23 February 2018

Top 10 citate din Gestapo (Sven Hassel)__________________________________________________________________________________

Sa trecem mai departe. Daca ati citit ce am recomandat anterior, este momentul pentru un autor foarte cunoscut si anume Sven Hassel. Initial Hassel era un simplu soldat, insa in urma experientei sale de pe front din timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, s-a apucat de scris si a facut foarte bine. A avut destul de multe titluri in portofoliul propriu, dar printre cele mai bune carti pe care le-am citit se numara Legiunea Blestematilor, Lichidati Parisul si Gestapo. Azi, vom vorbi despre Gestapo. Iata mai jos 10 citate din aceasta opera care sper sa va convinga sa o cititi:

www.librarie.net

10. Ramasesem

Doar doisprezece supravietuitori. Pierderile mari nu ne mai impresionau defel. Asa ceva ni se intamplase prea des. Padurea insa ne costase scump. In padurea aceea uriasa, pe care o strabateam retragandu-ne, am dar si peste bateria ruseasca. Nici pieile-rosii din romanele lui Cooper nu atacau atat de tacut ca noi. I-am curatat pe toti cu kandraua. Cand terminaram, era de parca un obuz de 150 mm ar fi explodat in mijlocul lor. Cazuseram peste ei ca trasnetul. Se prajeau la soare linistiti, nebanuind nimic.

9. Cand terminaram,

Eram inspaimantatori la vedere. Unii dintre noi varsau. Sangele si matele put ingrozitor. S-apoi, mai erau si mustele! Niste muste uriase, albastre. Nimanui nu-i placea kandraua. Prea e manjeai. Ca arma insa, era excelenta si nicio alta arma nu o egala. Legionarul si Barcelona ne invatasera cum sa ne servim de ea.

8. Ai sugrumat ceva la viata ta,

Constata Batranul fixandu-l cu privirea pe Micutul.

-Ce-ti place mai mult: sa violezi babe sau sa sugrumi oameni? se interesa Heide.

-Fiecare operatie isi are farmecul ei, chicoti Micutul.

-Ma intreb cum de ai ajuns unde ai ajuns?, facu Batranul

-Pai nici eu nu stiu prea bine. In troaca aia de orfelinat, patronat de iezuiti, ni s-a tot spus ca regulatul e un mare pacat. Daca nu insistau ata, pesemne ca nici n-am fi cautat s-o facem. Dar dupa ce-ai incercat de doua, trei ori, pe sest, devine un obicei. La regiment, s-au cazanit sa ma invete cum sa ucid, cat mai bine. Iar cand am plecat la razoi, am constatat cat de usoara e treaba asta. Si-n plus, te mai si recompenseaza pentru toti ai de-i trimiti pe lumea ailalta. Uitati-va la pieptul meu. E vreunul care sa aiba mai multe tinichele dastea?

7. In mod destul de ciudat,

Rusii ne lasau in pace. Singura marturie a prezentei lor era un foc de infanterie, dezlanat si acela. In schimb, catre nord se dadeau lupte grele. Tirul armelor de tot felul se auzea zi si noapte. Comandantul se comporta ca un dement. Ai fi putut crede ca vrea sa ne extermine pe toti. Ne trimitea sa executam cele mai stupide misiuni. Intr-o dimineata, de pilda, la crapatul zorilor, ne expedie inrtun camp de mine ca sa le reperam dispozitivul. Rezultatul: trei oameni mai putini.

6. Micutul

Era in mijlocul curtii, cu trabucul cel mare in gura. Fumega ca un horn. Melonul ii tremura in varful testei. Pistolul-mitraliera si-l pierduse. Doi rusi se napustira asupra lui. Scosei un urlet de groaza, dar mai iute ca fulgerul, Micutul ii inhata de gat si ii izbi de caevaori cap in cap. Cand le dadu drumul, cei doi se pravalira, fara viata, la picioarele lui. Atunci se apleca, ridica de jos un pistol-mitraliera si deschisese, salbatic, foc asupra unui grup inamic. Daca se nimerira sa fie si cativa de-ai nostri pe acolo, ghinionul lor. Cati fura ucisi? O suta? Zece? Douazeci? Habar n-am.

