21 January 2018

Top 10 fuziuni si achizitii nefaste in lumea afacerilor__________________________________________________________________________________

1. Vodafone si Mannesmann

În anul 2000, gigantul britanic in domeniul telecomunicatiilor, Vodafone, a cumpărat grupul german  industrial Mannesmann pentru o sumă record – 180 miliarde de euro. Cea mai mare afacere în fuziuni și achiziții a lansat un scandal de proportii. Imediat după achiziție Mannesmann a fost practic desfiintata, iar activele sale au fost vândute bucată cu bucată. Salzgitter și Siemens se numara printre cei care au achizitionat cate o parte importanta a fostei Mannesmann. Aceasta frauda nu a trecut neobservata de catre guvernul german. Membri ai consiliului de supraveghere a lui Mannesmann  au fost acuzați de luare de mită și abuz de încredere a acționarilor, s-a zvonit ca ei au primit sume de pana la 130 milioane de Euro pentru a elibera pozitiile in cadrul grupului. Cu toate acestea, mai târziu, ei au fost achitati de instanta.

2. Soros si Sviazinvest

Un exemplu „de manual” in tranzacții eșuate poate fi considerata achiziționarea de catre George Soros impreuna cu  Potanin Vladimir și Prokhorov Mihail în 1997 a pachetului majoritar de la  „Svyazinvest” pentru 1.875 miliarde dolari. In 2004 acelasi pachet a fost vandut pentru 625 milioane dolari, apoi Soros a  numit aceasta investitia cea mai proasta din viata sa.

3. DaimlerChrysler AG

În noiembrie 1998, concernul german Daimler-Benz AG a achiziționat  Chrysler LLC, una din „marea troita” a industriei auto din SUA, fuziunea fiind considerata cea mai mare din industria auto mondială, ajungand la 36 miliarde dolari. Ca urmare a aparut DaimlerChrysler AG.
Acest conglomerat s-a „evidentiat” prin multe litigii, lipsa modelelor auto competitive si diferențe culturale din cadrul echipei, care în cele din urmă au condus la pierderi financiare majore.
 În 2007, DaimlerChrysler AG a vandut 80,1% din actiuni ale Chrysler Group pentru 7,4 miliarde dolari SUA fondului privat de capital Cerberus Capital Management. Denumirea LP DaimlerChrysler AG  a fost schimbata in Daimler AG. Majoritatea expertilor considera principalul motiv pentru eșecul acestei afaceri diferentele culturale intre Germania si SUA.

4. Ford și Volvo

Producatorul auto Ford a achizitionat rivalul Volvo in 1999 pentru 6.4 miliarde dolari, iar în 2010, Volvo a fost vandut companiei chineze Geely doar pentru 1,8 miliarde dolari.

5.eBay și Skype

În 2005 retailerul on-line eBay a cumparat Skype pentru 2,6 miliarde dolari. Cu toate acestea, achizitia nu a adus profit și a fost vânduta la jumătate de preț, după doar 2 ani.
 Skype a fost achiziționat apoi de Microsoft, dar de data aceasta programul nu apare ca o unitate separată, dar va fi introdus in structura gigantului software.

6.Microsoft si Aquantive

În 2007, Microsoft a achiziționat producătorul adware Aquantive cu 6 miliarde dolari, mai mult din dorinta de a lua inanite lui  Yahoo!. Cu toate acestea, noua achizitie nu s-a  putut integra in afacerile lui Microsoft, iar partea principala din Aquantive, o agentie de publicitate digitala Avenue A, a fost în cele din urmă vânduta pentru 530 milioane dolari.

7. Porsche si Volkswagen

In afară de  patru miliarde de euro  pe care le detinea, Porsche s-a mai si imprumutat pentru cumpărarea actiunilor de la VW, astfel la începutul anului 2009, datoria totală a Porsche a depășit 10 miliarde de euro.
 Ce a urmat… situația s-a inversat – ca rezultatul negocierilor intre Porsche si VW a fost luata decizia ca Porsche sa devina a 10-a marca a companiei germane, care a fost de acord sa plateasca datoriile constructorului automobilelor sportive.

8. AltaVista și Yahoo!

Uneori, marele esec nu este sa cumperi la un pret mare dar.. sa si refuzi o achiziție de succes. Ca un exemplu – refuzul celor de la AltaVista și Yahoo! să cumpere  Google doar pentru 1 milion dolari.

9. Cisco si Flip

In 2009 Cisco a achiziționat  producatorul camerelor video de buzunar Flip compania Pure Digital, cu 590 milioane dolari. Pe de o parte, nu a fost  foarte clar de ce compania, a cărei activitate de bază este producția  echipamentelor de rețea pentru întreprinderi, a avut nevoie de aparate de filmat pentru amatori. Pe de altă parte – profitul Cisco in acea perioda era in scadere si compania era în căutarea noilor piețe de desfacere, iar camera Flip facea furori la acel moment.
 Motivul popularitatii camerelor Flip a fost capacitatea de a înregistra un videoclip si trimiterea lui instantaneu pe YouTube și alte hostinguri video. Insa, in timp ce afacerea era pe cale sa se incheie, telefoanele mobile au suferit unele îmbunătăți rapide in calitatea proceselor de fotografiere si filmare. Ca urmare, camerele Flip au pierdut din popularitate.
 In 2011 Cisco a desfiintat Pure Digital.

10. HP si Autonomy

Scandalul care este in plina desfasurare in zilele noastre. HP acuza  de frauda cea mai recenta achizitie a sa Autonomy. Cei de la HP susțin că, înaintea tranzacției Autonomy  a furnizat informații false despre performanța financiară a companiei. Acum, HP este nevoita sa inregistreze o pierdere in bilant de 8.8 miliarde dolari.
 Acordul incheiat în august 2011, în valoare de mai mult de $ 10 miliarde, a provocat nemultumirea investitorilor  și a fost unul dintre motivele pentru demisia lui Leo Apotheker din funcția de director general al HP. După cum s-a dovedit, multe fapte importante din rapoartele financiare ale Autonomy au fost suprimate sau modificate.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

__________________________________________________________________________________