21 January 2018

Top 10 Culte__________________________________________________________________________________

De obicei, termenul „cult” vizează un grup devotat credinţelor şi practicilor pe care oamenii din jur le consideră ieşite din comun. Cultele presupun investirea a cât mai mult timp şi a unor sume mari de bani. Uneori, cultul cere ultimul preţ, viaţa. Iată zece culte care au schimbat modul în care lumea le priveşte.

10. Scientologia/Scientica

Scientologia nu poate fi considerată o adevărată „judecată de apoi” precum celelalte culte din listă însă este practicată în toată lumea şi există mulţi care spun calomnii cu privire la aceasta, în legătură cu puterea de a controla mintea, despre dezastrele financiare şi despre activităţile criminale care duc la moartea celor care încearcă să se îndepărteze de religie. Creată de L. Ron Hubbard, în 1947, in timp ce se afla în primul său birou de la intersecţia dintre străzile Sunset şi La Brea din Los Angeles, scientica este o religie bazată pe ideea purificării psihicului uman de „sufletele” entităţilor venite din alte dimensiuni şi presupune terapii intense care se bazează pe folosirea unui detector de minciuni cunoscut sub denumirea de E-Meter. Adepţi: Beck, Tom Cruise, Priscilla, Presley. Scientologia are sedii peste tot în lume dar cel mai cunoscut este Celebrity Center din Los Angeles unde mulţi dintre renumiţi săi membrii au venit „să se purifice”.

9. Hare Krishna

Creat în anul 1966, cultul „Hare Krishna” a reprezentat o bază a anilor ’70, cu discipoli îmbrăcaţi în robe galbene care cerşeau la fiecare aeroport sau intersecţie mare. Rezumând idealismului nonconformist, aflăm că adepţii cultului Krishna credeau cu putere în zeul cu acelaşi nume care, de fapt, era un personaj creat pentru romanul intitulat „Mahabaratha”. De fapt, incantaţia tipică şi neîndurătoare rostită de discipoli însemna „puterea Domnului”. Discipolii cultului Krishna duceau o viaţă grea, tipic spartană, la cel mai scăzut nivel de subzistenţă şi cu prea puţine ore de odihnă: suportau suferinţa pentru religia lor sperând că, prin reîncarnări succesive, vor fi răsplătiţi cu ascensiunea la o viaţă spirituală paradisiacă. Însă, nu fiecare membru al organizaţiei Khrisna suferea: cei cu rang înalt primeau cele mai alese mâncăruri, locuiau în case luxoase şi erau înconjuraţi de femei care le puneau la dispoziţie tot ceea ce aveau nevoie. Deşi nici cultul Hare Krishna nu se referă cu exactitate la „judecata de apoi”, există poveşti sumbre despre discipoli care doresc să sacrifice orice pentru religia lor ajungând chiar să fure şi să ucidă. Discipoli temporari: membrii trupei „Beatles” .

8. Biserica Unificării

Mult mai renumiţi pentru denumirea sarcastică, „Fii lui Moon”, discipolii cultului „Sun Myung Moon” credeau că Moon însuşi era fiinţa divină sau Mesia. Statutul său de Dumnezeu, al doilea ca venit după Hristos, îi permitea să trăiască regeşte, fiind susţinut de numeroşii adepţi din întreaga lume. Moon nu a fost la fel de bine primit în Germania, fiindu-i interzis accesul în ţară atât lui cât şi soţiei sale deoarece se considera că avea o influenţă puternică asupra tinerilor nemţi. Abia in 2006 accesul pe teritoriul Germaniei i-a fost permis. Se spune că acest cult îi ademeneşte pe tineri şi îi îndepărtează de cei dragi determinând-i să simtă ca fac parte dint-o familie nouă şi mult mai iubitoare. Moon se aşteaptă să fie considerat un Dumnezeu deoarece crede în El sau cel puţin aşa i-a făcut pe cei mai mulţi dintre discipoli să creadă. Alte credinţe ale cultului „Moonie” constă în faptul că împărăţia Raiul este pe Pământ şi nu într-o altă dimensiune postmortem aşa cum cred creştinii. Korea este ţinutul ales să ocupe Împărăţia Raiului, conform lui Moon care a câştigat milioane de dolari de la coreeni, aleşii lui, în timp ce susţineau că bisericile creştine sunt unelte ale diavolului.

