21 January 2018

Povestea unui om de 89 de ani in 10 pasi__________________________________________________________________________________

Am plecat înspre casa străbunicii mele. Ajunsă acolo am găsit-o ca întotdeauna în casă, uitându-se la televizor.Mi-a povestit că a fost la biserică şi m-a întrebat de ce am venit la ea. I-am spus că trebuie să fac  un interviu despre viata unei personae de peste 70 de ani şi că m-am gândit la ea având în vedere că are încredere în mine şi îmi poate spune  mult mai multe faţă de câte ar spune unui străin. A fost de acord şi am început înregistrarea…

www.presaonline.com

 

10. Păi maică,

Ce să îţi spun eu, am fost peste tot şi la stăpân şi de capul meu, am fugit de acasă, m-am căsătorit cu un bărbat frumos şi uite că trăiesc şi până acum, dar mâine poimâine mă duc şi eu pe lumea ailaltă, am lumânările aici cu mine, am vorbit cu preotul, dacă îl vezi…tu eşti mai matură decât el (punându-mi mâna pe genunchi), e un copil mi-e şi ruşine să mă spovedesc la el, dar i-am zis că e al8lea preot la care mă spovedesc, că sunt şi preoţii ăştia la noi, mereu se schimbă, deja cred că mă cunosc toţi. Să încep cu începutul nu? M-am născut aici în Prajani, aici sunt de când mă ştiu,am stat cu mama şi cu tata şi apoi mi-am făcut casa mea am mai fost eu şi prin alte locuri, dar din pământul ăsta am ieşit, în pământul ăsta mă întorc. Am prins şi războiul, al doilea război mondial, trebuia să merg pe jos mereu, să mă feresc, au venit au dat şi pe aici bombe, au dat bombe peste tot, mi-era o frică, că nu ştiai din ce parte cade. Până a luat în primire comunismul, s-au bătut întâi şi atunci a venit comunismul. Am fost la stăpân am muncit, udam florile în grădină, le săpam răsaduri, dădeam de mâncare la animale, am văzut de copii, îi spălăm, le dădeam să mănânce, îi îmbrăcam, le spuneam poveşti, am spălat vasele cu nişte cârpe pe care le-am urat toată viaţa mea, am făcut păturile, am dat cu mătura, am şters praful, toate toate, că o servitoare dasta şi ţine minte că aveam doar 12 ani. Nu spălăm rufe că avea femeie de serivci şi aia spala rufe, că la cât de mică eram n-aveam forţa eu să spăl catrafusele ălora.

9.Am fost la un stăpân,

La un boier din Ploieşti, era avocat mare acolo, cunoscut de toată lumea, noaptea venea peste mine în cameră şi aveam decât 12 ani şi n-avea niciun rost să vină la mine că nu eram copilul lui să îmi spună noapte bună. N-a îndrăznit el de prima dată, venea peste mine, da şi era avocat şi până la urmă am fugit, am fugit. Întâi m-a avertizat , uite cum mi-am dat eu seama, la ţară la ţară dar nu eram proastă deloc, nu ştiu cum mi-am dat seama şi l-am văzut, a venit să mă vadă iarăşi a doua seară, a treia seară nu mai tiu eu minte cum şi eu dormeam acolo lângă bucătărie, venea el acolo la wc-eu încolo şi eu dormeam şi când ieşea din sufragerie el venea la mine şi nu aveam ce să fac şi când l-am văzut am fugit şi eu pe uşa de la bucătărie(tzop), m-am dat jos pe terasă şi în camera cealaltă am ciocănit la uşă la cucoana mare, unde stăteau soacrisa şi cu socrisu, că trăiau acolo toţi, erau bătrâni ei oameni buni îmi dădeau mereu bani şi prăjituri când aveam grijă de copil, şi când am ciocănit la usa zice “da cine e?” “vino încoace”, m-am dus plângând şi le-am spus că nu mai dorm acolo în camera aia că mi-e frică, m-au întrebat de ce mi-e frică să dorm singură, de întuneric, mi-era frică să le spun adevărul de ce, şi le-am zis că vreau acasă la mama, că vreau să vie mama, m-au întrebat de ce, le-am spus mai multe halea acolo, ce era să le spun şi eu, plângând acolo şi coana mare până la urmă, că eu aşa îi ziceam, era şi barbacsu acolea, m-au ţinut acolea lângă ei, m-au culcat acolo pe un fotoliu care îl aveau ei în odaie, a întrebat-o pe fisa, Tanţa, zice, ce s-a întâmplat aseară că a venit, îmi ziceau Ani, a venit Ani azi noapte, plângând cică îi e urât, ai tu şoareci acolo, ceva? M-a întrebat dacă am şoareci, m-a întrebat dacă e purici, dacă e păduchi de lemn, am zis că păduchi de lemn e, că avea, aia era păduchi de lemn şi îi ziceam mereu că e păduchi de lemn, dar le-am zis tare că nu de ei mi-e frică, nu de aia, nu mi-era frică de ei (râzând), de altceva mi-e frică. Pe urma coană mare zice” Cumva Dori a intrat la tine în bucătărie?”, n-am zis nici da nici nu şi-am început să plâng şi-a priceput despre ce e vorba, ai înţeles? S-au certat acolo ce-au făcut, îi încuia cucoană mare uşă la sufragerie, n-avea pe unde să mai vină (râzând).

