21 January 2018

Top 10 curiozitati despre Univers__________________________________________________________________________________

Am pregatiti cateva lucruri interesate pentru cei pasionati de astronomie si nu numai. Cred ca multi dintre voi vreti sa stiti unele lucruri despre Universul in care traim. Eu am selectat cateva care cred ca o sa va placa. Iata-le:

1. Universul ca un burete

In Univers, concentrarile de materie sunt despartite de mari spatii de vid. Este o structura asemanatoare cu cea a unui burete, de unde numele de „burete” dat Universului, uneori, de catre fizicieni.

2.  Materia intunecata a Universului

La ora actuala, nimeni nu stie din ce este alcatuita materia intunecata, acest element obscur, dar esential al Universului. Ar putea fi vorba de o materie obisnuita sub forma de gaz foarte diluat si fierbinte aflat intre galaxiile sau astrii foarte putin luminosi: pitice albe, pitice maro, mici nori reci foarte compacti  etc.

3. Balonul de gaz

  Sistemul solar traverseaza acum un imens balon de gaz foarte diluat cu o temperatura de peste un milion de grade.  Nu se stie dac acest balon provine dintr-o supernova apropiata sau daca e vorba de un superbalon format in urma a 40 de explozii de stele care au avut loc in regiunile mai indepartate ale constelatiilor Scorpion si Centaur, in decursul ultimilor 15 milioane de ani.

4. Piticele maro

Piticele maro, stele prea mici pentru a se aprinde, n-au fost detectate decat in 1995. Usor de confundat cu planetele gigantice care au inceput  sa fie descoperite in jurul altor stele, ele au devenit un subiect important pentru astrofizicieni, deoarece ar putea fi o componenta deloc neglijabila a asa-numitei mase lipsa din Univers.

5.  Asteroidul care a lovit Pamantul

Disparitia unor specii (printre care figureaza dinozaurii) care s-a produs la sfarsitul Cretacicului, acum 65 milioane de ani, este atribuita consecintelor caderii unui asteroid pe Pamant. Acesta, dupa craterul format la locul impactului in Golful Mexic, avea un diametru de 10 km. El a lovit planeta noastra cu o viteza de 90 000 km/h.

6. Ce sunt cometele?

 Trecerea cometelor este relatata inca din Antichitate de catre caldeeni, greci, chinezi si babilonieni. Caracterul lor imprevizibil si spectaculos i-a facut pe oameni sa le considere mesageri ai unor evenimente catastrofale. Aceste credinte au continuat sa existe pana in secolul al XIX-lea.

7. Densitatea lui Saturn

 Daca ar exista undeva un ocean suficient de mare pentru a-l arunca in el pe Saturn, planeta ar pluti la suprafata lui. Planeta cu inele maiestuoase este cea mai putin densa din sistemul solar. Densitatea sa de 0.7 g/cm cub este net inferioara densitatii apei  (1 g/cm cub).

8.  Apa pe luna

In 1998, sonda americana Lunar Prospector a inregistrat pezenta apei in apopierea Polului Sud al Lunii. Se presupune ca este vorba de 300 milioane de tone de cristale de gheata  amestecate cu regolit (roci  faramitate de bombardamente meteoritice), care s-au  mentinut la 50 cm adancime. Aceasta apa ar fi fost adusa prin caderea  cometelor timp de mai multe sute de milioane de ani.

9.  Atmosfera de pe Pamant

Atmosfera initiala a Pamantului continea dioxid de carbon, apa si metan. Vaporii de apa s-au condensat dand nastere oceanelor acum 4 miliarde de ani. Prin procesul de fotosinteza plantele au extras dioxid de carbon din atmosfera si au eliberat oxigen. Compozitia atmosferei s-a modificat pana a ajuns asa cum o cunoastem astazi.

10. Centura lui Kuiper

Dincolo de Neptun se afla o multime de comete care formeaza centura lui Kuiper. Aceste corpuri inghetate, foarte indepartate de Soare, n-au putut forma niciodata planete. Unii astronomi avanseaza ideea ca Pluto nu este decat unul dintre aceste blocuri si, din aceasta cauza, n-ar trebui sa fie considerat planeta.

foto: silviuvasile.ro,  scienceblogs.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

__________________________________________________________________________________

Comments

  1. Din cate am inteles materia intunecata s-a descoperit anul acesta. Gaura Neagra mi se pare cel mai periculos lucru din univers.