19 February 2018

Top 10 cele mai iubite personaje de film cu diformităţi__________________________________________________________________________________

Dintre personajele pe care le iubim, doar câteva ne-au furat inima cu tipul de admirație şi venerație pe care alte personajele de film nu sunt capabile să o realizeze. Cele mai deosebite dintre aceste personaje de film sunt acelea pe care mulți le-ați cunoscut de-a lungul anilor (sau cel puțin ar trebui să le cunoașteți, dacă nu ați făcut încă asta) la teatru. Sunt unici prin faptul că joacă personaje cu un fel de provocări de natură fizică sau diformităţi. Experiența este complicată; ne uităm uneori la acești oameni şi ne întrebăm oare mi se poate întâmpla şi mie asta? Când ne vine în minte o astfel de întrebare, ne umplem de o anumită stare de frică şi tristețe, dar şi compasiune şi o dorință de a ajuta. După ce vedem un film cu astfel de personaje, rămânem cu un cadou neașteptat. Punga de floricele şi sticla de suc poate se golesc după film, dar odată ce umplem rândurile şi apoi ieşim, ne rămâne ceva. O viziune poate, ceva dincolo de fizic se transformă în ceva profund şi bogat, conținut doar în spiritual uman. Urmează top 10 cu cele mai iubite personaje de film cu un fizic diform.

 

10. Sloth din filmul „The Goonies”

Pentru fiecare critică răutăcioasă, despre cum personajele cu handicap ne pot schimba în bine, unii mai adăuga şi puţina ciudățenie şi comedie unei scene. Pentru că nu prea are cum să te schimbe un film numit „The Goonies” şi un personaj numit Sloth. Ei bine, în acest caz nu te aștepta la prea multe, pentru că fiecare regulă e o excepție, sau poate mai multe. Filmul a fost lansat în 1985 şi a fost scris de Steven Spielberg, un fel de film „Stand by me”, cu umor ieftin amestecat cu ceva nătâng. Sloth, copilul deformat, încătușat singur într-o pivniță, nu e personajul principal, dar pentru mulți care şi-l amintesc, cred ca v-a lăsat un nod în gat, din cauza relației speciale cu micuțul băiat Chunk. Unul dintre Goonies, Chunk, îl constrânge pe Sloth să iasă din pivniță, oferindu-i bomboane Baby Ruth. Sloth este un uriaș deformat blând care salvează niște băieți de la cei care îi capturaseră şi atunci când peștera se dărâmă, Chunk spune: „Sloth! Hai!” şi apoi Sloth ţipă: „Sloth îl iubește pe Chunk!”, iar Chunk îi răspunde: „Şi eu te iubesc pe tine!”. A fost un moment emoționant. Cei doi se îmbrățișează apoi îşi împart bomboanele odată ce au fost salvați. Desigur, nu e Hamlet, dar pentru o minge deformată şi amuzantă, Sloth ajunge pe locul 10.

 

9. Gwynplaine din filmul „Omul care râde”

Un film lansat în 1928 numit „Omul care rade”, a fost un roman scris de Victor Hugo, publicat în 1869. Filmul îi aducea în prim plan pe Conrad Veidy şi pe Mary Philbin şi are o poveste asemănătoare cu cea a Jokerului din Batman. Jokerul, oricum nu a fost un personaj deformat şi iubit ca Gwynplaine, dar la fel ca şi acesta, Gwynplaine a fost mutilat când regele a gravat un zâmbet permanent pe faţa lui, pentru încălcarea unor legi de către tatăl acestuia.
Gwynplaine se îndreaptă cu sensibilitate şi cu iubire către Dea, o fata oarbă de care se îndrăgostește. În film, Gwynplaine este adoptat de către un măscărici şi îl introduce şi pe el într-un număr la circ, număr ce devine ulterior popular. Chiar şi după ce regele omoară măscăriciul, el continuă să lucreze la distrugerea vieții lui Gwynplaine. Dea se îndrăgostește şi ea de Gwynplaine, fără să ştie cum arată, deoarece îşi dă seama că e un om bun. După ce îşi mărturisește dragostea pentru acesta, filmul se termină cu un alt personaj care se uită în ocean, ca o reacție la faptul ca Gwynplaine a dispărut, ca şi cum aceasta ar impune ca el însuşi să se înece pentru moartea ei.
Ca şi multe alte poveşti cu un personaj deformat precum „Frumoasa şi Bestia” sau „Prințesa si broasca”, din păcate, aceste personaje nu găsesc dragostea decât atunci când se transformă. Din păcate pentru Gwynplaine, povestea lui a fost mult mai reală decât poveştile amintite şi în cele din urmă a dus la o soartă tragică. Unul dintre primele personaje deformate care a impresionat pe ecran, Gwynplaine, e pe locul 9.

