21 January 2018

Top 10 Filantropişti__________________________________________________________________________________

Este uşor să-i critici pe cei bogaţi pentru stilurile lor de viaţă extravagante, mai ales când multe persoane se confruntă cu dificultăţi financiare într-o economie în declin. Totuşi, ceea ce este adesea trecut cu vederea sunt activităţile filantropice în care cei mai bogaţi dintre cei bogaţi sunt implicaţi.  Susţinând cauze de la educaţia superioară până la eradicarea bolilor mortale, cei super bogaţi investesc miliarde de dolari în cauze caritabile din lumea întreagă.  Lăsând la o parte avioanele şi vilele costisitoare, filantropiştii bogaţi asigură o bună parte din fondurile de care au nevoie multe din organizaţiile importante.  Criteriul de alegere al marilor cheltuitori din această listă este impactul imediat al donaţiilor lor. Aici aveţi top 10 … cei mai mari filantropişti ai lumii.

10.  Richard Branson

 

Dl. Branson este un om de afaceri obişnuit cu provocările.  Acesta este omul care şi-a deschis propria companie aeriană.  Următorul său pas a fost să se implice în una dintre problemele directe ce ameninţă planeta noastră – conservarea mediului înconjurător.  Pentru a finanţa acţiuni ecologice precum dezvoltarea surselor sigure de energie ecologică, Richard Branson donează profiturile de la câteva din afacerile sale (spre exemplu transporturile, care generează o sumă aproximativă de 3 miliarde).  Fundaţia sa, Virgin Unite, a oferit chiar un premiu de 25 de milioane de dolari pentru orice soluţie practică de curăţare a mediului. Interesat de rezultate, Dl. Branson compensează continuu organizaţiile şi persoanele care dezvoltă soluţii împotriva încălzirii globale.

9.  Eli and Edythe Broad

 

Eli Broad îşi câştigă averea din afaceri.  Un mult respectat om de afaceri, Dl. Broad şi-a centrat înţelepciunea pe activităţi filantropice.  El şi soţia sa Edythe conduc Broad Fundations (care include o serie de organizaţii mai mici, fiecare dedicată unei anumite cauze).  Ceea ce este interesant este faptul că familia Broad se dedică finanţării unor cauze cărora nimeni altcineva nu le dedică fonduri – de fapt, acesta este un criteriu general pentru ca un proiect să le atragă interesul.  Această abordare deosebită a rezultat în participarea fundaţiei lor în zone în care este nevoie de un impuls de început – de la doctori ce realizează cercetări medicale ce nu sunt tocmai pregătite pentru finanţări guvernamentale, până la finanţarea cursurilor de pregătire pentru administratori de educaţie.  Familia Broad este de asemenea lideră în finanţarea cercetării genomului.

8.  Warren Buffet

 

Vă puteţi întreba de ce se află Dl. Buffet pe un loc inferior al listei, având în vedere sumele ameţitoare pe care le-a dedicat cauzelor caritabile.  Investitor de succes, Dl. Buffet a câştigat miliarde de dolari.  Fără să ia drept sigur succesul său, Dl. Buffet a investit, în acelaşi timp miliarde în diverse cauze filantropice.  De curând, a oferit aproape 38 de miliarde de dolari pentru a ajuta Fundaţia Bill şi Melinda Gates (a căror activitate o vom prezenta puţin mai jos).  În plus, Dl. Buffet a oferit fiecăruia dintre cei 3 copii ai săi câte un miliard de dolari pentru a-şi finanţa propriile proiecte filantropice.

7.  Thomas Siebel

 

Pentru această listă, impactul este cel mai important, iar Thomas Siebel îndeplineşte cu siguranţă acest criteriu.  Când Dl. Siebel şi-a dat seama de efectele dezastruoase al metanfetaminelor asupra persoanelor şi comunităţilor din Montana, a intrat în acţiune.  Odată cu fundarea Proiectului Meth, Mr. Siebel a investit o parte importantă din averea sa într-o publicitate şocantă despre pericolele dependenţei de metanfetamine.  Proiectul Meth a cumpărat mii (literalmente) de spoturi publicitare – de la panouri publicitare şi reclame televizate pentru a răspândi informaţiile. Rezultatele vorbesc de la sine.  Montana, unul dintre statele cu rata cea mai mare de abuz de metanfetamine, este acum unul dintre cele cu rata cea mai mica.  Cu un aşa succes, Dl. Siebel şi Proiectul Meth îşi extind eforturile şi în alte state.

6.  William Barron Hilton

 

Familia Hilton, una dintre cele mai bogate din lume, este cunoscuta pentru stilul de viaţă excentric pe care îl duce.  Aceasta imagine (sau poate chiar datorită ei) nu l-a împiedicat pe William Hilton să participe pentru întrajutorarea celorlalţi.  În acest scop, William Hilton a donat un impresionant procentaj de 97% din averea sa Fundaţiei Conrad N. Hilton. Această vărsare de bani (estimată la 2 miliarde de dolari) va permite fundaţiei să continue să asigure adăpost celor fără casă, să ofere pregătire vocaţională celor dezavantajaţi şi să ajute copiii cu dizabilităţi să obţină calificările educaţionale necesare.  Eforturile Fundaţiei Conrad N. Hilton se extind la nivel internaţional.

