21 January 2018

Top 10 cele mai nebune sfârșituri ale civilizației așa cum le știm__________________________________________________________________________________

Numai dacă ai trăit sub o piatră (sau în cazul ăsta, sub un meteorit) aproape toată viaţa, nu ești probabil conștient că omenirea, ca un întreg, nu pare să fie prea încrezătoare cu privire la supraviețuirea sa. Să recunoaștem: pe Pământ ne petrecem o mare parte din timp pentru a ne îngrijora de tot felul de cataclisme, variind de la calendarul antic Mayaș, la zombi sau roboţi care o iau razna, până la războaie internaționale, încălzirea globală şi ciocniri cosmice nefericite.
Mai degrabă decât să te asiguri de probabilitatea scăzuta a acestor calamități care îţi scurtează viața şi îţi strică ziua, mai bine ţi-ai aminti ca acesta nu e singurul dezastru de care ești conștient.

 

10. Diverse boli

Teoria selecției naturale este simplă, dar genială; trăsăturile care ne conduc la supraviețuire sunt transmise generației viitoare, în timp ce trăsăturile care ar împiedica abilitatea unui organism să supraviețuiască mor. Selecția naturală ne-a înzestrat, pe noi oamenii, cu multe avantaje decât animalele, ca de exemplu degete opozabile, creier dezvoltat şi …ei bine.. chiar avem niște degete frumoase şi creier. Lucrurile nu merg atât de bine, atunci când selecția naturală este aplicată unor organisme mai neprietenoase, ca șerpii otrăvitori, insectele, avocaţii… şi eternul dușman al umanităţii, bacteria.
Dezvoltarea antibioticelor de către omenire a fost, în istoria recentă, de mare efect împotriva unei game largi de microorganisme, omorând bacteria ostilă înainte de a se răspândi şi de a-ţi afecta corpul. Un efect secundar al acestui lucru, a fost observat de oamenii de știință ca „rezistenţa la antibiotice”. Acest lucru este exact așa cum sună: supusă în mod constant acţiunii antibioticelor, bacteria trebuie să continue să se dezvolte ca să reziste din ce în ce mai mult antibioticelor, dezvoltându-se ușor în milioane de mici versiuni ale Terminatorului.
Cu numărul de noi medicamente care se dezvoltă în scădere cauzată de scăderea în domeniul medical R&D, poate duce din nefericire, doar la o bacterie letală, cu rezistenţă la antibiotice, care ar lăsa lumea așa cum o știm, sufocată şi tușind.

 

9. Inversarea geomagnetică

La fiecare 10.000 de ani, polii magnetici ai Pământului se schimbă, eveniment cunoscut sub numele de inversarea geomagnetică. Acest lucru este extrem de probabil să fie însoțit de un câmp magnetic diminuat, deschizând Pământul pentru un bombardament de radiații cosmice.
În timp ce aceste lucruri nu ne pot râni, adevăratul pericol stă în faptul că ne afectează tehnologia. Dacă rețelele electrice şi de comunicații sunt afectate sau deteriorate, există un risc real ca tehnologia să nu mai funcționeze.
În afară de aceste implicații evidente, ca sistemele ce ne sprijină viaţa să cadă şi pompa de apa să se spargă, adevăratul risc vine de la noi. În timpul penelor de curent din trecut, ca cea din New York din 1977 (care a durat doar 2 zile), au avut loc multe jafuri şi a domnit haosul. Ce s-ar întâmpla cu civilizația, dacă pana de curent ar fi globală şi ar dura mai multe zile?

