23 February 2018

Top 10 avioane de lupta__________________________________________________________________________________

Pentru iubitorii de avioane am pregatit un top cu cele mai performante aeronave de lupta existente. Pe mine ma fascineaza pur si simplu progresul tehnologiei pena in ziua de astazi. Sper sa va incante si pe voi acesti soldati ai cerului!

10. F/A – 18 E/F

Fiind supranumit Super Hornet, acest Boeing  este o varianta modernizata a modelului Hornet. Astfel ca Super Hornet are anvergura aripilor si stabilizatoarele cu 25% mai mari decat a modelului sau anterior. De asemenea, Super Hornet este prevazut cu un invelis absorbant al undelor radar si cu panouri si fante atent proiectate, ce mentin la minimum nivelul de detectare radar. Avionul este dotat cu mai multe imbunatatiri, dar acestea sunt tinute secrete. Din 2008, Super Hornet se afla in dotarea a 20 de escadrile operationale ale Fortelor Navale SUA si este considerat noul „copil teribil” al Marinei Americane.

9. Chengdu  J-10

Acest avion de lupta a fost proiectat de Chengdu Aircraft Industry Corporation in China pentru Fortele Aeriene  ale Armatei de Eliberare Populara. Proiectul avionului multirol chinezesc J-10 a avut la baza planurile israeliene abandonate ale aparatului IAI Lavi, o versiune mult modificata a lui F-16. Tabloul de bord este ocupat de 3 LCD-uri multifunctionale pe care se afiseaza informatiile de zbor si prin intermediul carora sunt programate sistemele de navigatie si de armament. Ca vanator bombardier, J-10 poate cara 6.000 kg de bombe si de rachete in cele 11 puncte de acrosaj, fiind echipat totodata cu o centrala de armament moderna capabila sa gestioneze si lansarea armelor inteligente.

8. F-16 C/D

Acesta este un avion de lupta multirol conceput pentru United States Air Force. Încă din 2008 Romania a considerat ca F-16 este unul dintre avioanele care ar putea face obiectul modernizarii Fortelor Aeriene Romane. In acest scop Pentagonul a cerut Congresului SUA aprobarea depunerii ofertei de vanzare a 48 de avioane F-16 catre Romania. Dintre acestea, 24 ar fi noi si 24 reconditionate. Pretul unui F-16 in 1998 era de 18,8 milioane de dolari.

7. SAAB Gripen

JAS 39 Gripen este un avion multirol cu un singur motor, cu greutate redusa, fabricat de compania aeronautica suedeza SAAB.  Acesta este dotat cu o configuratie cu aripa delta, menaj tip rata si un design tip stabilitate relaxata. Aceasta confera avionului o manevrabilitate superioara si performante mai bune in timpul aterizarii si decolarii. Pe langa faptul ca poate transoprta o incarcatura de 6,5 tone de rachete, bombe sau proiectile reactive nedirijate, Gripen este dotat deasemenea cu un singur tun automat de calibrul 27 mm Mauser BK-27. Avionul a fost introdus in dotare in anul 1997, avand initial probleme cu avionica. Un prototip s-a prabusit in timpul zborurilor de incercare. Saab a cooperat cu alte companii aeronautice pentru a lansa pe piata avionul, avand un succes moderat în Europa Centrala, Africa de Sud si Asia de Sud-Est.

6. F-15E

Strike Eagle este un avion de lupta multirol de care beneficiaza United States Air Force. A fost proiectat pentru a  ataca tinte inamice la sol adanc in spatele liniilor inamice. Acest model de avion a participat in operatiuni ca Operatiunea Furtuna in desert si Operatiunea Fortelor Aliate unde si-a demosntrat valoarea.

5. Dassault Rafale

Acesta este un avion de vanatoare/bombardament  francez cu aripa delta construit de Dassault Aviation. Rafale este un avion gandit pentru operarea pe portavioane.

4. Eurofighter Typhoon

Eurofighter este un avion de lupta multirol cu motor dublu. Acesta realizeaza o mare agilitate la ambele viteze, supersonica si foarte mica, avand un design cu o stabilitate relaxata. Aeronava dispune de un extrem de sofisticat si integrat sub-sistem Defensiv SIDA , o racheta de abordare Warner, precum si de un receptor laser Avertisment,  iar amenintarea de detectie este furnizata de un radar Warner receiver.

3. Sukhoi Su – 35 MKI/35

Sukhoi Su-35 este un avion de lupta multirol, derivat din avionul de suprematie aeriana Su-27 “Flanker”, motiv pentru care a mai fost cunoscut sub denumirea de Su-27m. Spre deosebire de tatal lui, Su-27, Su-35 a fost construit cu ajutorul a mai multor aliaje de titan, durata de utilizare crescand la 30 de ani sau 6000 de ore de functionare, avand un nou motor care-l face capabil de supercruise .

2. F 35 Lightning II

Lightning 2 este un avion militar cu un singur motor care poate executa bombardare strategica si lupte aeriene si care a fost proiectat de SUA, Marea Britanie si alti parteneri guvernamentali. Acesta poate atinge o viteza de 2000 de km/h si are in dotare un armament format din dintr-un tun GAU-12  de 25 mm montat in interior, rachete AIM-9 SIDEWINDER, bombe mici in diametru, rachete anti-blindaj Brimstone  si rachete anti-radiatii de mare viteza.

1. F-22  Raptor

F-22 Raptor este un avion superior tuturor avioanelor de lupta existente. Este construit de Lockheed Martin si Boeing si este folosit din 15 decembrie 2005. Are in dotare 2 supercomputere care gestioneaza toate functiile avionului, un radar cu baleiaj electronic activ, este greu detectabil prin radar si poate sa zboare in regim de croaziera la viteze supersonice. F-22  Raptor a fost conceput pentru a inlocui avionul F-15 Eagle, ca raspuns la aparitia avionului sovietic Suhoi Su-27 in anii 1980.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

__________________________________________________________________________________