21 January 2018

Top 10 cetăţi medievale din România__________________________________________________________________________________

Deşi nu se poate compara cu alte ţări europene în ceea ce priveşte castelele sau cetăţile medievale, România se poate mândri şi ea cu o serie de astfel de monumente pe care urmează să le prezint în următorul top despre 10 cele mai frumoase şi cunoscute cetăţi ale ţării :

10.Cetatea Devei ( Deva)

10.Cetatea Devei ( Deva)

Cetatea Devei a fost construită în secolul al XIII-lea ( 1269) şi se află pe un deal vulcanic de pe teritoriul oraşului Deva.  Aceasta a fost distrusă într-o puternică explozie a depozitului cu muniţie în secolul al XIX-lea, motiv pentru care acum se mai pot vedea doar ruinele cetaţii. Panorama este una de senzaţie, aşa că dacă ajungeţi prin preajmă nu ezitaţi să vizitaţi cetatea.

9.Cetatea Poenari (Argeş)

Cetatea Poenari

Pe drumul ce duce spre lacul Vidraru , se află cetatea Poenari, una dintre reşedinţele lui Vlad Ţepeş. Aceasta a fost construită în secolul al XIV-lea şi se află pe un vârf de munte ( Cetăţuia), la 4 km de barajul Vidraru. Pentru a ajunge să vizitaţi cetatea trebuie să urcaţi 1480 de trepte, însă efortul e răsplătit cu o privelişte superbă de unde puteţi admira Munţii Făgăraşi şi marele Baraj Vidraru.

8.Cetatea de Scaun Suceava ( Suceava)

Cetatea de Scaun Suceava ( Suceava)

Una dintre cele mai importante cetăţi medievale din România este cea din Suceava care a a cunoscut cea mai mare dezvoltare pe timpul lui Ştefan cel Mare care a investit foarte mult în consolidarea şi, totodatăm extinderea cetăţii. Deşi de-a lungul timpului, aceasta suferă foarte multe ( este afectată de foc în timpul lui Alexandru Lăpuşneanu, este aruncată în aer etc), a fost restaurată fiind aproape ca in forma iniţială. Cetatea făcea parte din sistemul de fortificaţii construit în Moldova la sfârşitul secolului al XIV-lea în momentul apariţiei pericolului otoman, fiind construită de Petru I Muşat.

7.Cetatea Făgăraşului ( Făgăraş)

Cetatea Făgăraşului

Una dintre cetăţile care păstrează până în prezent şanţul cu apă care înconjoară construcţie este Cetatea Făgăraşului, aceasta trecând de-a lungul timpului prin mai multe etape de consolidare, extindere şi modernizare. Dintre domnitorii care şi-au pus amprenta aici îi amintim pe Mihai Viteazul şi pe Apafi Mihaly.

6.Cetatea Neamţului ( Târgu Neamţ)

Cetatea Neamţului

Cetatea Neamţului a fost construită de către domnitorul Petru Muşat în secolul al XIV-lea şi a cunoscut cea mai mare glorie  pe timpul domniei lui Ştefan cel Mare. Aceasta a avut o adus o contribuţie importantă în apărarea ţării de turci şi polonezi fiind în mai multe rânduri asediată de forţele conduse de Sobieski sau Mahomed al II-lea. Cetatea se află la marginea de nord-vest a oraşului Târgu Neamţ şi a fost cosntruită din piatră de râu, de carieră şi rocă gresie verzuie.

5.Cetatea Aiudului ( Aiud)

Cetatea Aiudului

Una dintre cele mai frumoase cetăţi din România este şi cea a Aiudului , construită în secolul al XIV-lea. Cetatea avea ziduri late de 1, 2 m şi 9 turnuri ale breslelor din oraş : Turnul Cizmarilot, Turnul Măcelarilor, Turnul Croitorilor, Blănarilor, Dogarilor, Olarilor, Kalendas, Lăcătuşilor , Fierarilor şi Turnul Porţii.  În interiorul cetăţii de află Palatul Voievodal care adăposteşte Muzeul de Istorie, Biserica reformată Calvină şi Biserica Evanghelică Luterană.

4.Cetatea Braşovului ( Braşov)

Cetatea Braşovului

Construită după 1390 era la vremea sa una dintre cele mai mari cetăţi, cu ziduri lungi de peste 3 km şi cu bastioane la fiecare 100 de metri. Cetatea este un moument istoric si de arhitectură din secolul XIV-XV şi se află pe vârful Tâmpei , fiind cel mai important punct de apărare pentru oraşul Braşov.

3.Cetatea Alba Iulia ( Alba Iulia)

Cetatea Alba Iulia

Cetatea Alba Iulia a fost construită între anii 1716 şi1735 după planurile arhitectului italian Giovanni Morando Visconti şi reprezintă simbolul oraşului, fiind cea mai importantă construcţie bastionară de tip Vouban din ţară. Fortăreaţa impresionează prin arhitectura bogată în fresce şi statui , dar şi prin numărul de porţi de acces- 6, astăzi păstrându-se doar 3 în forma iniţială.

2.Cetatea ţărănească Râşnov ( Râşnov)

Cetatea ţărănească Râşnov

Cetatea Râşnov a fost construită cu ajutorul sătenilor din satele învecinate şi este un ansamblu fortificat situat pe dealul calcaros aflat la sudul oraşului Râşnov. Cele mai vechi structuri păstrate până în prezent datează din secolul al XIV-lea , fiind una dintre cele mai bine amenajate cetăţi din România, numărul vizitatorilor fiind în permanentă creştere.

1. Cetatea Sighişoara ( Sighişoara)

Cetatea Sighişoara

Una dintre cele mai căutate destinaţii de vacanţă din România este Cetatea Sighişoarei, aceasta fiind una dintre puţinele cetăţi din Europa care şi-a păstrat forma aproape integral şi care este locuită şi în prezent. Cetatea a reuşit să îşi păstreze aspectul său medieval cu străduţe înguste, case cu acoperişuri joase şi colorate în nuanţe vii etc., deşi a fost construită în secolul al XII-lea de colonişţii saşi sub denumirea latină Castrum Sex. Clădirea este înconjurată de ziduri lungi de 930 de m şi 8 turnuri de apărare.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

__________________________________________________________________________________

Comments

  1. Sunt pur si simplu superbe toate 😀