21 January 2018

Top 10 detectivi – personaje literare__________________________________________________________________________________

Pentru a descifra misterul crimelor, detectivii folosesc viclenia, expertiza şi curajul. Indiferent că este vorba de iscusitele fete bătrâne din Anglia sau detectivii consumatori de alcool, adorăm să citim pagini întregi cu poveşti despre detectivi. Punctul culminant al fiecărei cărţi ascunde un mister. Iată o listă a personajelor care au avut o influenţă puternică asupra culturii noastre.

10. V.I. Warshawski

Atributul nuvelelor şi al romanelor scriitoarei Sara Paretsky este, de obicei, „curajul”. V.I. Warshawski (Victoria sau Vic) a fost una dintre primele femei ’feroce’ în rolul de detectiv, care a inspirat generaţiile viitoare. Primul roman despre Warshawski, intitulat „Indemnity Only”, a fost publicat în 1982, iar ultimul, intitulat „Hardball”, a apărut in 2009. Cu excepţia unei singure nuvele, naraţiunea se desfăşoară la persoana întâi. Detectivul particular din Chicago nu este un personaj linear. Ea adoră opera şi muzica clasică şi foloseşte artele martiale ca metodă de apărare. În romane personajul se repetă. Există un singur filma adaptat dupa scrierile Sarei, fiind difuzat în 1991. „Deadlock” a avut un titlu simplu şi anume „V.I. Warshawski”, în rolul principal interpretând Kathleen Turner.

9. Nick şi Nora Charles


Numărându-se printre cele mai de seamă duete, Nick şi Nora, sunt renumiţi pentru atasamentul lor faţă de stilul jucăuş cu insertii inteligent umoristice. Ei aduc o notă comică genului detectiv, existand un singur roman în care apar. Dashiell Hammett a scris romanul „The Thin Man” iar publicarea acestuia din 1933, a reprezentat sursa de inspiraţie pentru filmul cu acelaşi nume, care a apărut la numai un an de la publicarea cărţii. William Powell, în rolul lui Nick, un detectiv particular ieşit la pensie, şi Myrna Loy, în rolul Norei, o femeie cu poziţie socială înaltă, au jucat alături de căţeluşa lor, Asta, un fox terrier cu păr sârmos. Powell şi Loy s-au înţeles extraordinar, iar filmul s-a dovedit a fi un adevărat succes. A fost redifuzat de cinci ori fapt urmat de o emisiune radio (1941-1950) şi o emisiune televizată (1957-1959) în care au interpretat Peter Laford şi Phyllis Kirk.

8. Sam Spade

Personajul Sam Spade, creat de Dashiel Hammett, a apărut în puţine opere, dar influenţa sa asupra genului detectiv violent a fost imensă. Romanul în care apare personajul, „The Maltese Falcon” (1930), a fost publicat pentru prima dată sub forma unui serial, într-un ziar scump. De asemenea, personajul a apărut în trei nuvele. Filmul „The Maltese Falcon” a fost difuzat de trei ori, cea mai reuşită ecranizare fiind cea realizată de Humphrey Bogart care a interpretat rolul lui Spade, în 1941. Celelalte două versiuni au fost difuzate în 1931, respectiv în 1936 (o dată cu difuzarea filmului „Satan Met a Lady”). Filmul din 1941, regizat de John Huston, a reprezentat sursa de inspiraţie pentru alte filme thriller. Pe deasupra, Bogart a interpretat rolul lui Spade şi la radio, asemenea lui Edward G. Robinson. De asemenea, Sam Spade a fost recomandat şi ca personaj pentru reviste de benzi desenate.

7. Mike Hammer

Mike Hammer nu este un personaj tocmai plăcut. E un mizantrop şi foloseşte violenţa pentru a-şi atinge scopul, ignorând legea atunci când trebuie să o respecte. Mickey Spillane a introdus personajul în romanul „I. The Jury”, publicat în 1947. Cartea a fost folosita drept sursă de inspiraţie pentru film, atât în 1953 cât şi în 1982. Cărţile, narate la persoana întâi, au reprezentat sursa de inspiraţie pentru mai multe filme, seriale televizate şi versiuni radio; ultimul roman, „The Goliath Bone” vazand tiparul în 2008. Până şi Mickey Spillane însuşi a interpretat rolul lui Hammer într-un film, în 1963, dar majoritatea fanilor consideră că cea mai reuşită reprezentare este aceea a lui Stacy Keach care a jucat în serialul televizat „Mickey Spillane’s Mike Hammer”, din 1984 până în 1987, apoi în 1997, pentru numai trei luni.

6. Miss Marple

La prima vedere, Miss Marple, pare să fie doar o bătrânică drăguţă, dar detectivul de origine britanică are o minte ascuţită şi a dat dovadă de mai multă şiretenie decât criminalii pe care i-a prins. Renumită pentru romanele sale poliţiste, Agathe Christie a scris despre personajul Miss Marple doisprezece romane şi o nuvelă, în 1927. Primul roman în care a apărut a fost în 1930, intitulat „Murder at the Vicarage”. Alte cărţi cunoscute despre Miss Marple sunt „Pocket Full of Rye (1953)” şi „The Mirror Crack’d from Side to Side” (1962). Ultimul roman despre Miss Marple a fost publicat în 1976. Agatha Christie a scris despre o lume care pare destul de demodată pentru cititorii contemporani actuali, dar popularitatea personajului Miss Marple a fost promovată de piesele de teatru, filmele televizate şi de cinematografie. Printre actriţele care au interpretat acest rol se numără Margaret Rutherford, Angela Lansbury şi Helen Hayes.