 

8.Ce ştiu eu cum s-au certat ei,

Nu ştiu cum s-au certat dar nici nu mi-au zis şi-am stat trei ani de zile la ei, nici nu mi-au zis nici nimica, da.. După aia începuse să vină iar şi mă întreba mereu dacă am adormit şi mă mângâia mereu pe umăr, era în pijama şi era ca un măgar, şi eu mi-am dat seama, că vine peste mine asta şi îşi bate joc de mine, aşa că ai aflat şi de asta. E adevărat eu nu mint, era măgar măgar. Dar am fost deşteaptă, am stat trei ani de zile i-am crescut fata dar nu am uitat niciodată măgăriile lui.

Când am plecat i-am zis sărumâna, am plecat că m-am dus la sora lu mama şi pe urmă m-am mai dus la alt stăpân, unde am stat doi ani şi la altul am mai stat un an şi-am mai stat la altul pe bulevard, nu mai ştiu cum îi zice, dumnezeu să-i ia, era în cadrele armate stăpânul şi avea un singur băiat şi nevastasa stătea acasă nu avea servici dar atât de leneşă era că nu îi pasă de nimic stătea toată ziua şi citea sau se uită pe geam sau mai ieşea aşa singură cine ştie unde se ducea, toaaaaata ziua mă punea să-i car plodul în cârcă, îmi venea să-l omor, îl ciupeam, îl strângeam mereu plângea, mă trăgea de păr de urechi, păi aveam vreo 15 ani, parcă eram măgarul lui, îl duceam îl plimbăm, mă duceam cu el pe bulevard, mai îl plimbam cu căruţul că avea căruţ, eah, au trecut anii, că la stăpân.

