21 January 2018

Top 10 cele mai importante imperii din istorie__________________________________________________________________________________

A fi o putere imperială nu mai impresionează atât de mult oamenii, așa cum obișnuia să fie pe vremuri. Cu un secol în urmă, ţările se străduiau să fie o putere mondială şi erau dispuse să lupte în războaie, fie pentru a cuceri un domeniu sau să îl păstreze pe cel pe care îl dețineau. În zilele noastre, în această lume „blândă”, imperialismul este considerat incorect din punct de vedere politic. Ca rezultat – şi pentru că menținerea unui imperiu este prohibitiv de scumpă – ele practic nu mai există, deși sunt şi câteva excepții (ca Insulele Falkland pentru Marea Britanie şi Insulele Comoro pentru Franța). La un moment dat, cu toate acestea, ele erau la modă, iar câteva dintre ele se extindeau de-a lungul globului şi durau sute de ani, în câteva cazuri, chiar mii de ani.
Deci care erau cele mai mari sau cele mai importante şi care a durat cel mai mult? Ne dăm seama că felul în care cineva definește „important” poate fi subiectiv; ce impact au avut asupra istoriei sau mai precis, felul în care au modelat harta geopolitică pe care o vedem astăzi. Cu aceste lucruri în minte, urmează top 10 al celor mai mari, puternice şi importante imperii din istorie.

 

10. Imperiul Maya (cca. 2000 î.e.n. – 1540 e.n.)

Cum a ajuns Imperiul Maya pe lista cu alte imperii mai importante şi mai cunoscute, cum ar fi cel roman, britanic sau mongol? E ușor. Acesta deține recordul pentru cel mai longeviv imperiu – aproape 3.500 de ani! E aproape dublu decât imperiul roman şi cu 1500 de ani mai lung decât diverse dinastii chineze combinate! Se știe foarte puțin despre primii 3000 de ani ai acestui imperiu, despre decesul acestuia şi scurta interacțiune cu spaniolii în secolul al XVI-lea, dar mai multe despre legende (te poți uita la filmul regizat de Mel Gibson, „Apocalypto”, ca să îți faci o idee despre cum arăta imperiul maya). Astăzi, tot ce ne-a rămas de la mayași sunt impresionantele structuri piramidale, răspândite de-a lungul peninsulei Yucatan, plus un calendar al Judecății de Apoi, care pare să fie cunoscut de toți în ziua de azi.

 

9. Imperiul Francez (1534-1962)

A devenit în cele din urmă cel de-al doilea cel mai mare imperiu din istorie (al doilea doar pentru imperiul britanic), la apogeul său, imperiului colonial francez era extins la peste 4,9 mil. mile pătrate şi a acoperit aproape o zecime din suprafața totală a pământului. Influenţa sa a făcut franceza una dintre cele mai vorbite limbi din lume pentru un timp şi a dus arhitectura, cultura şi bucătăria franceză în toate cele patru colţuri ale lumii. Din păcate, la fel ca toate celelalte imperii europene, colapsul său a venit treptat pe o perioadă lungă de timp, şi a dus la pierderea teritoriilor în faţa altor națiuni în curs de dezvoltare – mai ales în faţa britanicilor – a suferit în timpul celor două războaie mondiale, pe care le-a drenat financiar. Deși a continuat să deţină unele teritorii până în secolul XX (şi încă o face şi astăzi), în 1962, cu acordarea independenţei rebelei Algerii, imperiul francez practic nu a mai fost, aducându-ne în apropierea unei lungi şi culturale ere în istoria umanităţii.

 

8. Imperiul Spaniol (1492-1976)

Este unul dintre primele imperii globale, ce posedă teritorii şi colonii în Europa, America, Africa, Asia şi Oceania, făcând-ul unul dintre cele mai importante puteri politice şi economice din lume pentru câteva sute de ani. Înființarea acestuia în secolul 15, inaugurata în era modernă globală şi cinci secole de dominare a afacerilor globale înainte de concurenţa din partea altor puteri europene – în special Franța şi Marea Britanie – au slăbit Spania, până în punctul în care, la sfârșitul secolului 19, era doar o umbră a măreției sale glorioase. Finalul nu a venit până în 1970, când a acordat independenţa ultimelor sale colonii din Africa şi America de Sud, punând capăt celor 600 de ani de colonialism spaniol. Contribuția acestui imperiu a venit prin descoperirea Lumii Noi din 1492 şi răspândirea creștinismului în lumea occidentală, ambele ducând la schimbări dramatice geo-politice ale planetei şi punerea bazei pentru lumea modernă occidentală.

