18 January 2018

Top 10 citate din Cimitirul din Praga__________________________________________________________________________________

Daca va place sa cititi si nu va opriti doar la lecturile romantice ar trebui cu siguranta sa considerati Cimitirul din Praga de Umberto Eco, o lectura obligatorie. La Stampa spune ca in Cimitirul din Praga, Umberto Eco imbina realitatea istorica si inventia literara, precizia documentara si placerea fabulatiei, hiperstructura narativa si efectele de clarobscur, fascinand cititorul, care din Risorgimento ajunge rapid la bonapartismul. Iata mai jos 10 citate din aceasta opera care sper sa va convinga sa o cititi:

www.semnebune.ro

www.semnebune.ro

10. Neamtul

Traieste intr-o stare de perpetuu deranj intestinal datorat excesului de bere si de carnati din aia de porc cu care se ghiftuieste. I-am vazut intr-o seara, in timpul singurei mele calatorii la Munchen, in acel soi de catedrale dezafectate, pline de fum ca un port englezesc, putind a untura si slanina, pana si doi cate doi, el si ea, cu mainile inclestate in jurul stacanelor de bere care ar astampara ele singure cate o turma de pahiderme, nas in nas intr-un dialog amoros, animalic, ca doi caini ce-si adulmeca mirosul, cu izbucnirile lor de ras, rasunatoare si lipsite de gratie, cu ilaritatea lor guturala si tulbure, stralucind de o grasime perena care le unge fetele si membrele ca uleiul de pe pielea unor atleti de circ antic.

9. Preotii

Cum anume i-am cunoscut? Acasa la bunicul, cred, am amintirea obscura a unor priviri furisate, danturi stricate, respiratii gretoase, maini asudate care incercau sa ma mangaie pe crestet. Ce scarbos. Trandavi, apartin claselor periculoase, precum hotii si vagabonzii. Cineva se face preot sau calugar numai ca sa traiasca in trandavie, iar trandavia e garantata de numarul lor. Daca preotii ar fi, sa zicem, unul la o mie de suflete, ar avea atatea de facut ca n-ar putea sta cu burta la soare mancand claponi. Iar dintre preotii cei mai netrebnici, guvernul ii alege pe cei mai stupizi si ii numeste episcopi.

8. Comunistii

Au raspandit ideea ca religia este opiul popoarelor. E adevarat, pentru ca serveste la a tine-n frau ispitele supusilor, iar daca n-ar fi religia, ar fi de doua ori mai multa lume pe baricade, pe cand zilele Comunei nu erau destui si i-au putut dobora fara sa astepte prea mult. Insa, dupa ce l-am auzit pe medicul ala austriac vorbind despre avantajele drogului columbian, as spune ca religia este si cocaina popoarelor, pentru ca religia a impins si impinge la razboaie, la masacrarea necredinciosilor, iar asta-i valabil pentru crestini, musulmani si alti idolatri, iar daca negrii din Africa se margineau sa se mascreze intre ei, misionarii i-au convertit si i-au facut sa devina trupa coloniala, foarte potrivita sa moara in prima linie si sa batjocoreasca femeile albe atunci cand intra intr-un oras.

7. Iezuitii

Sunt mai rai decat toti. Parca am senzatia ca le-am jucat niste feste, sau poate ca ei sunt cei ce mi-au facut rau, inca nu-mi amintesc bine. Sau poate erau fratii lor trupesti, masonii. Sunt ca si iezuitii, poate putin mai haotici. Aceia cel putin au o teologie a lor si stiu cum s-o manevreze, astia au prea multe si-si pierd capul din cauza lor. Despre masoni imi vorbea bunicul. Impreuna cu evreii i-au taiat capul regelui. Iezuitii sunt masoni imbracati in haine femeiesti.

6. Urasc femeile,

Pentru putinul pe care il stiu despre ele. Ani de zile am fost obsedat de acele brasseries a femmes, pe unde se gramadesc raufacatori de toate spetele. Mai rau decat casele de toleranta. Acestea macar intimpina greutati sa se instaleze, din cauza ca se opun vecinii, pe cand berariile pot fi deschise pretutindeni deoarece, se spune, sunt localuri unde lumea se duce sa bea. Insa se bea la catul de jos si se practica prostitutia la caturile de deasupra.

5. Doctorul Charcot

Studiaza acum temeinic isteria, o forma de nervoza care se manifesta prin diferite reactii psihomotorii, senzoriale si vegetative. In trecut era considerata un fenomen exclusiv feminin, derivand din tulburari ale functiei uterine, insa Chacot a tuit ca manifestarile isterice sunt la fel de raspandie la cele doua sexe si pot sa cuprinda paralizii, epilepsie, orbire sau surditate, dificultati in a respira, a vorbi, a inghiti.

4. Evreii

Au fost intotdeauna crutati de epidemiile de hlera, chiar daca traiau prin partile cele mai nesanatoae si mai insalubre ale orasului. Vorbind despre ciuma din 1364, un istoric al epocii a spus ca, din motive misterioase, evreii nu au fost loviti de ea in nicio tara. Ce spui de asta? Cum e cu putinta, daca-i vorba de poporul cel mai murdar din lume si daca se casatoresc numai intre cei de acelasi sange, pentru a in ghetou fiecare se inrudeste cu celalalt? Asta e contra tuturor legilor naturii. O fi regimul alimentar al lor, ale caror reguli ne raman tulburi, o fi circumcizia?

3. Diana

Era doar o protestanta, o copista dactilografa, reprezentanta a unei fabrici americane de masini de scris, o femeie inteligenta, plins de spirit si de o eleganta simplitate, cum sunt in general femeile protestante. O facuse sa se intereseze de lucruri ce tineau de diavol, ea se distrase si-i devenise complice. Incepea sa prinda gust de smecheria asta, sa corespondeze cu episcopi si cardinali, sa primeasca scrisori de la secretarul particular al Inaltului Pontif, sa informeze Vaticanul despre comploturile luciferiene.

2. Eu n-am prejudecati.

De cand am devenit francez, am inteles cat erau noii mei compatrioti de lenesi, de escroci, de ranchinuosi, de gelosi, orgoliosi dincolo de orice limita, pana-ntr-acolo  incat credeau ca cine nu e francez e un salbatic, incapabili sa accepte reprosuri. Nu-si iubesc semenii, nici macar cand trag din asta un folos. Nimeni nu-i mai needucat decat un carciumar francez, are aerul ca-si uraste clientii si ca doreste sa nu existe. Sunt rai. Ucid din plictiseala.

1. Daca m-am facut francez

E pentru ca nu puteam suporta sa fiu italian. Italianul e neincrezator, mincinos, las, tradator, se simte mai in largul sau cu pumnalul decat cu sabia, mai bine cu otrava decat cu leacul, necurat in tratative, coaerent doar cand isi schimba steagul dupa cum bate vantul. Asta-i pentru ca italienii s-au modelat dupa preoti, singurul guvern adevarat pe care l-au avut vreodata de cand pervertitul acela de ultim imparat roman a fost sodomizat de barbari deoarece crestinismul inconvoiase mandria rasei antice.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

__________________________________________________________________________________