17 December 2017

Top 10 echipe naționale ale Jocurilor Olimpice de vară__________________________________________________________________________________

Atunci când se încheie Jocurile Olimpice de vară, o ţară va fi întotdeauna mai bună ca celelalte. La conferințele de presă, Statele Unite şi China sunt la egalitate la numărul de medalii, cu 50 de medalii fiecare. Astfel se pune întrebarea, atunci când te uiți la istoria jocurilor de vară, care ţară a fost cea mai bună la Jocurile Olimpice din epoca modernă?
Aceasta este o listă care cu siguranță va atrage critici. Cu toate acestea, cifrele spun totul. Desigur, toată lumea ţine cu propria ţară, fiecare națiune care a participat la jocuri a oferit ceva special de-a lungul întregului eveniment. Sincer, aceasta este ceea ce face acest eveniment atât de special, spre deosebire de altele. O echipa națională poate câștiga într-adevăr dreptul de a fi lăudată pentru cele mai multe medalii, dar la sfârșitul zilei, nu mai este vorba de aceste medalii şi victorii, ci de spiritul de fraternitate care se manifestă prin acest tip de competiție internațională.
Acestea fiind spuse, nu poate exista decât un singur campion şi ce modalitate mai plăcută de a continua acest articol despre Jocurile Olimpice decât să stabilim ordinea în care apar pentru laudele de rigoare? Deci, fără alte introduceri, urmează cele mai mari zece echipe naționale ale jocurilor de vară.
*Numărul total de medalii nu le include şi pe cele de anul acesta.

 

10. Australia (133 medalii de aur, 139 de argint, 167 de bronz – 439 în total)

Prietenii noștri de la Down Under au avut onoarea de a participa la fiecare Olimpiadă de vară de la inaugurarea Jocurilor din 1896, fără să mai menționăm faptul că au găzduit de două ori Jocurile Olimpice (în 1956 şi 2000). În acest timp, chiar dacă nu au obţinut cel mai mare număr de medalii, au prezentat rezultate respectabile pe parcursul participării lor la Olimpiade. În timp ce imaginile din Baywatch şi frumoasele exotice sumar îmbrăcate şi vesele pot să îţi însufleţească percepţia despre Australia, ei sunt, în fapt, o națiune foarte competitivă. De fapt, Guvernul australian investește fonduri considerabile pentru a subvenționa pregătirea atleților pentru competițiile internaționale. Acest lucru este cu atât mai demn de remarcat dacă se ia în considerare populația relativ mică a Australiei în comparație cu alte națiuni. Cu toate acestea, mai ales la ultimele Olimpiade, Australia s-a clasat în mod constant în top 10 la finalul numărării medaliilor.
Şi nu ar trebui să fie o surpriză faptul că sportul care i-a ajutat să realizeze acest lucru este înotul (deoarece Australia, după cum știți, este o mare insulă). Dacă te îndoiești de calităţile lor la înot, atunci aruncă o privire la numărul lor strâns de medalii la acest sport – 168. Australienii se simt în apă ca peștii. Dominația acestora în acest sport le-a permis unora dintre înotători să iasă din piscină şi să ajungă direct în lumina reflectoarelor vedetelor internaționale. Înotători ca Dawn Fraser, Shane Gould şi Ian Thorpe (Thorpedo), sunt cunoscuți şi dincolo de piscina de înot.
Nu departe de piscină, australienii au, de asemenea, echipe bune şi la canotaj şi navigație (e tot chestia legată de insulă). Cu toate acestea, poate cel mai interesant lucru este faptul că s-au descurcat mult mai bine contingentele lor de atletism şi ciclism (51 de medalii comparativ cu 111 medalii totale).
Mai trebuie menționată şi echipa de baschet feminină a Australiei, care a trimis câteva jucătoare la WNBA şi la alte ligi profesionale – impresionant. Imaginile cu urşi Koala într-o parte (foarte drăguți), ale echipei olimpice australiene nu este una de care poți scăpa ușor. Ei merg acolo să joace şi joacă foarte dur.