 

7. Dinastia Qing (1644-1912)

Aceasta a fost ultima dinastie care a condus China înainte ca ţara să devină o republică, punând capăt câtorva sute de ani de guvernare imperială. Precedată de o mai bine cunoscută dinastie, cea numită Ming, dinastia Qing a fost fondată de clanul Manchu, Aisin Gioro – unde astăzi este Manchuria – în 1644. Aceasta a crescut rapid, până când în secolul 18, a acoperit tot ceea ce este astăzi China modernă, Mongolia şi chiar părţi din Siberia – o zonă de peste 5.7 milioane de km pătraţi (făcându-l al cincilea cel mai mare imperiu din istorie). Dinastia Qing a fost în cele din urmă detronată în urma Revoluției Xinhai, atunci când împărăteasa Dowager Longyu a abdicat în numele ultimului împărat, Puyi, în februarie, 1912, punând capăt unui lung sir de împărați de peste 1500 de ani.

 

6. Califatul Umayyad (661-750)

Pun pariu că nu ați mai auzit de acest imperiu până acum, dar s-a dovedit că a fost unul cu o creștere foarte rapidă – deși a durat puțin. Organizat în urma decesului veneratului profet Mahomed, acesta a fost mecanismul prin care s-a răspândit Islamul de-a lungul Orientului Mijlociu şi Africii de Nord, zdrobind totul în calea lui. De fapt, Califatul Umayyad a fost al doilea dintre cele patru Califate islamice stabilite după moartea lui Mahomed dar, la apogeul său, putea acoperi mai mult de 5 milioane de km pătrați, făcându-l cel mai mare imperiu din lume care a fost văzut (naționalismul modern arab ce privește perioada Umayyad ca parte a epocii de aur arabe a Islamului). Deși a fost în cele din urmă înlocuit de diverse Califate şi imperii (inclusiv de Imperiul Otoman), acesta a pus bazele pentru ceea ce avea să fie un şir neîntrerupt de controale musulmane în regiune, care continuă şi astăzi.

 

5. Imperiul Ahemenid (cca. 550-330 î.Hr.)

Menționat mai frecvent ca Imperiul Medo – Persan, acest imperiu asiatic a fost cel mai mare din istoria antică, care, la apogeul său, s-a extins de la Valea Indusului, astăzi Pakistan până în Libia, şi în Balcani. Sub denumirea de Cyrus cel Mare, este amintit ca dușman al orașelor greceşti în timpul războaielor greco-persane, pentru emanciparea sclavilor şi eliberarea evreilor din captivitatea babiloniană, precum şi pentru instituirea folosirii limbii oficiale de-a lungul teritoriilor sale. Nu a trecut mult timp, înainte de a cădea victima lui Alexandru cel Mare în secolul al IV-lea î.Hr. şi a fost rapid învins de acesta şi absorbit în vastul său imperiu, dar cu o existență scurtă.
La moartea sa, acesta s-a împărțit în două imperii mai mici, Regatul Ptolemaic şi Imperiul Seleucid, precum şi în alte teritorii mai mici, multe dintre acestea câştigându-şi independenţa după prăbușirea acestuia. Poate cea mai mare contribuție a fost crearea unei administrații centralizate care a făcut-o să rămână eficientă şi profitabilă timp de secole şi a servit drept model pentru guvernele viitoare moderne. Deci aceștia sunt oamenii care au inventat birocrația, nu-i aşa?

 

4. Imperiul Otoman (1299-1922)

Imperiul Otoman a fost unul dintre cele mai mari şi mai lungi ca durată din istorie. În timpul apogeului său (sub conducerea lui Suliman Magnificul) din secolul al XVI-lea, acesta se întindea de la granițele de sud ale Imperiului Roman cel Sfânt până la Golful Persic, şi de la Marea Caspică până în locul în care astăzi se află Algeria, oferindu-i un control asupra Sud-estului Europei, Asiei de Vest şi Africii de Nord. La începutul secolului al XVII-lea, imperiul cuprindea 32 de provincii, împreună cu numeroase state vasale, făcându-l unul dintre cele importante imperii a cărui influenţă continuă să fie simțită şi astăzi.
Ca şi în cazul altor imperii mari, tensiunile etnice şi religioase şi concurenţa în creștere ale altor puteri, au redus puterea imperiului otoman până când a început dizolvarea acestuia din secolul al 19-lea. În multe feluri, circumstanțele ce au împrejmuit imperiul otoman au fost asemănătoare cu cele care au dus la declinul Imperiului Roman, în special în ceea ce privește tensiunile dintre grupurile etnice ale diferitelor imperii, precum şi incapacitatea diferitelor guverne de a se ocupa de aceste tensiuni. Încercările de a îmbunătăţi drepturile culturale şi libertățile civile au venit cam târziu pentru a împiedica decesul acestuia, totuşi acesta a pus bazele guvernelor seculariste din lumea musulmană, așa cum este ilustrat în Turcia de astăzi.