5.  George Soros

 

Cu o sumă donată ce atinge până acum 6 miliarde de dolari, George Soros a avut o mare influenţă în diverse domenii.  Cel de-al doilea manager de fond hedge în această listă, Dl. Soros ştie cum se fac banii.  Utilizându-şi talentul pentru ceva mai mult decât a aduce profit clienţilor săi, Dl. Soros şi-a canalizat eforturile filantropice către multe dintre problemele sociale din estul şi centrul Europei.  Fundaţia sa Open Society Institute a investit fonduri în domenii diverse de la burse universitare până la întrajutorări economice.  Cu convingerea că sărăcia este adesea rezultatul unei guvernări slabe, Dl. Soros face, de asemenea, mari eforturi pentru a susţine iniţiativele pro-democratice în multe din tările ex-sovietice.

4.  Chris and Jamie Cooper-Hohn

Acest duo soţ-soţie susţine Fundaţia Children’s Investment Fund.  Dl. Cooper-Hohn este cel mai bine cunoscut datorită activităţilor sale de manager de fond hedge.  Afacerile sale iscusite, i-au adus o oarecare reputaţie în lumea afacerilor.  Totuşi, cu ajutorul soţiei sale Jamie, Chris a investit o mare parte din câştigurile sale într-o fundaţie caritabilă.  Atât de mare încât Fundaţia Children are un activ ce trece de 2,5 miliarde de dolari.  Centrându-se pe unele dintre cele mai sărace zone din lume (ex. Africa şi subcontinentul indian) fundaţia lui Cooper-Hahn are ca scop îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale copiilor.  Fundaţia Children caută să aibă impact imediat şi de aceea ce centrează pe domenii precum combaterea foametei, servicii de sănătate pentru reproducere ş.a.m.d.

3.  Bill şi Hillary Clinton

 

Nu este anormal pentru foştii preşedinţi americani să fie activi din punct de vedere social.  Acesta este si cazul următorului membru din lista noastră, fostul preşedinte Bill Clinton.  Prin fundaţia sa (şi a soţiei sale, secretara de stat, Hilary Clinton), William J. Clinton, preşedintele a reuşit să îşi canalizeze propria avere şi faimă către iniţiative importante.  Fundaţia Clinton a lucrat în toată lumea oferind oportunităţi educaţionale copiilor (peste 10 milioane), curăţând apa potabilă în unele dintre cele mai sărace regiuni (având impact asupra a 12 milioane de persoane) şi muncind pentru un mediu mai curat (ajutând la reducerea a milioane de emisii de dioxid de carbon).

2.  Donna şi Philip Berber

 

În ceea ce priveşte impactul, puţini sunt cei care au avut un impact atât de direct precum următorii pe lista noastră, Donna şi Philip Berber.  Philip Berber a făcut milioane de dolari cu firma sa de tranzacţii online, CyberCorp şi chiar mai multe după ce i-a vândut-o lui Charles Schwab.  Se pare că asta i-a oferit Dlui Berber mai mult timp pentru a se concentra pe activităţile sale caritabile prin intermediul fundaţiei „A Glimmer of Hope“ („O fărâmă de speranţă“).  Fundaţia A Glimmer of Hope se centreză pe una dintre cele mai sărace ţări din lume: Etiopia.  Şi eforturile pe care le-au făcut până acum au avut un impact imediat şi necesar asupra vieţilor a milioane de persoane.  Până în prezent, eforturile fundaţiei Berber au rezultat în săparea a mii de fântâni pentru apă, construirea a câtorva sute de şcoli şi acordarea de micro-împrumuturi mult necesare.

1.  Bill şi Melinda Gates

 

Numele Microsoft invocă tot felul de impresii, şi nu toate sunt bune.  Totuşi, indiferent de ce se crede despre practicile de afaceri ale co-fundatorilui Microsoft, Bill Gates, puţini pot contesta activităţile sale filantropice.  În colaborare cu soţia sa Melinda Gates, Fundaţia Bill şi Melinda Gates s-a dovedit a fi un gigant caritabil.  Cu un activ de peste 34 de miliarde de dolari, fundaţia finanţează iniţiative în toată lumea.  De la burse educaţionale până la investigaţii medicale – Fundaţia Bill şi Melinda Gates încercă să ajute oamenii să-şi îmbunătăţească condiţiile de viaţă.  Dl. şi Dna. Gates şi-au donat toate dividendele Microsoft aferente anului 2009 pentru fundaţia lor (o sumă impresionantă de 3 miliarde de dolari).

Preluare TopTenz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

__________________________________________________________________________________