un mit urban. Dacă Shiroi, pisica de la care a pornit meme-ul, este destul de lungă, Cartea Recordurilor recunoaşte că supremaţia în domeniu îi revine lui Stewie, un motan din Nevada. El măsoară 1,2 metri din vârful nasului până la cel al cozii şi aparţine rasei Maine Coon. Să ne întoarcem, însă, la Internet. În afară de lungime, ce este cu adevărat remarcabil la Long Cat este faptul că nu a vorbit niciodată stâlcit pentru a ieşi în evidenţă, lucru destul de rar printre meme-urile cu pisici. Long Cat este doar o pisică foaaarte lungă. Atât. E suficient.

 

8.  Garfield

Garfield nu a dovedit niciodată suficient exces de zel pentru a face ceva ieşit din comun. În principiu, este aici doar pentru că, dacă n-ar fi, cei mai mulţi dintre voi m-ar sancţiona sever. Ca noi toţi, detestă ziua de luni şi iubeşte lasagna. Poate, până la urmă, contează doar că e de-al nostru.

 

7.  Chance T-Bone” Furlong şi Jake Razor” Clawson

„Swat Kats” a demonstrat că pisicile nu fac apel exclusiv la latura sentimentală. Iar când vine vorba despre aviaţie, heavy metal şi ceva violenţă, nivelul de testosteron atinge cote destul de ridicate pentru a realiza că serialul de animaţie marca Hanna-Barbera se adresează în principal băieţilor.

 

6.  Hello Kitty

În tabăra opusă se află Hello Kitty, pe numele ei adevărat, Kitty White. Hello Kitty este un personaj fictiv creat în 1974 de compania japoneză Sanrio cu scopul de a decora o mare varietate de produse destinate fetiţelor pre-adolescente (şi nu numai). Este evident că în prezent există un întreg cult în jurul personajului. Ceea ce s-ar putea să nu ştiţi e că, asemenea altor exporturi japoneze, Kitty White este de fapt caucaziană – s-a născut în suburbiile londoneze. Înaltă cât cinci mere şi cântărind cam cât trei, Kitty are numeroase virtuţii, precum faptul că este o familistă convinsă, talentată în ale patiseriei, cochetă şi erudită.

 

5. Nyan Cat  

Nyan Cat a decolat la data de 2 aprilie 2011, când Chris Torres a realizat o animaţie inspirată de propriul său motan. Doar trei zile mai târziu, a fost văzută acompaniată de o melodie pop japoneză, străbătând universul pe versurile „nyan nyan nyan” într-un videoclip postat pe YouTube, care a devenit imediat viral. Peste 60 de milioane de vizitatori şi multiple variante (printre care şi una de 10 ore) mai târziu, cuvintele sunt încă de prisos în încercarea de a descrie fenomenul.


4. Maru    

Maru şi-a dobândit faima datorită pasiunii sale pentru cutii şi dorinţei de a intra în ele cu orice preţ, obicei care a făcut deliciul Internetului.

 

3. The Cat in the Hat

În 1957, când Dr. Seuss i-a dat viaţă cu menirea de a-i stimula pe cei mici să înveţe să citească, a avut grijă să-l înzestreze cu o fire de artist. Motanul antropomorfizat este (fireşte) poet, poliglot şi un interpret desăvârşit atunci când Allan Sherman îi împrumută vocea sa în varianta animată. Posesor al unei colecţii impresionante de pălării, pisica accesorizată reprezintă o apariţie excentrică într-o zi monotonă.

 

2. Top Cat   

   

Când vine vorba despre pisici din desene animate cu care am crescut, trebuie luat în calcul că Top Cat întruchipează imaginea pe care avem despre acestea. Este necinstit, profitor, lacom, carismatic, comod, nu are pic de respect faţă de autoritate şi reuşeşte să se eschiveze aproape întotdeauna – adorabil. TC a reuşit să ne convingă că un tomberon şi câţiva prieteni buni sunt suficiente unui motan pentru a dormi fericit.

 

1. Happy Cat

Happy Cat a debutat ca mascotă a unui brand de mâncare pentru pisici. Ei îi revine meritul de a fi fost prima dintre semenii ei care şi-a revendicat verbal dreptul la fast food pe site-ul I Can Has Cheezburger, în 2007. Gurile rele vor spune că imaginea fusese preluată de pe Something Awful şi că poze de acest gen ar fi existat cu mult înainte, însă fenomenul a luat amploare numai după apariţia sa. Cert este că Internetul – adesea neiertător – şi-a lăsat garda jos, capul într-o parte, şi a răspuns: „aaaawe”. Drept urmare, blogul a devenit o senzaţie, şi a determinat adulţi respectabili să renunţe la capacitatea de se exprima corespunzător. Astăzi, ICHC face parte  dintr-o reţea de peste 50 de site-uri de divertisment.

 

Surse foto: en.wikipedia.org; today.msnbc.msn.com; laughingsquid.com; knowyourmeme.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

__________________________________________________________________________________