 

3. Imperiul Mongol (1206-1368)

Deși a fost o scurtă perioadă un imperiu – aproape 162 de ani – atunci când încă exista, puține erau la fel de înspăimântătoare sau care puteau creşte la fel de repede ca acesta. Sub conducerea lui Ginghis Han (1163-1227), a început ușor, dar în termen de 70 de ani a crescut şi s-a transformat în cel mai mare imperiu din istoria omenirii, în cele din urmă întinzându-se din Europa de Est până la Marea Japoniei. La apogeu, acoperea o suprafață de 9 milioane de km pătrați şi domnea peste o populație de 100 de milioane de oameni.
Aceasta ar fi fost probabil şi mai mare – şi posibil ar fi durat şi mai mult – dacă ar fi reușit să invadeze Japonia, dar flota sa a pierdut navele din cauza tsunamiului din 1274 şi 1281, încheind planurile lui Kublai Khan de a se extinde spre est. La mijlocul secolului al XIV-lea, imperiul a început să se destrame încet din cauza luptelor interne şi a instabilității politicii până când în cele din urmă s-a destrămat complet, teritoriile sale îndepărtate rupându-se sau fiind absorbite de alte puteri emergente. Cât timp a existat, puține imperii au avut un impact atât de mare asupra comerțului, religiei şi culturii în Asia, așa cum au avut mongolii.

 

2. Imperiul Britanic (din 1603 până în 1997)

Deși a durat aproape 400 de ani, nici un imperiu nu a fost mai mare decât acea națiune a Marii Britanii care a fost in măsura să se mențină până de curând. Cât de mare a fost? La apogeul acesteia în 1922, Imperiul Britanic avea aproape o jumătate de miliard de oameni (o cincime din populația lumii în acel timp) şi acoperea mai mult de 13 milioane de km pătrați (aproape un sfert din suprafața pământului)! Nu e rău pentru o ţară puțin mai mică decât statul Oregon. De fapt, la un moment dat soarele nu apunea niciodată în Imperiul Britanic, nu pentru că Dumnezeu nu avea încredere într-un englez pe întuneric, ci din cauza ariei sale de la nivel mondial (cu colonii şi posesiuni pe fiecare continent – inclusiv, dacă va vine să credeți sau nu – Antarctica).
Din păcate, toate lucrurile bune se sfârșesc, iar sfârșitul acestui imperiu a venit în secolul XX, când două războaie mondiale au stors Anglia financiar, făcând-o mai ieftină pentru a o dizolva decât a o putea păstra. Desigur, odată ce au pierdut India în 1947 s-a sfârșit totul; cu excepția unor posesiuni mici (insulele Falkland menționate mai devreme şi câteva insule împrăștiate de-a lungul globului), atunci soarele chiar a apus asupra Imperiului Britanic. Cea mai importantă posesiune rămâne Gibraltar, poarta de acces către Marea Mediterană şi una care ar trebui să rămână în mâinile britanicilor atâta timp cât populația Barbary Macaques – un tip nesuferit de maimuțe – rămâne în peninsulă.

 

1. Imperiul Roman (27 î.Hr. până în 1453)

Acesta este la mintea cocoşului, deoarece nici un imperiu nu este mai cunoscut şi mai studiat decât cel care a deținut Marea Mediterană şi o mare parte din Europa de aproape 1.500 de ani. Fondat în anul 27 î.Hr., atunci când Senatul roman i-a acordat lui Octavian titlul de Augustus – încheindu-se astfel cu vechea Republică Romană (care durase mai bine de 500 de ani) – s-a încheiat aproape 1500 de ani mai târziu când turcii otomani, conduși de Mehmed al II-lea, au prădat ultimele vestigii ale capitalei imperiului, Constantinopol, în 1453. Desigur, în acea perioadă era o umbră a fostei glorii (şi nu mai era condus din Roma), dar, la apogeul sau în 117 d.Hr., a fost cea mai puternică națiune de pe planetă, fără excepție. Când nu era cel mai mare, şi nici cel mai longeviv imperiu din istorie, influenţa sa asupra culturii de vest – mai ales în ceea ce privește arhitectura, limba, literatura, arta şi știința – nu pot fi subestimate. De fapt, este greu de imaginat cum ar arată astăzi lumea dacă nu ar fi existat un imperiu roman cu secole în urmă.
Alte imperii demne de reținut: Imperiul Asirian (menționat mai ales în Biblie), Imperiul Bizantin (succesorul de lungă durată al Imperiului Roman), Sfântul Imperiu Roman (care a deținut Europa pentru aproape 900 de ani), Imperiul Egiptean (regional, dar aproape la fel de cunoscut ca şi Imperiul Roman) şi Imperiul Grec – sau mai exact – cel Macedonean (unul dintre cele mai scurte imperii, dar în același timp cel mai puternic din lume, sub conducerea lui Alexandru cel Mare).

Preluare TopTenz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

__________________________________________________________________________________