 

9. Ungaria (159 medalii de aur, 140 de argint, 159 de bronz – 458 în total)

Majoritatea americanilor nu o să poată probabil să localizeze Ungaria pe hartă dacă viața lor depinde de acest lucru, cu atât mai puțin numele unui atlet olimpic maghiar.
Trebuie să admitem că geografia nu a fost niciodată punctul lor forte, dar dacă nu reușești să recunoști realizările sportive ale Ungariei înseamnă că nu ești un fan al sportului, dincolo de jocuri cum ar fi fotbalul şi baschetul. În caz contrar, ai ști că Ungaria are unii dintre cei mai buni scrimeri din lume. Dar, adevărul e că jocul cu sabia nu are o mare acoperire a televiziunii. Cu toate acestea, sportivii maghiari au obținut 82 de medalii.
Ungurii au şi echipe respectabile de wrestling (prin eforturile lor au obținut 51 de medalii în acest sport) şi sunt şi o forţă dominantă la polo pe apă. Este regretabil faptul că olimpicii maghiari nu sunt la fel de observați ca şi ceilalți, din cauza atenției limitate a sporturilor în care excelează.
Un sportiv, totuși a reușit să iasă din acest impas. Laszlo Papp a excelat într-un sport cu care toată lumea este familiarizată: boxul. Şi a fost destul de bun, câștigând aurul la trei Jocuri Olimpice consecutive (1948, 1952 şi 1956). De fapt, el a fost primul boxer care a reușit acest lucru. În general, Ungaria a ieșit bine la cele 24 de Olimpiade la care a participat, dintr-o serie de sporturi.

 

8. Suedia (142 medalii de aur, 160 de argint, 173 de bronz – 475 în total)

În afară de faptul că are una dintre cele mai mari concentrații de restaurante McDonald’s din Europa, atunci când Suedia dă la o parte cartofii prăjiți şi hamburgerii Big Mac, se transformă în niște concurenți redutabili. Ei bine, poate nu redutabili, dar sunt destul de buni ca să fie recunoscuți pentru eforturile lor.
Este interesant faptul că destul de puţini oameni se gândesc atunci când spui Suedia în acest context. Această ţară nu este neapărat una mică sau neînsemnată. Unele din succesele de la Olimpiadă pot fi atribuite participării continue la jocuri, care datează de la inaugurarea acestora din 1896. Suedezii au pierdut o singură Olimpiadă, cea din 1904. De fapt, Suedia (mai exact Stockholm) a găzduit Jocurile memorabile din 1912. Această olimpiadă organizată foarte bine este menționată ca şi „capodopera suedeză”, suedezii fiind niște persoane foarte bine organizate şi eficiente.
Cu toate acestea, eficienţa nordică şi frumusețea femeilor sunt doar doi dintre factorii importanți pentru curajul olimpic din Suedia. Ok, poate că frumusețea femeilor din Suedia nu are de-a face cu acest subiect, dar merită o mențiune onorabilă oricum. Mai mult, Suedia a produs şi câţiva alergători la distanţă destul de buni. În timp ce națiunile africane au tendința de a acumula cele mai multe premii în cursele de viteză în aceste zile, suedezii se descurca şi ei destul de bine, mai ales la cros. De fapt, trei dintre cei mai cunoscuți atleți olimpici (Gunde Svan, Sixten Jernberg şi Thomas Wassberg) au câștigat în total 19 medalii olimpice, un număr destul de impresionant.
Suedia este, de asemenea, foarte competitivă la wrestling. Este una din cele 12 ţări care a câștigat mai mult de 100 de medalii, sportivii suedezi având un spirit competitiv, care îi plasează în eşalonul superior al echipelor naționale olimpice.

 

7. Italia (191 medalii de aur, 157 de argint, 174 de bronz – 522 în total)

Italienii poate sunt renumiți pentru bucătăria lor excelentă, dar acest lucru nu le diminuează realizările lor sau spiritul competitiv de la Jocurile Olimpice. Începând cu 1896, Italia a pierdut doar Jocurile din 1904 şi le-a găzduit pe cele din 1960 de la Roma. Italienii, clasați pe locul 5 în lista generală a medaliilor, continuă să facă progrese la olimpiade. Acest lucru este valabil şi la scrimă. Cred că treaba asta cu participarea la scrimă este valabilă în Europa.
În orice caz, italienii au dominat acest sport, câștigând mai multe medalii de aur (45) decât oricine altcineva, următoarea fiind Franța cu o singură medalie la dominația la scrimă (114). De fapt, scrimerul Edoardo Mangiarotti, este unul dintre cei mai cunoscuți olimpici din toate timpurile, cu un total de 13 medalii câştigate la jocuri, între anii 1936-1960. Cred că nu ţi-ai dori să te întâlnești cu acest tip pe o alee întunecată purtând o spadă.
Italienii sunt clasați pe locul doi la numărul de medalii la ciclism. Şi dacă toate acestea nu te captează îndeajuns, mai trebuie să afli că uniformele olimpicilor italieni sunt făcute de …Armani! Cu siguranță italienii au simțul modei.
Echipa de volei şi de fotbal, nu a fost atât de bună pe cât se așteptau alții la competițiile olimpice. Ambele echipe sportive au câștigat numeroase titluri mondiale şi campionate europene, dar nu s-au ridicat la nivelul așteptărilor la olimpiade. Probabil în 2012 se va rezolva şi această deficienţă şi cu siguranță italienii vor fi destul de greu de învins.