7. Copiii Lui Dumnezeu

Un cult grav somat care răspândea mesajul malefic despre faptul că actul sexual întreţinut cu un copil este ceva normal şi corect, cultul „Fii Lui Dumnezeu” a fost cunoscut şi sub denumirea de „Familia” şi a fost promovat de David Berg. Renumiţi pentru faptul că le determinau pe femeile adepte să devină nişte prostituate de care se foloseau pentru a  ademeni bărbaţii să se alăture cultului, discipolii erau furnizorii „Sistemului”, o doctrină care includea credinţa în Apocalipsă. Actriţa Rose McGowan of Charmed a fost înscrisă ca membru asemenea lui River Phoenix care a murit după ce a consumat o supradoză în faţa clubului „Viper Room” al lui Johnny Depp. Sistemul cultului bazat pe abuz sexual şi „pescuire prin flirt” ( folosirea actelor sexuale pentru a ademeni noi membri) îl transformă într-unul destul de îngrozitor din această listă.

6. Cultul Ku Klux Klan (sau KKK)

Luând naştere pe baza Mişcării Identităţii Creştine, o mişcare extrem de rasistă, cultul KKK presupunea comiterea cu sânge-rece a unor crime, într-o epocă de teroare, mai mult în perioada Războiului civil. Însă, activităţile discipolilor, născute din dorinţa de supremaţie asupra rasei albe nu s-a oprit aici. Faimoşi pentru întâlnirile la care participau, absolut tainice, ascunşi sub robele albe, în păduri şi renumiţi pentru crucile de foc pe care le înălţau pentru a-i speria pe cei pe care îi dispreţuiau, numărul membrilor KKK a crescut la aproximativ patru milioane, în 1928. KKK avea foarte mulţi combatanţi şi îi priveau cu superioritate nu doar pe afro-americani ci şi pe catolici, pe iudei şi pe ceilalţi care se opuneau rasei albe.

5. Familia Manson

Unul dintre cele mai renumite culte din epoca modernă, „Familia Manson”,  era restrânsă, dar îngrozitoare. Condusă de carismaticul Charles Manson, un tânăr delincvent care promova sodomia în rândul altor bărbaţi din închisoare, „Familia” credea în profeţia Helter Sketler, revanşa uriaşă a rasei afro-americane împotriva „albilor” după cum spuneau ei. De asemenea, împărtăşeau credinţa cultului Manson care specifica faptul că albumul despre albi al trupei Beatles transmitea mesajul despre cum puteai participa la scenariul Helter Skelter. Cântece precum „Piggies” au influenţat criminali dependenţi de droguri precum Charles „Tex” Watson şi Patricia Krenwinkel să se ducă pe Hollywood Hills şi să comită câteva crime  înspăimântătoare, ucigând câţiva oameni bogaţi ai clasei superioare. Când logodnica lui Roman Polanksi, Sharon Tate, o actriţă extraordinară care era însărcinată, a implorat să i se cruţe viaţa pruncului pe care îl purta în pântec, i s-a spus : „Nu pot să am milă”

4. Poarta Raiului

Un adevărat cult despre „judecata de apoi”, „Poarta Raiului”, era prmovat de adepţi care credeau în existenţa OZN-urilor şi în faptul că Pământul (şi toţi locuitorii săi) aveau să „dispară” şi să „fie reciclaţi”. Singura şansă de salvare, au predicat Marshall Applewhite şi Bonnie Nettles, era să pleci de pe planetă imediat. Asemena predici prevesteau sinucideri în masă, iar discipolii erau învăţaţi, pe baza unor imagini video de instruire şi a unor predici, să îşi lase în urmă „cadavrele” şi să acceadă la un nou nivel de trai. Când cometa Hale-Bopp a apărut în 1997, Applewhite a primit semnul de care avea nevoie. Convins că o navetă spaţială aştepta exact sub acea cometă să îi salveze pe discipoli, a ordonat uciderea a treizeci şi opt dintre credincioşii convinşi. Cei treizeci şi opt de discipoli împreună cu Applewhite au fost găsiţi morţi, într-o casă frumoasă, din San Diego, în 1997.