 

8. Dezastrul ecologic

E mai ușor uneori să uiți cât de mult depinzi de ecosistem ca să supraviețuiești. Un fenomen numit „tulburarea coloniei prăbușite”, unde albinele muncitoare dispăreau din stupi, se poate dovedi un dezastru major pentru alimente la nivel mondial, care depind de aceste albine să polenizeze culturile alimentare. Pe scurt, albinele au înnebunit.
Alte exemple (mai puțin captivante), includ lucruri ca: poluarea, pescuitul excesiv şi defrișările; sau pandemiile printre plantele cultivate. Cu cât creşte populația noastră şi lipsa de alimente devine problematică, o întrerupere bruscă într-o mare de produse alimentare, ar duce la o foamete în masă, să nu mai menționăm şi teama şi violenţa asociate, care ar fi cauzate de aceste dezastre.

 

7. Hiperuranganul

Un hiper-uragan este un nume grozav, un fel de ciclon tropical masiv care rezultă din creșterea temperaturilor oceanului. Asemenea temperaturi ridicate pot fi cauzate de vulcani sau de impactul unor asteroizi, sau de cauze mult mai lumești, ca încălzirea globală.
Computerele au demonstrat că dacă oceanele ar fi încălzite la o temperatura de 45 sau 50 de grade, s-ar produce şi un vânt puternic de 600 km pe oră.
Chiar mai uluitoare este dimensiunea acestor hiper-uragane, care sunt teoretic masive, vorbim de dimensiunea unui masiv din America de Nord, cu o durată de viață extrem de lungă.
Hiper-uraganele au fost folosite ca o explicație pentru disparițiile în masă din trecut, unde numeroase specii au fost șterse de pe faţa Pământului la un moment dat; cine ne poate asigura că nu se mai întâmplă din nou? În zilele noastre, într-o civilizație globală foarte conectată, chiar dacă ar fi afectat un singur continent, implicațiile ar putea fi masive.

 

6. Explozia solară şi vântul solar

O explozie solară coroborată cu vântul solar e ca o flacăra solară pe steroizi. În timp ce acestea nu pot afecta oamenii, sunt totuși capabile să strice sistemele electrice şi să distrugă părți din silicon ale unui calculator, deformând civilizația așa cum o știm. Trăim într-o lume, unde totul, pornind de la mașini, şi până la telefoane, conțin părţi de computer şi toate acestea conțin silicon – implicațiile unui astfel de eveniment asupra societăţii noastre sunt enorme.

 

5. Mega tsunami / Supervulcanul

Un mega tsunami este unul dintre acele lucruri, care e exact așa cum sună: un tsunami imens care, de exemplu, e capabil să distrugă întreaga coastă de Est a Americii, cauzat de impactul major precum coliziunile cosmice, cutremurele masive şi mai tulburător, alunecări de teren de mari dimensiuni. Efectele devastatoare ale unui asemenea tsunami sunt destul de evidente şi nu prea putem să facem mare lucru ca să ne pregătim pentru un asemenea eveniment.
Pentru un dezastru în plus, o oarecare schimbare similară este cunoscută sub numele de supervulcanul. Numele mai puțin creativ, este totuși destul de precis; acești vulcani sunt atât de uriaşi, încât erupțiile lor sunt de sute de ori mai mari decât cea a unui vulcan normal, şi sunt suficient de mari încât să îngroape civilizația globală (atât erupția în sine, cât şi norii de praf uriași rezultați în urma acestuia). Sunt cam 7 vulcani în lume şi oricare dintre ei s-ar putea trezi oricând. Somn ușor!

 

4. Dezastrul biotehnologic

Nu, nu vorbim de zombi aici. Au existat cazuri înregistrate unde culturile au fost modificate genetic şi încrucișate cu ierburi concurente, rezultând pesticide rezistente, creșteri rapide de iarba (nu din acea cu care te droghezi), care ar putea determina transformarea rezultatelor unui domeniu de aplicare masiv într-un dezastru agricol şi economic. Chiar mai înspăimântătoare e posibilitatea abuzului biotehnologic în crearea unor boli periculoase şi rezistente, dăunătorilor şi buruienilor. Acest lucru poate fi făcut în mod deliberat, ca un mijloc de bioterorism sau accidental de un idiot zelos într-un halat de laborator, dacă filmele cu dezastre ne-au învățat ceva.