7.Şi casa asta mamă,

Păi dacă am rămas văduvă în 49, eram cu chirie pe la Patrascu pe acolo, pe unde stătea tata meu, cu chirie, mă ţineau oamenii acolo, munceam, făceam flanere, mă duceam la coasă pentru ce stăteam acolo, stăteam acolea lângă cămin, erau două odăiţe, salonul întâi şi pe urmă două odăiţe frumoase, în salon aveam aşa un pat mare aşa că o canapea şi o masă de lemn cu vreo şase scaune în jurul ei şi un mileu dala mare lucrat de femeia aia ce ştiu eu, oricum frumos, într-o odăiţă aveam un pat, un dulap şi o masă tot aşa cu un scaun, şi în cealaltă odaie un pat şi un dulap mare, avea tăticu căruţă cu boi şi nasul a zis aşa “măi fine” vezi cum erau oamenii înainte, mai te ajută acum cineva? A zis “măi fine eu tai pomii acolea pe Gâsca şi eu îţi aduc acolo nişte tufe, acolo unde ai loc, că ne împropietărise, tactu mare când ne-a dat ceritificatul de împropietărire mi l-a dat mie, aveam decât 27 de ani pe vremea aia, că mâine îi faci şi tu, să mă anunţi şi pe mine pe lumea ailaltă, şi veneam aici cu lemnele, mă duceam tocmai pe Gâsca şi o luăm roata şi căram toate lemnele alea ce era acolo, el mi-a dat vreo şase tufe, şapte. Tăticu săracu avea şi el pe unde avea pe acolo de la tata mare, tot aşa nişte salcâmi, pe urmă m-am dus la un om aici unde am muncit, că m-am făcut mai mare şi am mai luat nişte lemne şi încet încet, am făcut la flanere până m-a găsit bâţu la moşi ca să îmi cioplească lemnele, nu erau moşi zic erau moşi faţă de mine, că eram tânăra dar erau oameni tineri ca tactu tineri aşa, nu le dădeam bani, erau bucuroşi dacă le dădeam ţuica că tăticu avea ţuica şi îmi spunea” ia ţuica coalea că am vorbit cu nentu Ion vine pe acoalea să cioplească din lemne, să le dai câte o ţuică, aşa am făcut casă, cu ajutorul lui tata mare, cu ajutorul mâinilor astea, picioarele că mă mir de ce nu mai pot să merg, mai întâi am făcut odaia asta unde e bucătăria, prima oară o făcusem ca o cameră şi am dormit în ea până am construit restul şi am început după aia să construiesc casa mare, am făcut doar două camere din moment ce eram singură acolo doar cu copiii, am făcut prima cameră şi apoi am zis să mai fac o cameră pentru copii, în prima cameră am pus un pat soba şi o masă şi în cealaltă un pat un dulap să îmi tiu hainele şi o masă cu un dulap dăsta cu geamuri, şi-au trecut anii Gogu şi-a făcut casa aia mare tot în curte cu mine şi Titi s-a dus la Slănic unde şi-a făcut şi el o casă mai mare ca a lui Gogu.

6.La şcoala

Mă duceam aici lângă mine unde e şcoala, dar era supraetajata nu mai erau, clasele astea ca acum şi am învăţat şi eu la etaj, ce să fac am învăţat, am văzut şi acolo de un copil al lu’ învăţătoare, mă trimitea mama de acasă când plecam îmi dădea o sticlă de lapte şi mă duceam să am grijă de copil, în clasa întâia a doua a treia şi a treia am plecat la stăpân, nu m-a mai lăsat la şcoală, şi îi duceam laptele lu’ cucoană şi mă lua de mânuţă, îmi lasă ghiozdanul în bancă, mă lua de mânuţă şi mă ducea să am grijă de copil, îl chema George şi îl legănam pe picioare, plângeam de nu mai puteam, plângeam că nu eram în clasă ca eu vroiam să fiu în clasa să învăţ, aşa că nu am învăţat deloc în şcoală, îmi făcea lecţiile doamnă, tot ea mi le corectă şi Anica stătea numai cu copilul.