 

6. Franţa (191 medalii de aur, 212 de argint, 234 de bronz – 637 în total)

Vin, romantism, un turn mare care e preferatul turiștilor: francezii au multe lucruri ale lor. Desigur, francezii sunt faimoși şi pentru faptul că sunt francezi. Dragostea îi ajută şi în performanţele lor de la competițiile olimpice. Franța este una din națiunile care au participat la toate jocurile olimpice de vară (în plus, au găzduit jocurile în 1900 şi în 1924). Francezii, oricum nu rătează niciun moment în care se simt bine, iar atunci când echipa franceză apare, joacă foarte dur şi vor să câștige mereu.
Ca şi alte națiuni europene, Franța este destul de bună la scrimă, având 115 medalii la acest sport. Cei doi sportivi cu cele mai multe medalii la olimpiade (8 in total) sunt scrimerii Philippe Cattiau şi Roger Ducret. Muschetarii nu erau tot francezi? Atunci asta explică lucrurile!
Francezii, în mod surprinzător, conduc la… crichet cu 7 medalii. Probabil britanicii sunt jenați că vecinii lor de peste canal dețin acest titlu. Oricum, Franța trimite atleți puternici în mai multe sporturi recunoscute, ca şi ciclismul, alergatul, săritul sau aruncatul greutăților.
E surprinzător, având în vedere recordul Franței pe pista olimpică, nu există olimpici francezi cunoscuți la aceste sporturi. Fără să ne uităm, singurul nume care ne vine în minte este cel al jucătorului de baschet Tony Parker (care va conduce echipa Franței în 2012). Lăsând ignoranţa la o parte, sunt câţiva olimpici francezi care merită amintiți: David Douillet, a fost primul olimpic care a primit o medalie de trei ori (dintre care două de aur), la divizia grea de judo şi înotătorul Alain Bernard, tot cu trei medalii la Jocurile Olimpice din 2008.

 

5. Marea Britanie (207 medalii de aur, 255 de argint, 253 de bronz – 715 în total)

Nu ai cum să nu admiri curajul britanicilor. Marea Britanie a trimis o echipă la fiecare ediție a Jocurilor Olimpice. Mai mult, Londra este singura ţară care a găzduit jocurile (inclusiv cea din 2012) cu trei ocazii diferite. Cu siguranță, atunci când e vorba de competițiile olimpice, te poți baza mereu pe britanici.
Şi în timp ce Marea Britanie poate nu e cea mai mare națiune, deoarece le lipsește din mărime (şi populație), dar e plină de determinare. Asta se aplică în special la alergat, sărituri şi aruncarea greutăților, unde Regatul Unit a luat 188 de medalii, de departe cea mai dominantă națiune la acest sport. În timp ce britanicii, pe de altă parte, nu sunt foarte buni la scrimă (spre deosebire de europeni), ei însă sunt mai pricepuți la evenimente pe apă ca navigația, canotajul şi înotul. Bineînțeles, Marea Britanie este o insulă, deci se presupune că acest lucru are sens.
Competenţele acvatice ale britanicilor sunt ceea ce sunt, nu e de mirare că unul dintre câştigătorii lor cei mai buni, Sir Steven Redgrave, este un vâslaș. Acesta a câștigat șase medalii, cinci dintre acestea fiind de aur, iar aceste medalii au fost câştigate la cinci Olimpiade consecutive.
Alți olimpici britanici importanți sunt ciclistul Bradley Wiggins (singura persoană care a câștigat Turul Franței şi o medalie de aur la ciclism), jucătorul de baschet Luol Deng şi campionul mondial la box Amir Khan, plus mulți alții. Fără îndoială, Marea Britanie este reprezentată de sportivi de clasă şi continuă să acumuleze succes pe scena mondială şi la Jocurile Olimpice.