 

8. Edward Omul Foarfecă

Edward Omul Foarfecă, care îl are în rolul principal pe Johnny Depp, l-a transformat pe personajul neadaptat a lui Tim Burton, într-o adevărată legendă. Filmul a fost lansat în 1990, în film apărând şi Winona Ryder, ca iubită a lui Kim Edward, atingând cote maxime rapid, cu un nou tip de personaj deformat şi iubit pe ecrane. Edward este cea mai bună creație a unui inventator, prima creație aproape perfectă a unei persoane, dar creatorul moare înainte ca Edward să fie terminat şi rămâne în locul mâinilor cu foarfece.
Deși nu este o poveste la care să facă referire la niciun nivel realist, filmul exprimă ideea izolării şi a exasperării pe care orice persoană cu asemenea trăsături neobișnuite ar avea-o (dacă ai avea foarfece în loc de mâini, să spunem). Îi ia ceva timp lui Edward să îşi găsească un loc, dar după ce ea îl învață că mâinile lui sunt bune la ceva, de exemplu la tăierea părului sau a gardului viu, el câștigă afecțiunea tuturor. O întoarcere comică de situație a unor elemente profunde a ceea ce înseamnă să fii un ciudat în ochii tuturor, Edward omul foarfecă, unul dintre cele mai iubite personaje ale filmelor de ficțiune, se situează pe locul 8.

 

7. Rocky Dennis din filmul „Masca”

Filmul „Masca” a fost lansat în 1985 şi a fost bazat pe o poveste reală şi anume viața lui Rocky Dennis, este unul dintre filmele care a apărut în anii ’’80 şi care a epuizat un număr considerabil de șervețele audienţei. Filmul, o poveste despre un băiat de 16 ani cu o diformitate masivă la nivelul feţei, ne duce compasiunea la noi culmi. Mama sa, o motociclistă de gaşcă, a fost jucată excepțional de Cher. În ciuda înfăţişării cumplite ale lui Rocky, inteligenţa lui convinge lumea că merită cele mai bune lucruri pe care le are orice copil normal. Rocky spune o poezie în film: „Lucrurile astea sunt bune: înghețata şi prăjiturile, o plimbare cu o Harley, să vezi maimuțe în copaci, ploaia pe limba mea şi soarele radiind pe faţa mea. Iar astea sunt o povară: nisip în gură, găuri în pantofi, să nu am bani în portofel şi soarele strălucind pe faţa mea”. Filmul se încheie tragic cu moartea inevitabilă a lui Rocky şi cu pierderea pe care o simțim toți, pierdere resimțită şi mai acut de către public prin intermediul mamei sale, iar asta îl aduce pe Rocky pe locul 7.

 

6. Benjamin Button din filmul „Strania poveste a lui Benjamin Button”

Filmul „Strania poveste a lui Benjamin Button” a fost lansat în 2008; filmul a câștigat 3 premii Oscar şi îl prezintă pe Brad Pitt ca Benjamin Button şi pe Cate Blanchett ca Daisy.
Deși boala pe care o are Benjamin Button e fictivă, se aseamănă cu o boală genetică rară numită Progeria, când persoanele tinere par bătrâne. Persoanele afectate de aceasta boală, au de obicei capul mai mare şi au şi multe probleme severe, ca artrita reumatoidă. Când Benjamin s-a născut, arată atât de hidos, încât tatăl său l-a aruncat în râu. Benjamin suferă şi el de artrită şi era aproape orb din cauza cataractei şi mai avea şi osteoporoză, un alt simptom al bolii Progeria. Benjamin Button merită un loc în această listă pentru că e un personaj handicapat, prin care publicul e capabil să trăiască acel talmeș-balmeș. Ideea vârstei înaintate care dispare în timp, mai degrabă decât să ia umanitatea unei persoane la sfârșitul vieții, îi dă personajului Benjamin Button o magie salvatoare împotriva moralității umane, poziţionându-l în lista noastră la numărul 6.