5.În a treia

N-am vrut să mai duc să am grijă de copil, probabil de aia mămica a zis că mă duce la stăpân şi îi spuneam lu’ mama că nu mă mai duc la copil că mă pune toată ziua la treabă (imitând un glas de copil). Săraca mămica mai s-a dus pe la doamna şi până la urmă am terminat clasa a treia şi m-a dat şi într-a patra ţi-am spus şi am mers doar în luna septembrie, când să mă dea la şcoală, m-am dus doar 2 săptămâni, m-a trecut în catalog acolo şi am fugit, eu am fugit, am vorbit cu o femeie care o ducea pe fisa la Ploieşti şi mi-am luat şi eu nişte ţoliri pe acolea şi femeia aia o ducea pe fisa la stăpân pe strada Nucilor la o cucoană un avocat acolo, şi m-a întrebat dacă vreau să viu şi eu cu ea că e mai bine la stăpân că se plăteşte bine, şi-am plecat, să ştii şi mama a venit după mine cu tăticu, că tăticu a plecat pe drum a luat-o şi pe mămica în căruţă, că sora ei stătea pe Romană acolo şi au întrebat-o pe unde e strada Nucilor şi i-au spus ce am păţit că am fugit de acasă, m-a găsit acolo s-a tocmit cu cucoana, eu fugeam de mama că mă duce la şcoală să văd de copil, fără salariu, măcar la stăpân îmi dădeau şi pe urmă îmi părea rău că venea mămica săraca să ia banii, începuse războiul a venit sărăcia nu mai erau de niciunele. A început aşa revoluţie cum se începe la noi. Noi am fost 6 fraţi, 4 fete şi doi băieţi şi doar 2 dintre ei nu au fost la stăpâni, restul am fost toţi la stăpân, Riton la un stăpân pe la Bucureşti, Veta la Ploieşti la un colonel, Pică tot aşa la Ploieşti la un doctor, ceilalţi doi au făcut şcoala până în clasa a şaptea. Ne-am nimerit toţi cu case aici, că ne-a împroprietărit şi ne-a dat loc, i-a dat lu’ tăticul loc aici şi el i l-a dat lui Riton şi-a făcut casă şi pe mine dacă era omul militar în 49 când a început să se fac împroprietărirea exproprierea i-a dat şi lui un loc de-a gata şi eram cununata cu el, soţul meu era cizmar de meserie dar făcea armata obligatorie, n-a fost în război, a făcut 3 ani la pompieri la Bucureşti acolo, 3 ani, în 45 ne-am cununat şi s-a liberat în 49… mort.

4.De născut

Am născut acasă, era o moaşă Augustina şi nu m-am dus la spital, am născut cu moaşa, o fi tăiat ea cordonul ombilical cu unghiile. Pe Gogu l-am născut prima dată şi a venit moaşa Augustină, pe Titi l-am născut cu naşa mea care m-a botezat şi cu o soră de-a lui tăticu, că i-au zis că îmi e rău şi eu aveam o femeie acolea lângă mine şi i-am zis că mi-e rău şi a zis că vine pe la mine mai pe la 10, şi a venit şi am născut. L-am născut, l-am botezat. Când l-am botezat pe Gogu erau militari pe aici şi stătea unul la coana Rica şi ce-o fi avut unu, Chivu Gheorghe îl chema, că ştia de la coană Rica, că nu eram cununata la biserică şi s-au oferit mai mulţi să-l boteze dar a venit militarul ăla şi mi-a zis că el îl botează şi l-a luat de lângă mine în casă cu toate alea, ce mai ţiu eu minte mai, şi l-a luat la biserică l-au botezat mi l-au adus înapoi şi-au plecat oamenii, aia a fost petrecerea. La Titi l-a botezat Toma al Vetei, la el am făcut o masă, a venit şi Riton şi Pică. La căsătorie am venit fiecare la casa lui. M-am dus la primărie, avem un văr acolo şi tăticu zice vezi că dai de Manea acolo şi să mă ajute. Ne-au dat actul de cununie, eram cu burtă mare atunci. Când l-am botezat aveam certificatul de căsătorie şi aia a fost. Şi în 56 după ce mi-am terminat casa mi-am luat lucrurile şi m-am mutat aici.

3.Nu m-am căsătorit

Din nou de proastă, că candidaţi aveam destui, unul cu doi copii, unul fara niciun copil şi un flăcău neînsurat, dar n-am vrut, dacă nu am vrut, n-am vrut. Şi am muncit toată viaţa. Pe la 9 ani am mai muncit pe la fotbaliştii ăia, d-aia a murit ăla că m-a minţit, a murit de când hău, m-a minţit că, m-a pus acolo să iscălesc să duc buletinul că îmi face carte de muncă şi el în timpul ăsta a murit şi eu când am ieşit şi m-am dus cu ce îmi făcuse el acolo, la salina şi nu m-au găsit acolo în dosare că nu mă trecuse asta, m-a minţit şi nu am putut să iau ăia 9 ani vechime, că 9 ani lucrasem acolo, am mai făcut 2 ani la şcoală femeie de servici. Putea să îmi dea pensie de pe urmă la omul meu dar nu mi-a dat ca în, nu mai ştiu. M-am dus să îmi fac dosarul şi nu m-am încadrat că eu l-am făcut din iulie şi trebuia să fac nu ştiu cum a zis că până în noiembrie, nu mai ştiu cum a zis şi între timpul ăsta domnul ăla care a fost comunist, domnul Neculai Ceauşescu a dat un decret, cei ce nu au convieţuit cel puţin 10 ani nu are dreptul la pensie de urmaş şi m-am dus să iau dosarul cum l-am pus. Şi acum nu am nimic am doar ajutor social de la primărie 124 de lei. Aşa că am ajuns baba bătrână. Am tors, am fost la sapă, am fost la coasă, am mânat cai, am mânat boi, maşina n-am condus-o. M-am lăsat de muncă acum că nu mai pot, dar de tot de tot nu m-am lăsat încă ca mai fac şi eu, cărăm lemne cu cârcă, n-am cumpărat lemne până acum 2 ani 3 şi acuma am lemne dacă mai trăiesc, dar nu mai văd şi nu mai aud, ca să zici că mai lucrez, am lucrat pulovere, de toate fel de fel de peneauri. Acum îl aştept pe Moş Crăciun.. sfârşitul păi da.

