23 February 2018

Top 10 evenimente astronomice din 2013__________________________________________________________________________________

Uneori in timpul anului trecut, unii prieteni m-au intrebat daca am vazut ploaia de meteoriti care a avut loc cu o seara inainte. De obicei, chiar nu stiu ce sa raspund pentru ca nu aveam idee despre ce e vorba si nici nu stiam ca s-ar fi intamplat asa ceva. Asa ca acum, am facut o lista cu cele mai interesante evenimente astronomice care vor avea parte in 2013. Multe dintre acestea vor fi vizibile in toata lumea, iar altele se pot vedea doar daca locuiesti pe un anumit continent. Nu trebuie sa fi interesat de stiinta ca sa gasesti aceste jocuri ale cerurilor uimitoare si sa speram ca aceasta lista te va ajuta sa nu le ratezi.

www.adevarul.ro

www.adevarul.ro

10. Ploaia de meteoriti Lyrids

Va fi vizibila intre 16 si 25 aprilie 2013, dar cel mai bine se poate observa in seara dintre 21 aprilie si 22 aprilie. Aceasta ploaie de meteoriti are loc in acelasi timp, an de an. De obicei sunt intre 10 si 20 de meteoriti pe ora, dar pot fi si peste 100. Urmele pe care acesti meteoriti le lasa in urma lor pot dura cateva minute. De asemenea, meteoritii pot emite si un anumit praf care va fi eliberat in atmosfera la aproximativ 49 de kilometri pe secunda, ceea ce va lumina cerul.

9. Eclipsa partiala de luna

O eclipsa de luna are loc atunci cand Pamantul trece printre Soare si Luna, lucru ce inseamna ca luna intra in umbra pe care o face pamantul. Pe 25 aprilie va avea loc o eclipsa partiala de luna, ceea ce inseamna, ca o parte a lunii va fi in penumbra fapt ce va permite luminii de la soare sa ajunga la ea (mai putin decat de obicei), iar cealalta parte va fi in umbra, unde lumina soarelui nu va putea ajunge. Eclipsa va dura cam 27 de minute si va fi vizibila in Europa, Africa, Asia si Australia. A doua eclipsa lunara va avea loc pe 25 mai si ultima eclipsa a anului va avea loc pe 18 octombrie, ambele fiind partiale.

8. Saturn in opozitie

Pe 28 aprilie 2013 Pamantul va veni intre Soare si Saturn. Acest lucru este numit opozitie deoarece Saturn va fi direct opus cu Soarele. Va merge inspre est la apus si se va opri in vest la rasarit. In acea noapte, va fi cea mai stralucitoare planeta de pe cer. Saturn in acel moment va fi cel mai aproape de Pamant fata de cat va fi tot restul anului si atunci se va putea vedea cel mai clar pe cer. Cei care se afla in emisfera nordica vor putea sa vada planeta Saturn toata vara si cei care au telescop ii vor putea vedea si inelele.

7. Ploaia de meteoriti Eta Aqurids

Va fi vizibila de pe 4 pana pe 7 mai 2013, dar cel mai bine in seara de pe 5 spre 6 mai. Vizibilitatea sa va creste mult mai mult cu cat va veti indrepta spre sud si vor cadea aproximativ 60 de meteoriti pe ora in emisfera sudica. In Mexico si sudul Americii este prezis ca aproximativ 10-20 de meteoriti vor fi vizibili pe ora. Cel mai bun timp pentru a vedea ploaia de meteoriti este cu o ora sau doua inainte de apus in oricare dintre aceste zile, cu cei mai multi meteoriti cazand in dimineata zilei de 5 mai.

6. Eclipsa circulara de soare

Dupa cum stim, o eclipsa solara este opusul unei eclipse lunare, avand loc atunci cand luna trece printre Pamant si Soare, umbrind suprafata pamantului. Sunt doua tipuri de eclipse solare: cea totala si cea circulara sau inelara. Aceasta va fi o eclipsa inelara de soare, ceea ce inseamna ca soarele nu va fi acoperit total, ci doar un inel in jurul lui se va putea observa. Rezultatul, totusi, nu este mai putin uimitor decat o eclipsa totala de soare. Anul acesta eclipsa inelara de soare va fi vizibila pe 10 mai in Australia, Noua Zeelanda si Centrul Pacificului.

5. Venus si Jupiter in opozitie

Pe 28 mai Venus si Jupiter vor aparea la aproximativ 1 grad distanta una fata de cealalta pe cer, cu Mercur vizibil de asemenea in apropiere. Si Venus si Jupiter sunt planete foarte luminoase, lucru ideal, deoarece opozitia va avea loc chiar inainte de apus in Vest, ceea ce inseamna ca cerul va fi mai intunecat si ele vor putea fi mult mai vizibile.

4. Ploaia de meteoriti Perseide

Aceasta este una dintre cele mai mari ploi de meteoriti dintre toate. Are loc pe 12 si 13 august, iar faptul ca este vara va permite o vizibilitate mult mai mare. Pot fi aproximativ 60 de meteoriti pe ora, iar cea mai buna vizibilitate are loc la ora 11 pm. O luna mai putin luminoasa va fi pe cer la ora aceea, ceea ce inseamna ca meteoritii nu vor fi eclipsati.

3. Neptun si Uranus in opozitie

Pe 27 august, Neptun va fi cel mai aproape de Pamant si va fi luminata de soare. Datorita cerului clar pe care il asteptam in luna august, acest lucru ar trebui sa fie cat de cat vizibil si va semana cu un cerc albastru pe cer. Uranus va aparea cel mai aproape de pamant pe 3 octombrie. Insa, in octombrie cerul nu mai este la fel de clar, asa ca veti avea nevoie de un telescop pentru a putea vedea aceasta planeta albastra-verzuie.

2. Eclipsa solara hibrid

O eclipsa solara hibrida este una care nu este nici totala nici inelara. Aceasta eclipsa deosebita va avea loc pe 3 noiembrie si va incepe le 10:04 si se va termina la 15:28. Din pacate nu va putea fi vizibila in Nordul si Sudul Americii. Umbrele eclipsei vor acoper aproape toata Africa la un moment dat, dupa Iran.

1. Ploaia de meteoriti Geminids

Aceasta este considerata de foarte multa lume una dintre cele mai margi si frumoase ploi de meteoriti. Produce peste 60 de meteoriti pe ora si spre deosebire de alte ploi de meteoriti ce au loc in timpul anului, acestea sunt multicolore. Poate fi vizibila de pe 6 pana pe 19 decembrie, dar cel mai bine intre 13 si 15 demebrie. Este prezis faptul ca acest joc al meteoritilor va fi uimitor.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

__________________________________________________________________________________