 

5. Seth Brundle din filmul „Musca”

Seth Brundle din filmul „Musca”, lansat în 1986, primește credit în lista top zece al celor mai iubite personaje cu diformităţi. Povestea este despre o mutație, un bărbat devine muscă, o idee absurdă, destul de „Kafkiană” în esenţa sa, unde transformarea lui Seth într-o creatură mutantă, cunoscută sub numele de „Brudlefly”, a fost destul de dureroasă pentru cei implicați. Compasiunea noastră vine atunci când vedem condiția sa prin ochii eroinei sale care încearcă să găsească o cale să oprească această transformare. Părţi din corpul lui Seth încep să cadă şi este o luptă cumplită pentru corpul lui, deoarece mutația îl dezbracă de ultima fărâmă de umanitate. Chinul pe care îl simțim pentru Seth Brundle a fost suficient, pentru a dura din copilărie până la maturitate pentru mulți dintre noi şi din această cauză, Seth e pe locul 5.

 

4. Quasimodo din filmul „Cocoșatul de la Notre Dame”

Cui nu îi vine în minte „Cocoșatul de la Notre Dame”, atunci când se gândește la personaje deformate fizic? Un alt personaj creat de Victor Hugo, ca şi Gwynplaine din „Omul care râde”, Quasimodo este probabil unul dintre cele mai memorabile şi cunoscute personaje.
În filmul din 1939, „Cocoșatul de la Notre Dame”, îl prezintă pe Charles Laughton care îl interpretează pe Quasimodo şi pe Maureen O’Hara, care o joacă pe Esmeralda. Țigăncușa Esmeralda, prezintă compasiune pentru bietul Quasimodo, care este omul care trage clopotele faimoasei catedrale Notre Dame; filmul este unul clasic şi a fost nominalizat pentru 2 premii Oscar. Când Esmeralda este condamnată pentru omorârea unui bărbat şi este pregătită pentru a fi spânzurată, Quasimodo face tot ce îi stă în putință pentru a-i salva viața.
Quasimodo, pe jumătate râzând, pe jumătate plângând, spune următoarea replică celebră: „Sunt la fel de diform ca omul de pe lună!”. În special pentru că „Cocoșatul de la Notre Dame” este cunoscut ca personaj care are o durere şi primul pe care lumea şi-l amintește, asta îl aduce pe Quasimodo pe locul 4.

 

3. Fantoma de la Operă

Renumita poveste a „Fantomei de la Operă” a fost un spectacol de lungă durată pe Broadway cu numeroase reproduceri cinematografice şi pe bună dreptate. Povestea, muzica, personajele, toate sunt de neuitat, poetice şi fermecătoare. Filmul din 2004, regizat de Joel Schmacher, care îl prezintă pe Gerard Butler ca Fantoma de la operă, păstrează starea de spirit şi geniul poveştii.
Fantoma de la operă nu este un personaj simplu, nu este o persoană pasivă, umilită de condiția sa infirma, ci este un complex şi întunecat duplicat al deformării şi a componentelor sale. Fantoma e memorabilă din cauza ambiguității sale, este iubitor, dar răzbunător, de temut, dar generos. Din cauza desfigurării feţei, poartă o mască, în catacombele de sub Opera din Paris, acest lucru constituind un fel de sens poetic. Se îndrăgostește de Christine, o cântăreață din cor, pe care Fantoma o ia sub aripa sa, să îi fie mentor şi să o înveţe. Christine se îndrăgostește de altcineva şi dragostea Fantomei de la Opera se transformă în ură, gelozie şi furie. Încearcă orice să câștige afecțiunea Christine, inclusiv îl ameninţă pe iubitul acesteia. Deși Christine îşi alege adevărata dragoste la final, atracția misterioasă dintre Fantoma şi Christine, face ca dragostea neîmpărtășită dintre cei doi şi sentimentele noastre, pentru viața singuratica a Fantomei, mai acute. În timpul discursului pe care îl ţine Fantoma pentru a câștiga dragostea Christine, el spune: „Soarta care m-a condamnat să mă tăvălesc în sânge, mi-a interzis şi bucuria de a arăta această faţă – infecția care otăvește iubirea noastră. Această faţă care a dobândit frica şi dezgustul mamei, o mască din resturi de haine”. Pentru imposibilitatea Fantomei de la Opera de a găsi dragostea, pentru care inimile noastre leșină. Fantoma de la Opera primește locul 3 în listă.