2.Ce să mai aştept,

De lemne nu mai sunt bună, de făcut mâncare pentru mine da, pe la câte boteze şi pe la câte nunţi am fost bucătăreasa, am făcut la mâncăruri, îmi zic femeile alea prin biserica şi acum să mai vin la nunţi să le gătesc, dar fac mişto de mine. Dacă nu munceşti nu ai, că dacă eu nu munceam muream de foame, dar tu dacă eşti acum la şcoală şi mama şi tata te ţine pe pâinea aia, tu când răsplăteşti toate astea? Eu n-am avut nicio datorie faţă de părinţii mei, că pe mine m-au dat la muncă de mică. Băsescu asta vrea dreptate, să muncească toată lumea, eu n-am nimica cu el, să muncească toată lumea, nu să stea cu cracii goi şi să ţipe şi să fie în curul gol. Are dreptate el, mai puţin oameni la muncă dar la distracţie.. mammaaa. Eu dacă nu munceam să îmi aduc lemne n-aveam ce să-mi bag în soba iarna şi muream de frig. Dar de ce a tăiat salariile, dacă n-a dat randament, şi acolo la servici dacă te duci trebuie să munceşti, înseamnă că nu la toţi le-a tăiat salariile, taie numai la aia puturoşi. Prea ne rasfăţăm, pe spinarea lu tata şi lu mama. Cel mai bine era pe timpul lui rege, zic eu după mine când m-am dus la stăpân era boier, ce n-avea acolo, creştea de toate, nu ducea la ţară lipsă, avea boi se ducea cu porumb, venea cu proumb şi nu-l socotea nimeni prost că muncea şi toţi copiii noi am cosit de la 14 15 ani toţi am trecut la coasă şi la stăpân. Acum nu se procedează aşa că n-a pus tactu mâna pe băţ, uite la noi aici vine pădurea peste noi, nimeni nu a cosit nimic sau a săpat. Au murit cei care munceau.

1.Ţin post să mă împărtăşesc.

Respect Biblia de când sunt tânără, nu de când sunt bătrână .Mi-ar fi plăcut să continui scoala sigur că da, mi-aş fi dorit să devin un om cinstit, nu ştiu ce mi-aş fi ales să devin dar în orice caz un om cinstit pe lumea asta, să îmi fac meseria cu cinste. Mi-ar fi plăcut să fiu ca maicăta, că am făcut şi un curs de sanitar pe timpul războiului, ne duceau pe la salina pe acolo, maicăta mă moşteneşte, de aia e în medicină acum. Mi-a dat o diplomă de acolo, îmi plăcea să salvez oamenii. Când am fost după cânepa a căzut un băiat în apă, nu ştiu cum o fi căzut el acolo l-or fi împins copiii ăia din joacă şi am sărit şi eu în iaz după copilul ăla sa îl scot de acolo, nu am salvat o viaţă că nu murea, că îl salvau alţii dacă nu săream eu că era lume multă. Aveam 19 ani şi am sărit în apă.

 

Partea a-II-a va urma…

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

__________________________________________________________________________________

Comments

  1. o poveste foarte emotionanta