17 December 2017

Top 10 boli infecto-contagioase__________________________________________________________________________________

Sunt denumite boli infectioase, deoarece agentii lor cauzali sunt microorganismele patogene (virusuri, bacterii, ricktsii etc.) si contagioase, putandu-se transmite cu usurinta de la o persoana bolnava la alta sanatoasa, fieprin contact direct, fie prin contact indirect (lenjerie, vesela etc.).Este important sa cunoastem simptomelor diverselor boli si sa ne protejam sanatatea, consultand medicul chiar si la cea mai mica problema.Trebuie sa prevenim din timp instalarea in corp a unor virusi, mai ales la varste fragede, de care ne va fi greu sa scap mai tarziu.Am ales 10 dintre cele mai cunoscute boli infecto-contagioase.

1.Rujeola:

Rujeola sau pojarul  este o infectie virala acuta, extreme de contagioasa.Prezinta urmatoarele simptome: febra, guturai, tuse, voce usor ragusita, ochi rosii, iar dupa 24-48 ore si o eruptive rosiatica, usor proeminenta.La inceput, eruptia este localizata dupa urechi, apoi la fata, gat, torace si abdomen pentru a se extinde apoi la radacina membrelor superioare si inferioare.Dupa 3-4 zile, eruptia “se stinge”, iar in 10-12 zile copilul se vindeca complet, daca nu survine vreo complicatie pulmonara, optica sau neurologica.Rujeola este din ce in ce mai rara, majoritatea copiilor fiind vaccinati.

2.Rubeola:

Rubeola,denumita popular pojarel sau pojar mic, este o boala infectioasa eruptiva acuta, provocata de virusul rubeolic, un virus din familia Togaviridae, genul Rubivirus.Rubeola prezinta aceeasi simptomatologie ca si rujeola, dar de o intensitate redusa sau incompleta.In plus , se constata si inflamarea ganglionilor limfatici, in special in regiunea occipitala a cefei.

3.Scarlatina:

Scarlatina este o boala infectioasa, contagioasa si epidermica.Prezinta urmatoarele simptome: febra insotita de varsatur, dureri la deglutitie, limba incarcata, rosie-zmeurie, amigdale mari si rosii acoperite de un depozit albicios, purulent, urmata la scurt timp de aparitia unei eruptii rosii catifelate, incepand de la obraji si gat, intinzandu-se apoi pe torace, abdomen si la radacina membrelor.

4.Varicela:

Este o boala infectioasa acuta, contagioasa, cunoscuta si sub numele de varsat de vant, produsa de virusul varicelo-zosterian.Varicela se manifesta prin: pete mici, rotunde, raspandite neuniform pe tot corpul si care, la scurt timp, se transforma in vezicule mici (ca “picaturile de roua”).Veziculele se ulcereaza si se usuca dupa 10-20 zile, lasand pe piele niste cicatrice cu un alb sidefiu.

5.Tusea convulsiva:

Tusea convulsiva (“tuse magareasca”)  este unul dintre cele mai grave tipuri de tuse la copii. Este o boala infectioasa si contagioasa frecvent intalnita in copilarie, dar care la varste mici ridica un risc crescut de pneumonie si alte complicatii severe pentru sanatate.Tusea convulsive prezinta: accese de tuse spastic, chinuitoare, care duce la crize severe de asfixie, cu invinetirea fetei si “iesirea ochilor din orbite”, intrerupte de o inspiratie profunda, suieratoare, dupa care bolnavul elimina o sputa mucoasa abundenta sau are chiar o varsatura.

6.Oreionul:

Oreionul (parotidita epidemica) este o boala infectioasa virala acuta, care determina cresterea in volum, dureroasa a glandelor parotide (glande salivare situate intre ureche si mandibula).Se manifesta clinic prin inflamarea zonelor submandibulare si preauriculare (aspectul capului copilului sugerand “un cap de para”), uni-sau bilateral.Inflamatia zonei este nedureroasa, iar tegumentele capata o culoare alba-rozata.

7.Hepatita virala acuta (HVA):

Hepatita virala acuta este o boala infectioasa provocata de patrunderea si inmultirea in ficat a unor virusuri.Se cunosc mai multe tipuri de hepatite, fiecare provocata de cate un virus:

-hepatita A (denumita si endemic) – este provocata de virusul A, care patrunde in organism pe cale digestiva;

-hepatitele B, C si D– sunt provocate de virusurile B, C, D, care patrund in organism pe cale extradigestiva, prin contact cu sangele persoanelor bolnave sau prin injectii efectuate in conditii nesterile.

Primele semne ale bolii sunt nespecifice: disparitia poftei de mancare, stare de oboseala, febra, astenie, dureri de cap, irascibilitate, greturi, dureri abdominal, constipatie si stare febrile (37,5-38 grade).Alteori, bolnavul se plange dureri muscular sau articulare(generalizate sau localizate la unele articulatii).

8.Tetanos:

Tetanosul este o boala infectioasa grava, cu potential fatal, cauzata de o exotoxina neurotoxica produsa de bacilul titanic. Forma de rezistenta, sporulata, a bacteriei se gaseste in sol pe toate ariile geografice. Germenul patrunde in organism la nivelul solutiilor de continuitate produse prin diverse tipuri de traumatisme, cum sunt plagile intepate sau plagile datorate unor muscaturi. Imbolnavirea se produce ca urmare a germinarii sporilor si multiplicarii bacteriei, care produce doua toxine puternice.

9. Tuberculoza sau TBC:

Este o boala contagioasa frecventa si, de obicei, mortala, provocata de diferite tipuri de micobacterii. De obicei, tuberculoza ataca plamanii, dar poate afecta si alte parti ale corpului. Tuberculoza se transmite prin aer, cand persoanele care sufera de forme active de TBC tusesc, stranuta sau elimina saliva in aer. Simptomele clasice ale tuberculozei active sunt tusea cronica, cu striuri de sange, sputa, febra, transpiratia nocturna si scaderea in greutate.

10.HIV:

HIV este un retrovirus circular, din specia lentivirusurilor. Infectiile cu acest tip de virus decurg de regula cronic, cu o perioada lunga de latenta, afectand si sistemul nervos. Diametrul este de 100-200 nm si este inconjurat de un invelis de lipoproteine.Simptomele sunt:

-pierdere in greutate;
– oboseala;
– transpiratii nocturne;
– diaree persistenta;
– herpes zoster prelungit (infectie virala ce afecteaza radacinile nervoase. Se caracterizeaza prin durere si aparitia unei benzi eruptive ce se intinde pe o parte a corpului);
– candidoza orala (infectia mucoasei cavitatii bucale);
– leucoplazia paroasa a limbii (o suprafata alba, verticala, superficiala, incretita pe limba, care nu se indeparteaza usor).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

__________________________________________________________________________________