21 January 2018

10 titluri la tonomatul cu carti__________________________________________________________________________________

V-ati intrebat vreodata ce lipseste intr-un metrou? Poate nu stiati, dar ceea ce lipsea din metroul bucurestean era tonomatul cu carti.
Avand in vedere abundenta de tonomate de cafea, tonomate de sandwichuri, tonomate de sucuri, tonomate de energizante si alte tonomate de produse de ingurgitat pentru trup, a sosit vremea sa va hraniti si spiritul cu ajutorul tonomatelor de carti.
Poate unii le-ati observat deja si ati aruncat o prifire fugitiva prin vitriniele acestora, sau poate ati trecut nepasatori pe langa ele, fara sa va intrebati ce ar putea sa fie acolo.
„Carti iesite din tipar” sau „O carte citita, inca o viata traita ” sunt sloganurile cu care aceste tonomate va imbie sa renuntati la sucul sau cascavalul dintre Victoriei si Unirii in favoarea unor litere care ar putea sa va „atinga” fiinta intr-un mod mult mai placut.
Domeniile sau categoriile propuse sunt cele precum istoria, religia, sanatatea, sportul, sociologia, politica sau educatia.
Eu cred ca este un demers laudabil si demn de un metrou care se respecta, dar oare, pana unde se poate merge cu aceste tonomate?

Imaginati-va ca pe viitor ar putea sa existe si tonomate cu orice, un fel de magazin universal automat. De ce nu? Partea proasta este ca o sa lipseasca vanzatoarea sau vanzotorul care sa va zambeasca sau sa va „plesneasca” (dupa caz).
Pana atunci va prezentam 10 carti pe care le puteti procura la preturi rezonabile de la orice tonomat cu carti (sau dupa preferinte: tonomat de carti, automat de/cu carti … am observat ca sunt folosite si aceste expresii).

 

10: In labirintul suferintelor – Iosif Schwartz

Catalogata ca fiind o carte de istorie, o veti gasi pe peron si nu in labirintul subteran numit metrou. Daca online sau in librarii o puteti cumpara cu 30 de lei, la tonomatul cu carti de la metrou o puteti procura cu numai 10 lei.

 

9. Nostradamus. Misterul catrenelor pierdute – Mario Reading

Daca sunteti plictisiti atunci cand calatoriti cu metroul titlul de mai sus va va putea „gadila” suprarenala. Romanul, ancorat in zona thrillerului, are o cotatie pe internet de doar 5 lei. In schimb, la tonomatul metrou (tonomatul M) aceasta costa 12 lei.

 

8. Lasa-te de fumat in 30 de zile – Daniel F. Seidman

Daca online pretul variaza de la 3 la 10 lei, cel mai probabil perioada in care va veti lasa de fumat este intre 30 si x zile, unde x este un numar indefinit ce poate sa coincida la unii cu tot restul vietii. Totusi, daca nu sunteti sceptici puteti sa puneti mana pe o asemenea carte si sa „stingeti” plictisu din metrou cu numai 12 lei.

 

7. Sfarsitul Petrolului – Paul Roberts

Incadrata si integrata in economie, cartea lui Paul Roberts, la un pret de 20 de lei devine unul din cele mai scumpe articole pe care vi le ofera tonomatul. Unele spirale invartite cu doua bancnote de 10 lei erau deja goale atunci cand au fost facute pozele tonomatului M. Nu stiu despre ce carti era vb, dar putem presupune ca se vindea colectia Coelho, editia de buzunar. Aceasta carte nu a avut acelasi succes, pesemne ca lumea nu e ingrijorata de subtierea veniturilor „magicienilor” petrolului, ci mai degraba de pretul masinilor electrice.

 

6. Bresle si arme in Transilvania (secolele XIV-XVI) – Ioan Marian Tiplic

Cu toate ca azi breslele si armele in Transilvania nu au ramas tocmai aceleasi precum erau in evul mediu, pretul acestei carti pare a fi constant. Adica fie vei cumpara cartea online fie o vei procura de la tonomatul cu carti, vei plati 15 lei.

 

5. Stretching. Secretul flexibilitatii – Serban Damian

Tonomatul cu carti va propune si o carte care cocheteaza atat cu sportul cat si cu sanatatea. Recomandarea mea este sa nu faceti exercitii in metrou pentru ca, evident, deranjati vecinii. Cu toate astea cred ca o fandare la intrarea in metrou poate fi permisa.

 

4. James Bond – Ian Fleming

Primul volum al lui Ian Fleming, Caracatita, din seria James Bond, isi face loc in tonomatul M la pretul de doar 6 lei, de trei ori mai ieftin decat primul pret pe care l-am vazut online. Puteti sa cumparati aceasta carte, cu conditia sa nu coborati la prima statie daca cineva se uita la voi insistent, cu privirea periferica.

 

3. Mai bine doi – George Uba

Tonomatul de la metrou doreste sa introduca si carte de educatie familiala. Si bine face. Dar nu va lasati prea prinsi de ea, pentru ca la un impuls de moment ati putea sa ajungeti acasa cu altcineva.

 

2. Istoria Utopiei – Jean Servier

Este paradoxal sa crezi in utopii, dar este normal sa dai bani pe ele. Voi nu veti da bani pe o utopie, ci pe o colectie de utopii.

 

1. Stresul – Jean-Benjamin Stora

Am lasat la urma aceasta carte din colectia tonomatului cu carti, nu datorita continutului, ci a pretului. E mai ieftina decat orice produs de la orice tonomat, si de 8 ori mai ieftina decat aceeasi carte procurata dintr-o librarie virtuala.
Deci, daca vreti sa intelegeti de ce sunteti stresati la metrou, e foarte posibil sa aflati asta scoatand din buzunar orice combinatie de monede de 50 de bani si bancnote de un leu pentru a forma o suma rotunda de 3 lei.

Autor: Cristi Pietreanu
Foto: cartea.ro, zeceintop.ro

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

__________________________________________________________________________________