3. Templul Solar

Un alt cult creat de un conducător carismatic, Luc Joret, „Templul Solar”, promova, de asemenea, ideea de Apocalipsă, susţinând că aceasta va aduce catastrofe naturale. Doar supuşii „Templului Solar” vor salva soarta omenirii: atâta timp cât îşi respectau credinţa, erau cruţaţi. Adepţii ”Templului Solar” credeau că sinuciderea era, de fapt, salvare şi că într-adevăr vor pleca într-o călătorie pe o stea numită Sirius. Aceste credinţe erau atât de puternice încât, în 1994, cincizeci şi trei de membri au fost găsiţi morţi după ce şi-au luat viaţa, într-un complex în apropiere de Geneva, Elveţia. Joret, câştigând mai bine de nouăzeci şi trei de milioane de dolari pentru promovarea acestei doctrine discipolilor săi, a fost găsit printre decedaţi, în Elveţia, aparent o „moarte survenită în timpul unei călătorii” către o stea îndepărtată. Joret a debutat ca ofiţer al poliţiei secrete Gestapo, în timpul celui de-al doilea război mondial.

2. Secta davidianista

David Koresh a fost un conducător carismatic ce i-a învăţat pe discipolii săi că Guvernul Statelor Unite era duşmanul lui Dumnezeu. Predicând, de asemenea, prezicerile, acum cunoscute, despre teroarea şi distrugerile apocaliptice, Koresh şi-a adunat toţi adepţii la un complex din Waco, Texax, aducând câteva arme adevărate şi instrucţiuni de a înspăimânta şi de a lupta împotriva autorităţilor care le „ameninţau” viaţa ca membri ai cultului. Koresh însuşi, profita de trupul femeilor discipol, considerându-se Mesia. În luna februarie, 1994, Biroul de alcool, tutun, arme de foc şi explozibili (ATF) a ieşit din complex pentru a dezbate afirmaţii despre abuzul sexual asupra copiilor de doisprezece ani şi despre deţinerea ilegală de arme. O mişcare renumită ce s-a sfârşit tragic deoarece gloanţele lacrimogene au fost aruncate în complex de către cei de la ATF, provocând probabil un incendiu care a determinat moartea a şaptezeci şi şase de membri. Există controverse despre vinovatul tragicului incendiu şi acestea continuă să existe şi în prezent.

1. Templul Poporului

Jim Jones, iniţiatorul cultului „Templul poporului” a fost un copil ciudat, care, la o vârstă destul de fragedă, era atras de fanatismul religios şi dădea dovadă de un interes deosebit pentru „moarte”. Începând cu aceste lucruri absolut anormale, Jones a ajuns un simbol macabru al puterii de a controla mintea şi de a spăla creierul. Jones îşi ascundea cele mai negre gânduri despre moarte sub furnirul socialismului, considerând că o adevărată conştiinţă religioasă va conduce la o perspectivă socialistă. Considera că Biblia era ceva ridicol, un fel de glumă sau basm, iar adepţii săi s-au înmulţit pe măsură ce el îşi actualiza doctrina. În cele din urmă, Jones şi discipolii săi au trebuit să zboare către Statele Unite la insistenţa guvernului din cauza acuzaţiile de violenţă, abuzul discipolilor, şi practicarea ilegală a unui cult. Au scăpat către o colonie din Guyana, pe care iniţial, Jones a numit-o Oraşul Lui Jones. Acolo s-a desfăşurat cel mai mare număr de sinucideri din istoria cultelor după ce Jones şi-a convins discipolii că erau urmăriţi de guvernele străine, care i-ar tortura şi le-ar răni copii. Cuprinşi de teroare, nouă sute nouă adepţi (inclusiv mulţi copii) au băut renumitul lichid Kool-Aid şi şi-au dăruit viaţa pentru totdeauna, cultului.

Dupa Heather Matthews
Preluare TopTenz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

__________________________________________________________________________________

Comments

  1. TURDA IRINA says:

    E interesant si acesta, dar unele sunt macabre.

  2. SA-I IA DRACU PE TOTI SECTANTII:) NISTE PROFITORI , PERVERSI , ALCOOLICI SI CURVARI…DAR ..SPECIFIC..IN SPATELE PERETIILOR..:) ASTA SUNT TOTI SECTARII..