17 December 2017

Top 10 case memoriale din Romania__________________________________________________________________________________

Dacă tot vine căldura şi doriţi să mergeţi la munte sau să vizitaţi ceva, iată o listă cu 10 case memoriale din România pe care nu trebuie să le rataţi:

10.  Emil Cioran ( Răşinari )

Emil Cioran

În Răşinari ( cel mai vechi sat din Ardeal) se află casa memorială a lui Emil Cioran, care s-a născut pe aceste meleaguri.  Deşi nu foarte bine îngrijită ( abia cum câţiva ani a fost clasificată ca fiind casă memorială), casa e clar una care aparţinea micii nobilimi din Transilvania, tatăl cunoscutului filosof fiind protopop ortodox.  Aici puteţi găsi documente, vechi fortografii de familie şi poveşti din viaţa lui Emil Cioran.

 

9. Ioan Raţiu ( Turda)

 Ioan Raţiu

Casa familiei Dr. Ioan Raţiu  din Turda, judeţul Cluj are un istoric aparte : aici s-a discutat problema înfiinţării Astrei şi tot aici, în anul 1880 , s-au stabilit principiile fundamentale ale organizării Partidului National Român, aşa că dacă ajungeti în Turda, nu rataţi muzeul dedicat celebrului om politic, avocat român transilvănean Ioan Raţiu.

8. Constantin Noica ( Păltiniş)

Constantin Noica

Dacă până acum aţi asociat Păltinişul doar cu schiul sau drumeţiile pe munte, iată că staţiunea vă oferă şi o casă în care filosoful, eseistul , publicistul şi scriitorul Constantin Noica a sălăşluit în ultimii ani de viaţă. După ce a fost pedepsit de Partidul Comunist la 25 de ani de muncă silnică şi confiscarea întregii averi , după eliberare în anul 1965 acesta se reîntoarce la Bucureşti unde reîncepe seminariile private pe marginea filosofiei hegeliene, platonice şi kantiene. După pensionare se stabileşte în anul 1975 la Păltiniş unde va întemeia o şcoală de filosofie. Aşadar, dacă ajungeţi aici, nu rataţi casa memorială Constantin Noica.

7. Costache Negruzzi ( Hermeziu, Iaşi )

Costache Negruzzi

O altă casă memorială care îşi merită locul în acest top este şi cea din Hermeziu , Iaşi – Costache Negruzzi. Aici s-a născut şi trăit scriitorul ( 1808- 1868), casa devenind muzeu în anul 1995. Conacul familiei Negruzzi datează din perioada anilor 1807-1810 aparţinând mai întâi lui Dinu Negruţ ( tatăl scriitorului ) care a primit-o ca zestre la căsătoria sa cu Sofia Hermeziu. Muzeul cuprinde cinci săli de expoziţie, precum şi o sală multifuncţională pentru manifestări de amploare.

6. Ciprian Porumbescu ( Suceava)

Ciprian Porumbescu

O altă casă memorială foarte cunoscută este şi cea din satul Stupca, judeţul Suceava – aici născându-se marele compozitor Ciprian Porumbescu. Căsuţa din lemn , ţărănească  se află într-o livadă , are 2 camere, un hol , o verandă şi  a fost amenajată ca muzeu în anul 1953.

5. Vasile Alecsandri ( Mirceşti)

Vasile Alecsandri

Casa memorială Vasile Alecsandri de la Mirceşti ( Iaşi) este un muzeu înfiinţat în casa în care a locuit marele scriitor. Conacul a fost construit între anii 1861 şi 1867 după propriile planuri ale lui Alecsandri şi sub atenta supraveghere a Paulinei Alecsandri ( soţia acestuia) şi se află la o distanţa de 4 km de Drumul European Roman- Iaşi. Casa se află într-un parc cu lilieci,  stejari şi nuci seculari, plantaţi chiar de poet, aici între 1866 şi 1890 compunând o mare parte din opera sa literară.

4. Mihail Sadoveanu ( Fălticeni)

Mihail Sadoveanu

Muzeul dedicat marelui scriitor moldovean a fost înfiinţat în anul 1987 în care în care acesta a trăit între anii 1909 şi 1918, aceasta fiind cosntruită la începutul secolului al XX-lea( 1908). Locuinţa a fost făcută după planurile lui Mihail Sadoveanu care a locuit  şi creat timp de 9 ani.

3. Mihai Eminescu ( Ipoteşti)

Mihai Eminescu

Una dintre cele mai vizitate case memoriale din România este şi cea a poetului Mihai Eminescu din Ipoteşti ( Botoşani).  Muzeul a fost amenajat în casa în care acesta  s-a născut şi trăit, aceasta avea 3 camere, salonul familiei, biroul tatălui lui Eminescu şi dormitorul mamei şi surorilor poetului. „Locuința părintească nu era palat boieresc, ci o casă modestă de țară dar încăpătoare și gospodărească, nu lipsită de anume eleganță rustică. Era o construcție geometrică, puțin ridicată asupra solului, cu câte două ferestre mari în laturi. Un pridvor înalt in față, la care suiai pe vreo șapte trepte de lemn, un acoperământ al tindei, în chip de fronton grec sprijinit pe două coloane svelte, dădeau albei clădiri acoperite cu tablă un vag stil neoclasic.”

George Călinescu„Viața lui Mihai Eminescu”

2. George Enescu ( Sinaia)

George Enescu

Una dintre cele mai frumoase case memoriale este, indiscutabil, cea a lui George Enescu din frumoasa staţiune Sinaia, aflată undeva în pădure, departe de zgomot şi aglomeraţie.  Muzicianul a avut o legătură strânsă cu Casa Regală  a României, motiv pentru care acesta s-a bucurat de sprijinul Reginei Elisabeta. După primul său turneu în America se decide să construiască în Sinaia între anii 1923 şi 1926 o casă după planurile proprii, numind-o Vila Luminiş.  În această oază de linişte şi frumuseţe a creat unele dintre cele mai importante opere ale sale, iar în 1947 , aflat la Paris, a donat vila statului român pentru a fi folosită ca loc de odihnă şi de creaţie pentru artişti.

1. Ion Creangă ( Humuleşti )

ion creanga

Poate cea mai cunoscută casă memorială din România este cea a lui Nică din Amintiri din copilărie de la Humuleşti, Neamţ. Casa a fost construită în anul 1833 şi cuprinde o valoroasă expoziţie permanentă , reorganizată tematic după 1989, ce cuprinde scrisori, cărţi poştale, documente de arhivă, fotocopii ale manuscriselor marelui scriitor. Lângă muzeu se află Parcul tematic Ion Creangă un loc în care vizitatorii se pot întâlni cu personaje îndrăgite din poveştile scriitorului moldovean.   „Nu știu alții cum sunt, dar eu, când mă gândesc la locul nașterii mele, la casa părintească din Humulești, la stâlpul hornului unde lega mama o șfară cu motocei la capăt, de crăpau mâțele jucându-se cu ei, la prichiciul vetrei cel humuit, de care mă țineam când începusem a merge copăcel, la cuptorul pe care mă ascundeam, când ne jucam noi, băieții, de-a mijoarca, și la alte jocuri și jucării pline de hazul și farmecul copilăresc, parcă-mi saltă și acum inima de bucurie!”

—Ion Creangă

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

__________________________________________________________________________________

Comments

  1. Mihai Eminescu ( Ipoteşti) frumos