21 January 2018

Top 10 cover-uri mai celebre decât melodiile originale__________________________________________________________________________________

Versurile interesante şi muzica nu garantează că un cântec o să devină hit, așa că e minunat atunci când un artist descoperă o bijuterie muzicală, ei bine… făcând un cover.
Atunci când un cover devine hit, artistul are de beneficiat. Adesea, atunci când există interes pentru opera originală a artistului (în funcție de contractul de înregistrare), acesta este compensat pentru folosirea cântecului.
Urmează 10 exemple de cover-uri şi versiunile lor originale – nu ne putem decide care versiune este mai bună, dar în fiecare caz, cover-ul este mai cunoscut decât originalul. În unele cazuri poate nici nu ţi-ai dat seama că e vorba de un cover.

 

10. All Along – The Watchtower

Cover – Jimi Hendrix

Versiunea lui Jimi Hendrix apare pe albumul Electric Ladyland, al treilea şi ultimul album lansat de Jimi Hendrix, Experience. Acesta este adesea menționat ca un exemplu al genului rock psihedelic şi a fost clasat de revista Rolling Stone pe locul 47 ca cel mai bun cântec din toate timpurile, situat deasupra altor cântece clasice ca „Ring of Fire” a lui Johnny Cash şi „Hotel California” a lui Eagles. Puteţi urmări lista noastră de 10 melodii, versiunile cover, în YouTube aici.

Originalul – Bob Dylan

Cântecul a apărut pentru prima dată pe albumul lui Bob Dylan, „John Wesley Harding” în 1967. A fost scris la scurtă vreme după ce acesta a avut un accident de motocicletă, unii pretinzând că versurile au fost inspirate de interesul lui pentru Biblie şi s-au realizat conexiuni între cuvintele lui şi cartea lui Isaia. Spre deosebire de versiunea rock electrică a lui Hendrix, originalul a fost înregistrat cu o chitara acustică şi o muzicuță.

 

9. I Shot the Sheriff

Cover – Eric Clapton

Eric Clapton a lansat acest cântec pe cel de-al doilea album al său, „461 Ocean Boulevard”. Inițial nu a vrut să includă acest cântec pe album, dar a fost convins de ceilalți membrii ai trupei până la urmă. Acest cântec este unul dintre cele mai populare şi cunoscute cântece; singurul care a atins numărul unu în topul Billboard 100.

Originalul – Bob Marley

Bob Marley, care a scris cântecul, l-a lansat cu an înainte de Clapton, în 1973, pe albumul „Burnin”. Albumul a fost clasat pe locul 319 ca cel mai bun album din toate timpurile de către revista Rolling Stone. În povestea cântecului, un om recunoaște că l-a omorât pe șerif, dar pretinde că este acuzat pe nedrept că a omorât un deputat. Sentimentul anti-poliţie din cântec a fost primit bine de public şi a adus aprecieri pentru Marley şi Clapton.

 

8. Oye Como va

Cover – Santana

Oye Como Va a fost unul dintre cele mai cunoscute cântece ale lui Carlos Santana în Spania şi a fost lansat în 1970. Pe albumul acestuia intitulat „Abraxas”, a atins locul 13 în topul Billboard 100. Tradus literar înseamnă „ascultă cum merge”, dar poate să însemne şi „cum merge” sau „verifică”, depinde de regiune şi context.

Originalul – Tito Puente

Cântecul a fost scris şi înregistrat in 1963 de către muzicianul latin de jazz, Tito Puente. A fost inspirat de un cântec al unui artist cubanez de mumba, Israel „Cachao” López. Piesa a avut un cover şi a inspirat şi alţi artişti spanioli.

 

7. Respect

Cover – Aretha Franklin

Aretha Franklin a lansat cântecul „Respect” în 1967. A câștigat un premiu Grammy şi a fost văzut apoi ca un imn de către mișcarea feministă, fiind clasat de revista Rolling Stone ca al cincilea cel mai tare cântec din toate timpurile, chiar deasupra lui „Johnny B. Goode” şi „Good Vibrations”. R-E-S-P-E-C-T: această silabisire nu a fost şi în versiunea oficială.

Originalul – Otis Redding

„Respect” a fost scris şi interpretat inițial de către un bărbat Otis Redding, în 1965 – cu 2 ani înainte de versiunea hit-ului lui Franklin. Versiunea lui este un mod disperat de la un om dispus să facă orice pentru a-i mulțumi pe alții, atâta timp cât primește respect când ajunge acasă. Şi prin respect se referă la …ei, bine, era un eufemism. Versiunea lui Aretha Franklin a fost practic aceeași idee dar din partea opusă: dacă vrei ceva, trebuie să respecți.

 

6. Cocaine

Cover – Eric Clapton

Clapton a venit cu versiunea acestui cântec în 1977. El a fost criticat în trecut pentru cântec, dar el a pretins că era un cântec împotriva drogurilor. Din această cauză, el a introdus în titlu şi cuvântul „dirty” pentru a face mesajul ambiguu anterior mai clar. Această melodie a ajuns pe locul 30 în topul US Billboard; cu toate acestea, a devenit unul dintre cele mai recunoscute cântece ale lui, numit de Allmusic „printre cele mai longevive hit-uri de-ale lui Clapton”.