 

4. China (163 medalii de aur, 117 medalii de argint, 105 de bronz – 385 în total)

Există o mulțime de oameni care trăiesc în China. Prin comparație, şi în India şi Indonezia trăiesc mulți oameni – dar niciuna din aceste națiuni, individuale sau combinate – nu se aseamănă cu performanţa Chinei de la Olimpiadă. China, în ciuda oricărui standard, are un record impresionant la Olimpiadă, mai ales dacă iei în considerare faptul că au participat doar de opt ori la Jocurile Olimpice de vară (aceasta fiind justificarea acestui loc ridicat în listă).
În această perioadă scurtă de timp, aceștia au acumulat mai multe medalii decât multe alte ţări. În timp ce fiecare ţară din listă are un număr mare de medalii, niciuna din acele ţări, în afară de America, nu a fost în măsură să menţină creșterea cu China în ultimii ani. Succesul acestora, după cum susțin unii, poate fi parțial atribuit sistemului structurat de identificare şi producere a atleţilor de la naștere până la maturitate – dar asta e doar o notă de subsol în cărţile de istorie (plus alte câteva națiuni occidentale fac asta le fel de bine).
Ceea ce e şi mai uimitor, este faptul că prima medalie de aur a Chinei nu a venit până la Jocurile Olimpice din 1984. În 2008, la Jocurile Olimpice din Beijing, echipa chinezilor a plecat cu cele mai multe medalii şi au provocat Statele Unite pentru centură în 2012.
Chinezii sunt determinați să se descurce bine la toate sporturile pe care le practică. În prezent, domină tenisul de masă şi badminton-ul. Da, știu – „ei joacă ping-pong şi tenis de câmp foarte bine”. Ei bine, sunt sporturi olimpice şi chinezii au deţinut medalii în aceste două sporturi, cu un total de 71 de medalii. Dar chinezii sunt buni şi la scufundări, haltere la femei (serios!), tir, gimnastică, judo, taekwondo şi softball (care între timp nu mai e sport olimpic). În cele mai multe din aceste sporturi, chinezii s-au clasat pe locul doi la numărul medaliilor, la doar opt participări la Jocurile Olimpice.
Şi desigur, lor le revine distincția de cea mai bună ceremonie de deschidere. Nu sunt mulți chinezi cunoscuți, în ciuda performanţelor de la olimpiade, dar este evident faptul că poporul chinez are așteptări mari de a fi printre concurenții de top şi în viitor.

 

3. Germania (400 medalii de aur, 413 de argint, 447 de bronz – 1260 în total)

La Germania a trebuit să facem un mic calcul pentru a afla numărul medaliilor. Pentru această lista, a trebuit să adunam medaliile Republicii Federale a Germaniei şi Republici Democrate Germane (fostele Germanii de Vest şi Est). Cu toate acestea, în ciuda diferențelor ideologice ale guvernelor respective, în timp ce Germania era împărțită în două națiuni separate şi suverane, toți erau germani totuși (de fapt, germanii au participat ca o echipă unită la Jocurile Olimpice din 1956, 1960 si 1964). Şi în ciuda unor momente neplăcute din istoria recentă (inclusiv masacrul de la Munchen de la Jocurile din 1972), Germania a fost şi continuă să fie extrem de competitivă pe scena Jocurilor Olimpice.
Acest lucru este valabil mai ales la evenimentele ecvestre, în care echipa germana a adus acasă 81 de medalii (de două ori mai multe decât competitorul ei apropiat, America). Germanii sunt buni şi la ciclism, canoe, sărituri, alergări şi aruncarea greutăților. În schimb, Germania a fost întotdeauna o mare națiune europeană şi programul său sportiv este reprezentativ pentru asta.
Germania este una dintre cele trei națiuni care posedă un număr incredibil de medalii care depășește 1000. Însă au avut şi probleme, deoarece germanii au fost excluși de trei ori de la Jocurile Olimpice, deoarece toată lumea era încă supărată pe ei din cauza Războaielor Mondiale pe care le începuseră. În această privință, nu este surprinzător că un german, Birgit Fischer (canotaj), ocupă locul 6 în lista medaliilor individuale, cu 12 medalii (8 de aur şi 4 de argint). Cel mai cunoscut olimpic german, este fără îndoială Katarina Witt – oricum, această listă este doar pentru jocurile de vară, aşa că doar ea merită un loc onorabil aici.
Deși Germania a adus cea mai mică delegație de la unificarea estului cu vestul la Jocurile Olimpice din 2012, Guvernul german a investit într-un sistem mai structurat de formare a atleților (similar modelului Germaniei de Est) pentru a arăta națiunii declinul. Între timp, vă puteți aștepta ca germanii să se descurce la fel de bine la probele la care excelează.

