23 February 2018

Top 10 boli pe care le au romanii__________________________________________________________________________________

Care sa fie acele boli de care sufera romanii in ziua de azi? V-ati intrebat vreodata care sunt cele mai intalnite afectiuni in Romania? Spre exemplu in Romania se inregistreaza anual recorduri in privinta frecventei  unor boli precum tuberculoza, diabetul, cancerul de col uterin dar mai ales in privinta infectiilor sexuale. Deoarece romanii nu sunt suficient d ebine informati si nu consulta medicul de cate ori ar trebui sau de cate ori simt ca ceva este in neregula, numarul oamenilor bolnavi creste pe an ce trece. Este adevarat ca nici sistemul medical nu ne ofera destule informatii despre riscurile la care ne expunem zi de zi si ca trebuie sa ne cautam singuri informatiile de fiecare data cand simtim ca ceva este in neregula cu corpul nostru. Pe langa bolile enumerate mai sus bolile cardiovasculare, mai nou, au inceput sa afecteze multe persoane in ultimii ani, acest fapt situand Romania pe primul loc in Uniunea Europeana privind numarul persoanelor cu boli de inima si pe locul 3 in Europa in ceea ce priveste rata mortalitatii cauzata de aceste boli.

www.aradon.ro

 

10. Impotenta

Cauzele exacte ale acestei boli nu se cunosc, fiind dintre cele mia variate.  Majoritatea barbatilor care sufera de aceasta boala incearca sa gaseasca tratamente si sa plateasca oricat pentru a-si putea reveni la normal. In Romania exista foarte multe cazuri de impotenta.

 

9. Tuberculoza

Iar ne situam pe primul loc in Uniunea Europeana, insa de aceasta data cu privire la numarul bolnavilor de tuberculoza. Aceasta afectiune se contracteaza cu usurinta si de aceea este dificil sa fie limitata in vreun fel. De asemenea Romania se afla printre premele locuri in Uniunea Europeana si in ceea ce priveste copiii cu tuberculoza.

8. Cancerul de col uterin

Cancerul de col uterin intr-adevar face ravagii in randul romanilor, Romania situandu-se pe primul loc in Europa la numarul de decese din cauza cancerului de col uterin. Rata mortalitatii in Romania este de patru ori mai mare decat in orice alta tara din Europa. In studii de cercetare s-a aratat ca in fiecare zi opt femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin.

7. Candida

Este o afectiune ce apare atat la barbati cat si la femei din cauza neglijentei igienei personale si neprotejarii sexuale. Insa, pentru aceasta boala exista medicatie ce o face sa dispara imediat. Nu se stie numarul exact de cazuri in Romania, insa se estimeaza ca este un numar foarte mare.

6. Hepatita

Romania se afla pe locul al treilea in Europa in ceea ce priveste numarul cazurilor de Hepatita A, in acest moment existand 15 bolnavi de hepatita la 100 000 de locuitori. Ciroza este foarte intalnita in randul romanilor, afectandu-le stilul de viata. Se pare ca cele mai multe imbolnaviri de hepatita apar in randul gravidelor. Pentru a nu  suferi de aceasta boala in viitor, oamenii trebuie sa tinacont de anumite reguli de prevenire a infectarii cu acest virus agresiv precum protectia sexuala, evitarea folosirii obiectelor ascutite la comun si altele.

5. Trichineloza

Spre uimirea tuturor Romania detine peste 75% din totalul cazurilor de trichineloza din Uniunea Europeana. Probabil romanii contracteaza viermele parazit din carnea gatita necorespunzator, ce contine larve de Trichinella spiralis.

4.  Hipertensiunea

Un sfert din romanii sub 60 de ani sufera in prezent de hipertensiune arteriala, aceasta fiind cea mai frecventa boala cu risc cardiovascular intalnita in Romania. Tensiunea poate creste in mod anormal din cauza unor factori precum fumatul, consumul excesiv de graismi zahar sau alcool, obezitatea si sedentarismul. Daca ne masuram tensiunea destul de frecvent, putem identifica din timp potentialul aparitiei unei boli cardiovasculare. Riscul de imbolnavire creste, daca exista in familie cazuri de bolnavi de inima. Daca o persoana are si probleme cu colesterolul, adica el are o valoare mai mare decat normala in sange, atunci riscul de a fi hipertensiv creste de 3 ori.

 

3. Diabetul

In trecut diabetul de tip 2 era considerata o boala exclusiv a adultilor, aparand de obicei in jurul varstei de peste 40 de ani, insa in prezent un numar tot mai mare de copii si adolescenti sunt diagnosticati cu aceasta boala. Diabetul apar emai ales din cauza altor afectiuni cu factor de risc precum obezitatea sau consumul excesiv de zahar, sedentarismul. Deocamdata in Romania sunt 600 000 de cazuri de diabetici, insa se considera ca de fapt numarul lor este dublu.

2. Obezitatea

Stilul de viata nesanatos pe care il duc in special adolescentii in ziua de azi, are consecinte teribile asupra organismului. Numarul de cazuri de obezitate in lume s-a marit spectaculos in ultimii ani in toata lumea, ajungandu-se chiar la termenul de epidemie de obezitate. Romania nu face exceptie chiar daca se situeaza pe ultimul loc in topul numarului de obezi. Aproximativ zece milioane de oamenii din intreaga lume sunt obezi, o treime din ei fiind copii cu varste foarte mici. Obezitatea apare ca efect al meselor dezechilibrate, a sedentarismului, a stresului si mai ales a nerespectarii programului de somn. Aceasta boala este un factor important de risc pentru aparitia altor boli precum diabetul, bolile cardiovasculare si altele.

1. Boli de inima

Pe masura ce oamenii imbatranesc, odata cu ei imbatraneste si inima si din cauza fragilitatii sale riscul de a suferi de o boala cardiovasculara creste considerabil. Toata lumea poate reduce acest risc la minim, daca se hranetse corespunzator si are grija sa duca o viata sanatoasa si echilibrata. Insa, romanii nu iau masuri, ori sunt ignoranti ori pur si simplu se lasa in mana destinului, repetandu-si in gand „Ce-o fi, o fi!”. In Romania peste 60% din decese apar din cauza bolilor cardiovasculare, ceea ce ne plaseaza pe primul loc in Europa atat in privinta mortalitatii cat si a numarului de imbolnaviri. Bolile vasculare survin pe fondul unui stil de viata nesanatos si dezordonat, din cauza fumatului, sedentarismului si stresului cauzat de factori externi, dar mai ales din netratarea altor afectiuni asociate bolilor de inima si anume obezitatea, hipertensiunea si altele. Dar mai exista si alti factori independenti de noi precum ereditatea, varsta sau sexul. In prezent din ce in ce mai multe femei sunt afectate de acest tip de boli, cu toate ca in trecut barbatii erau cei ce ocupat loc fruntas. De asemena varsta de aparitie a bolilor vasculare scade considerabil odata cu trecerea timpului

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

__________________________________________________________________________________

Comments

  1. Imi place clasificarea privind bolile romanilor !Esti in asentimentul meu, ca sanatatea noastra este deficitara.Dupa cum ai scris,sunt multi factori care ne deterioreaza zilnic viata.Alimentele luate din supermarketuri sunt cele mai nocive la ora actuala si nimeni nu face nimic pentru oameni.Te mai asteptam cu alte topuri interesante !