5. Porta

Se intinse peste masa spre un ostas care purta pe gulerul negru al tunicii insigna argintie cu literele SD (Sicherheitsdienst-Serviciul de Securitate) si izbucni in ras cu acea siguranta de sine a omului beat:

-Fratioare, esti un curs. Curul unui barbat. Un avorton scarbos. Si, mai ales, nu-ti imagina ca i-ar fi cuiva frica de tine.

Isi sufla nasul cu degetel si urma:

-Am un cutit. Avem cu totii asa ceva. Stii la ce slujeste? Habar n-ai, ma avortonule! In acest ultim cuvant Porta isi puse tt dispretul. Slujeste sa le taie puta avortonilor. Si acum cara-te! Nu te vrem la masa noastra!

4. Ce nenorocire, soldatelule.

Sa paralizezi tocmai in momentul in care regimentul pleaca la raboi ca sa-i zdrobeasca pe inamicii Reichului.

-E o foarte mare nenorocire, domnule maior, repet eu intinzandu-ma si mai tare in pozitie de drepti.

El trage cearceaful de pe mine, astfel ca toate infirmierele sa ma poata admira, dupa care se apuca sa ma impunga cu un ac prin diverse locuri. Si impungea, ticalosul, nu gluma. Da’ si eu ma tineam tare. Nici un of. De parca ar fi impuns intr-o scandura.

3. Exista functionari incoruptibili

Si lipsiti de cel mai mic sentiment omenesc. Ciungul era dintre acestia n lup sangeros intr-o blanita de oaie. Unul dintre acei oameni ai Gestapoului care verifica mai intai daca documentul e autentic si abia apoi citesc continutul, capabil, odata aceasta verificare facuta, sa-si execute propria mama. Politicos chiar si fata de un cadavru. Doar cei care cunosteau bine Gestapoul isi putea da seama cat de primejdios era un astfel de om.

2. Ce i-ai facut tipului?

-I-am varat un cartus de dinamita-n tartita si s-a zis cu el, explica lapidar Porta. Am mai avut un Hauptfeldwebel caruia ii ziceam Mat-gros. Astuia i-am prins, cand dormea, catvea grenade de gat si i-am varat sub pat un calup de tortil al caruit detonator l-am fixat de cizmele gagiului. Urmarea, ti-o inchipui. Cum si-a miscat copita, cum si-a luat zborul de decolare fara probleme. Si, crede-ma, era dat in ma-sa Mat Gros asta. Odata, l-am pus pe Micutul sa traverseze de douazeci de ori un rau tarandu-se pe burta. Pana la urma, Micutul ajunsese sa latre, se credea o foca. Noi stateam si ne uitam ca prostii cum cizmele Micutului dispareau sub apa la un arm si cum, dupa un timp casca ii aparea la celalalt. Sufla Micutul apa din el ca o balena cand iese la suprafata martii. Mat gros abia ca nu injura de ciuda de fiecare daca cand casca se ivea din nou.

1. Tanti Dora

Ranji si scuipa dezgustata o castana stricata.

– Scroafa asta de bucatareasa ar merita cateva palme. Ieri s-a apucat sa faca amor cu unul exact la mijlocul pranzului. E ceva de groaza cu personalul din ziua de azi. Fac tot posibilul ca sa am ce-i mai bun. Contabilul meu, de pilda, un avocat care a facut treni ani de puscarie pentru escrocherie, cunoaste toate sforariile, dar e o lepadatura. Fetele pe care le am sunt si ele tarfe de duzina. Le acopar fata de politia de moravuri, dar ele continua sa ma fure.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

__________________________________________________________________________________