 

2. Rusia (549 medalii de aur, 458 de argint, 440 de bronz – 1447 în total)

Federația Rusă a avut un număr de întrupări diferite sub care a participat la Jocurile Olimpice. Asta include zilele de glorie sub numele de Uniunea Sovietică (1952 – 1988), mai puțin cunoscută, dar recunoscută oficial, Imperiul Rus (1900-1952) şi un stagiu ca parte a Echipei Unite (1922). Medaliile fac parte din era Uniunii Sovietice şi cea a Echipei Unite, iar acestea pot fi puțin înșelătoare, deoarece includ medalii care au fost câştigate de atleți care erau din statele sovietice care acum sunt ţări independente (cum ar fi Ucraina).
Cu toate acestea, a fost în timpul epocii sovietice, când Rusia s-a angajat într-un efort de a produce atleți care erau capabili să concureze la cele mai înalte nivele pe scena internațională. În acest sens, aceștia au avut succes. Sovieticii au dominat sporturi ca gimnastica, wrestling-ul şi înotul sincron (şi Rusia continuă această tendinţă de dominare în aceste sporturi). De fapt, olimpicul de pe locul doi, cu cele mai multe medalii câştigate este gimnasta rusă Larisa Latynina, cu 18 medalii, dintre care 9 de aur. Până în acest an, mulţumită necurmatei dominații a înotătorului american Michael Phelps, ea deține recordul al celor mai multe medalii câştigate.
Rusia are patru olimpici (inclusiv Latynina) care sunt în top 20 pentru deținerea celor mai multe medalii olimpice. În orice caz, perioada dominației sovietice este marcată de Războiul Rece, iar tensiunile rezultate implică adesea o confruntare „est contra vest”. Tensiunea atletică de pe terenul competiției a fost mai mare ca cea a unei armate nucleare care se confruntă pe un câmp de luptă. Oricum, aparatul sovietic a sprijinit formarea şi antrenarea atleților.
Prăbușirea ulterioară a regimului sovietic a afectat negativ sportul din Rusia, rezultând într-un declin al atleților proeminenţi într-un spectru larg evenimente sportive. Într-adevăr, in timp ce Rusia a rămas competitivă în câteva sporturi, aceștia nu mai par a fi rivalii tradiționali ai Americii la dominația Olimpică pentru un spectru larg de evenimente. Acest rol a trecut la chinezi acum. Rusia vrea cu siguranță să îndrepte această situație şi deoarece continuă să arate una dintre cele mai numeroase echipe la Olimpiade, poți pune pariu că o să fie competitivi şi dornici să îşi demonstreze priceperile lor atletice.

 

1. Statele Unite ale Americii (930 medalii de aur, 728 de argint, 639 de bronz – 2297 în total)

Orice s-ar spune despre America, un lucru care nu poate fi negat, este faptul că această ţară a avut mereu succes la competițiile olimpice (în mod surprinzător acestea includ şi Jocurile Olimpice de iarnă, cu un număr de medalii clasat pe locul doi după Norvegia). La 26 de olimpiade (4 dintre ele fiind găzduite de orașe din America -1904, 1932, 1984 şi 1996), echipa Americii a dominat în general la numărul de medalii.
America este singura din topul mormanului de medalii cu un total de 2296 medalii (singura ţară care a depășit 2000). Mai mult, americanii au mai multe medalii decât numărul total de medalii al fiecărei ţări din listă, în afară de Rusia şi Germania. Topul este într-adevăr un platou exclusiv, cu cel mai apropiat competitor la aproape 900 de medalii.
Un motiv pentru acest lucru, este că America, cel puțin în recenta istorie a jocurilor, a avut sportivi în aproape toate sporturile olimpice (sau aproape, în absenţa unui eșec de calificare pe ici pe colo). Americanii fiind americani, există o dorință copleșitoare de a fi competitivi (e un mod de a spune că se așteaptă să câștige aur) la fiecare sport în parte.
Din păcate, nu este întotdeauna cazul. Cu excepția unui atlet fenomenal ocazional, americanii nu au avut atleți atât de buni în sporturi ca lacrosse şi hochei de câmp. Pe de altă parte, la sporturi ca baschet feminin şi masculin, atletism şi înot, America produce echipe care domină. De fapt, SUA conduce cu multe medalii la atletism, înot, tir, scufundări, box, baschet, tenis, volei şi golf. Există o serie de alte sporturi la care America nu conduce, dar la care sunt destul de competitivi (cum ar fi la wrestling).

Preluare TopTenz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

__________________________________________________________________________________

Comments

  1. Eu sper ca va ajunge si Romania in top.