 

2. Omul elefant

Ajungând pe locul al doilea, „Omul elefant”, este cel de-al doilea personaj influent şi iubit pe care nici timpul şi nici epoca nu pot șterge magnitudinea unei asemenea condiții.
Versiunea de film din 1980, regizată de David Linch este după povestea reală a lui Joseph Merrick, un om din secolul al 19-lea afectat de o boală congenitală care l-a desfigurat.
Anthony Hopkins îl interpretează pe Dr. Frederick Treves care îl întâlneşte pe Merrick la un spectacol ciudat de carnaval. Treves studiază boala ciudată a lui Merrick, care se declanşase când acesta avea 14 ani şi tumoarea a început să îi crească pe tot corpul. Din cauza supărării, Merrick adoarme sprijinit de perne în patul lui şi moare sufocat.
În film, oamenii îşi bat joc şi îl jignesc pe Merrick, considerându-l un ciudat şi strigându-l: Omul elefant. Ziarele locale scriau articole despre el şi deși îi găsise pe Dr. Treves şi pe doamna Kendal ca prieteni, restul lumii nu îi arăta compasiune.
Este luat cu forța într-o seară în Franța la un spectacol ciudat. Se întoarce mai târziu aproape mort şi se duce la teatru să îi vadă pe Treves şi pe doamna Kendal din nou. Acesta îi dedică spectacolul lui Merrick. Mai târziu, în aceeaşi seară la spital, Merrick i-a pernele din pat şi se întinde ca oricare altă persoana şi moare. Acest film dezvăluie adevărata urâțenie a oamenilor, lipsiți de compasiune, făcându-l pe Omul elefant unul dintre cele mai atractive personaje cu dizabilități din toate timpurile se situează pe locul al 2-lea în lista noastră.

 

1. Christy Brown din filmul „Piciorul meu stâng”: Povestea lui Christy Brown

Lansat în 1989, „Piciorul meu stâng”, este o poveste minunată şi miraculoasă despre lupta pentru vocea unui om, ponderată sub opresiunea unui corp care suferea de paralizie spastică, unde totul este afectat, mai puțin piciorul stâng. Dacă aveți curajul să vă uitați la acest film, vă va da peste cap. Personajul Christy Brown este jucat memorabil de Daniel Day-Lewis şi este unul dintre cele mai emoționante filme. Urmărește viața unui erou, viața lui Christy Brown. Filmul e bazat pe povestea reală a unui om cu probleme cerebrale grave, dar a cărui minte este puternică, inteligentă şi spirituală, şi care reușește să depăşească barierele corpului său. Învaţă să scrie poezii, poveşti şi să picteze, toate astea făcându-le cu piciorul stâng şi prin urmare este capabil să iasă din lumea lui izolată, lovit de nenorocirea lui fizică. Un film care o să îţi schimbe viaţa, datorita curajului şi persistenţei lui Christy Brown, un om real şi un personaj de film, care este cel mai iubit personaj dintre toţi. Filmul a câștigat si 2 premii Oscar.
Imaginația multor oameni a fost captată de-a lungul anilor atât de elementele reale cât şi de cele fictive ale diformităţilor fizicului uman. Cunoscutul scriitor şi poet Lord Byron, de exemplu, a fost născut cu un picior întors în interior. Acesta i-a cauzat un stres psihologic mare, întrucât în aceea perioadă se credea că Satana are un picior schilod pentru că a căzut pe el atunci când a fost aruncat din Rai.
În mai multe culturi, diformitățile corpului uman şi bolile, se considerau un semn al unei persoane care era blestemată sau rea, percepții întemeiate pe mit şi superstiție. Ca societate, am devenit mai sensibili cu oamenii cu dizabilități şi acest lucru s-a întâmplat cu siguranţă datorită experienței transformatoare a filmelor. Această listă a fost topul celor cele mai iubite personaje de film cu dizabilităţi.

Preluare TopTenz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

__________________________________________________________________________________