 

3. Oprirea curentului Golfului

Este un imens curent global, care poartă apa caldă în nord-vest de-a lungul Oceanului Atlantic, încălzind Europa de Vest şi de Nord. Încălzirea globală cauzează probleme acestuia (ca oricărui alt lucru din aceasta lume) – prin încălzirea şi topirea gheții în Golf; încălzirea globală încetinește în mod ironic şi există dovezi că dacă o să mai continue s-ar putea opri în totalitate. Făcând Europa mai rece şi mai gri decât este, acest frig ar putea duce la dezastre, variind de la schimbările climatice uriașe (inclusiv furtunile masive) la dispariția în masă a fitoplanctonului (poți recunoaște fitoplanctonul ca lucrul pe care îl mănâncă toata lumea). Am mai menționat că Europa era deja destul de rece?

 

2. Eliminarea metanului

Poate cel mai insultător nume din listă, eliminarea metanului, este departe de a fi la fel de inofensivă pe cât sună. De asemenea (mai adecvat) cunoscut ca „Ipoteza Clathrate Gun”, este un eveniment, unde cantităţi incredibil de mari de metan, cuprinse anterior în depozite pe fundul oceanului sau înghețate, sunt eliberate brusc în atmosferă. Cum metanul este un gaz cu efect de seră mai mult decât dioxidul de carbon, acesta lucru duce la creșterea încălziri globale. Chiar mai rău decât atât, această temperatură crescută cauzează alte „eliminări de metan”, ducând la efecte terifiante şi la înălțimi (mortale).
Vestea bună este că s-a mai întâmplat doar de două ori înainte, aşa că este un eveniment incredibil de rar. Vestea proastă este că atunci când se întâmplă, toată lumea este destul de speriată. Gândește-te la ea ca la o mică bombă şi speră să nu fi în viaţă să o stingi.

 

1. Criza nanotehnologică

Dificultatea nanotehnologiei este de a lua filosofia „mai mic este mai bine’ şi de a o aplica roboților săi, pentru a servi la diverse sarcini utile, inclusiv să se repare singuri şi să îţi dea o replică.
Nanotehnologia are niște implicări extraordinare în viața noastră de zi cu zi, de la vindecarea noastră până la menținerea sănătății şi crearea hainelor care nu necesită curăţare. Cu toate aceste lucruri minunate (ca ciocolata, alcoolul şi incendierea), acesta are potențialul de a răni foarte mult lumea. Această tehnologie versatilă are puterea să aibă efecte inverse şi să creeze tot felul de civilizații – probleme de deformare, în special când cineva consideră posibilitatea de abuz în mod deliberat a acestei tehnologii.
Poate cea mai înspăimântătoare posibilitate este cea numita „Grey Goo” – o masă care nu poate fi controlată, a auto-reproducerii de nanoboţi, care ar consuma materia de pe Pământ în timp ce ar construi mai mulți ca ei. Scenariul este poate cel mai bine explicat de nanotehnologistul molecular, Eric Drexler: „Imaginați-vă o astfel de replică plutind într-o sticlă de produse chimice, făcând copii ca şi el… prima replică asamblează o copie în o mie de secunde, două replici construiesc apoi încă două în următoarele două mii de secunde, patru mai construiesc încă patru şi opt mai fac încă opt. La final, după 10 ore, nu sunt 36 de replici, ci peste 68 de miliarde. În mai puțin de o zi, ar cântări o tonă; în mai puțin de două zile, ar fi mai multe decât ar putea să încape pe Pământ; în alte 4 ore, s-ar extinde şi ar depăși masa Soarelui şi a planetelor combinate – în cazul în care sticla cu chimicale nu ar seca cu mult timp înainte.”

Preluare TopTenz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

__________________________________________________________________________________