Originalul – JJ Cale

„Cocaine” a fost scris de JJ Cale, un muzician rock din sud, cu aproximativ un an înainte de versiunea lui Clapton. Versiunea lui a atins numărul unu în topurile muzicale… dar numai în Noua Zeelanda.
„Cocaine” a fost de fapt una dintre melodiile împrumutate de Clapton de la Cale, celelalte fiind „After Midnight” şi „Travelling Light”.

 

5. Hound Dog

Cover – Elvis Presley

Nu prea mai sunt persoane care să asculte acest cântec, dar aproape toți au auzit de el. A fost unul dintre cel mai cunoscute cântece americane, fiind plasat de revista Rolling Stones „500 cele mai cunoscute cântece din toate timpurile” pe locul 19.

Originalul – Big Mama Thornton

„Hound dog” a fost un cântec scris de către Jerry Leiber şi Mike Stoller. Prima înregistrare a melodiei a fost făcută de Willie Mae „Big Mama” Thornton, o femeie afro-americană, cântăreață de blues, în 1952. A mai înregistrat şi cântecul „Ball and Chain”, care a devenit mai târziu un hit pentru Janis Joplin.

 

4. You’ve Got a Friend

Cover – James Taylor

Cântecul a fost lansat de James Taylor pe albumul său din 1971, „Mud Slide Jim and the Blue Horizon”, atingând numărul unu în topul Billboard Hot 100 şi numărul patru în topul UK singles charts, câștigând şi un premiu Gammy.

Originalul – Carole King

Cântecul original a fost scris şi interpretat de Carole King. A apărut pe albumul „Tapestry”, care a apărut mai devreme, în același an în care versiunea lui Taylor îl făcea faimos. Înainte şi după asta, King şi Taylor au fost prieteni şi au cântat împreună ocazional, interpretând chiar şi acest cântec împreună.

 

3. I Will Always Love You

Cover – Whitney Houston

Whitney Houston a înregistrat acest cântec în 1992, pentru coloana sonoră a primei sale apariții într-un film, „Bodyguard”. Inițial vroia să cânte Jimmy Ruffin, “What Becomes of the Brokenhearted”, dar a decis să nu mai facă asta când a aflat că în film o să fie şi Fried Green Tomatoes. Versiunea ei a fost un mare succes, intrând în topul Billboard al celor mai bune melodii ale tuturor timpurilor pe locul 68.

Originalul – Dolly Parton

Dolly Parton a scris cântecul în 1937 şi l-a lansat un an mai târziu. A avut succes în topurile din ţară, dar puţină recunoaștere de altfel. L-a înregistrat din nou un deceniu mai târziu ca să-l includă ca şi coloană sonoră pentru un film în care a jucat „The Best Little Whorehouse in Texas”.

 

2. Blinded by the Light

Cover – Manfred Mann’s Earth Band

„Manfred Mann’s Earth Band” a lansat „Blinded by the Light” pe albumul „The Roaring Silence” în 1976. A atins numărul unu în Billboard’s Hot top 100 şi în topul Canadian RPM.
Durata inițială de înregistrare a albumului a fost peste 7 minute, dar este de obicei redus la 3 la radio. A fost primul şi cel mai mare hit al lor.

Originalul – Bruce Springstein

A fost scris şi interpretat de Bruce Springsteen pe albumul de debut „Greetings from Asbury Park N.J”. Versiunea trupei nu a avut succes şi nu a apărut în topurile muzicale. Poate știți această melodie datorită versurilor sale care nu se înțeleg atât de bine. La un moment dat în cântec ai impresia că spune „wrapped up like a douche”, dar de fapt e „wrapped up like a deuce”, o trimitere la Ford-ul din 1932.

 

1. Hurt

Cover – Johnny Cash

„Hurt” a fost unul dintre ultimele hit-uri ale lui Johnny Cash înainte de moartea acestuia din 2003. A fost lansat în 2002 pe albumul „American IV: The Man Comes Around”, atunci când Cash avea 71 de ani.
Versiunea lui Cash a urcat binișor în topuri în America şi Marea Britanie, dar din anumite motive a ajuns pe locul 8 în topurile norvegiene. Cântecul a ajuns pe lista „piese ale deceniului”, pe locul 15 în revista Rolling Stones şi pe locul doi în Country Music Television.
În plus, a câștigat mai multe premii pentru videoclipul piesei, inclusiv numărul 1 la CMT’s 100 Greatest Country Music Videos în 2003, cel mai bun videoclip al anului în 2003 la premiile Grammy şi cel mai bun videoclip al tuturor timpurilor la NME în 2011.

Originalul – Nine Inch Nails

Cash a făcut un cover al unui cântec al formației rock Nine Inch Nails. El a schimbat versurile „I wear this crown of sh*t” în „I wear this crown of thorns.”
Versiunea originală, scrisă de Trent Reznor, membru al formației Nine Inch Nails, a fost lansată în 1994 pe albumul „Downward Spiral” şi a fost nominalizată pentru un premiu Grammy pentru „Cel mai bun cântec rock” din 1996.

Preluare TopTenz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

__________________________________________________________________________________