5. Hercule Poirot

Folosind-şi „materia cenuşie”, detectivul de origine belgiană a rezolvat multe cazuri de crimă din rândul claselor dominante. Personajul lui Agatha Christie a apărut în cincizeci şi una de nuvele şi treizeci şi trei de romane, din 1920 şi până în 1975. Numeroasele adaptări televizate şi cinematografice l-au transformat pe Poirot într-o personalitate familiară şi a fost interpretat de Albert Finney, Peter Ustinov, Alfred Molina, Ian Holm şi mulţi alţii. Probabil cea mai renumită aventură a sa este cea din filmul „Murder on the Orient Express”. Poirot este singurul personaj fictiv pentru care ziarul „New York Times” a publicat un necrolog.

4. Fraţii Hardy

Frank (18 ani) şi Joe (17 ani) sunt fraţii Hardy care rezolvă cazuri de crimă. Generaţii întregi de copii au crescut citind aventurile lor desfăşurate seara la lumina lanternelor. Prima serie de cărţi a fost publicat între 1927 şi 1979 iar personajele şi conspiraţiile actuale reprezintă rodul muncii lui Edward Stratameyer. Mulţi scriitori anonimi au publicat cărţi cu pseudonimul Franklin W. Dixon. În câteva dintre cărţi, fraţii Hardy şi Nancy Drew lucrează împreună în vederea rezolvării unui caz. Frank şi Joe îşi ajuta tatăl, un detectiv particular, şi poliţia. Cărţile continuă să fie citite şi în prezent, iar franciza a permis realizarea unor emisiuni televizate şi comercializarea lor.

3. Nancy Drew

Multe adolescente au consideratt rolul lui Nancy Drew drept un model. Detectivul în vârstă de optsprezece ani (sau de şaisprezece ani conform cărţilor recent publicate), se bucură de dezlegarea misterelor, uneori ajutându-şi tatăl avocat, Carson Drew, în rezolvarea cazurilor sale. Personajul este creaţia lui Edward Stratameyer (v. „Fraţii Hardy”), dar poveştile erau publicate sub anonimatul a diferiţi autori care foloseau pseudonimul Carolyn Keene. Primul roman a apărut în 1930 şi încă se bucură de renume în întreaga lume. În anii ’80, a fost publicată o serie de cărţi intitulată „Nancy Drew Files” în care Nancy era un personaj mai în vârstă. Conform informaţiilor stipulate în franciză, filmul a fost difuzat de cinci ori şi reprezentat subiectul a două emisiuni televizate, al mai multor jocuri pe calculator cât şi al altor produse cu acelaşi nume.

2. Philip Marlowe

Cel mai zbuciumat detectiv din lume, tot timpul pregătit cu vorbe înţelepte, a fost Marlowe, creaţia lui Raymond Chandler. Chandler, care a început să scrie pentru ziarele scumpe, a scris o succesiune de cărţi în care personajul principal este Marlowe şi printre acestea se numără „The Big Sleep” „The Long Goodbye”. Debutul său îl constituie cartea „The Big Sleep”, un roman lung, publicat în 1939. Ultima poveste despre Marlowe a apărut în 1958. Lumea criminalilor, intriga şi damele atrăgătoare din poveştilor scrise de Raymond Chandler au atras atenţia emisiunilor radio, a emisiunilor televizate şi a multor filme. Cele mai însemnate reprezentări cinematografice sunt „Murder My Sweet” (regizat de Dick Powell în 1944),  „The Big Sleep” (regizat de Humphrey Bogart în 1946) şi „Farewell My Lovely” (regizat de Robert Mitchum în 1975).

1. Sherlock Holmes

Maestrul investigaţiilor este caracterizat de „o raţiune deductivă”, existând chiar un muzeu construit în onoarea sa. Sir Arthur Conan Doyle este cel care a creat personajul Holmes, propulsându-l în societate în 1887. Întâmplările sunt narate, în mare parte, din perspectiva prietenului lui Holmes, Dr. Watson, cronicar; există patru romane şi cincizeci şi şase de nuvele, ultima dintre acestea fiind publicată în 1914. Piesele de teatru, serialele televizate şi filmele ne-au atras interesul asupra metodelor, timpului liber şi a planurilor interne de pregătire ale detectivului. Locuieşte în chirie, pe strada Baker din Londra, care, în prezent, a devenit un punct turistic; îi place să cânte la vioară şi să îşi administreze cocaină. Cartea Recordurilor Mondiale surprinde faptul că Holmes a jucat în peste 200 de filme, mai mult decât oricare alt personaj. Actorul cel mai des asociat cu Holmes este Basil Rathbone, care a apărut în una dintre operele clasice ale lui Conan Doyle, „Hound of the Baskervilles.

Dupa Anne Iredale
Preluare TopTenz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

__________________________________________________________________________________