19 February 2018

Top 10 idei despre cel mai bun discurs – The Great Dictator__________________________________________________________________________________

Discursul lui Charlie Chaplin din The Great Dictator, este unul dintre cele mai interesante deoarece actorul din acest discurs nu este preocupat excesiv de impresiile pe care crede ca acţiunile sale pur corporale sau verbale le transmit celor din jur, în acest caz publicului său ci mai degrabă mizează pe cuvânt, cerând implicit observatorilor săi să ia în serios impresia cultivată dinaintea lor şi să creadă ca personajul pe care-l văd chiar posedă atributele pe care pare să le posede. Iata mai jos 10 idei pe care ar trebui sa le cunosti despre unul dintre cele mai cunoscute discurs din istorie:

 

www.thefua.ro

 

10. Cunoaterea personajului

 

Când un individ se află în prezenţa altora aceştia încearcă în general să obţină informaţii despre el sau să pună în joc informaţii pe care le deţin deja. Informaţiile despre un individ ajută la definirea unei situaţii şi dau posibilitatea celorlalţi să ştie de la bun început ce aşteaptă individul de la ei şi ce pot aştepta, la rândul lor, de la el. În acest caz, publicul avea informaţii despre dictator şi nu despre bărbier, însă pe parcursul discursului publicul ajunge să cunoască cât de cât personajul ce stă un faţa lor, un personaj total opus faţă de dictatorul plin de răutate cu care erau ei obişnuiţi.

 

9. Masca, o expresie incremenita

Ideea că o mască este expresia încremenită şi ecoul admirabil al sentimentului, fidelă, discretă şi superlativă în acelaşi timp este una cât se poate de reala. Bărbierul evreu, deşi avea masca dictatorului Hynkel, îşi ţinea discursul condus de propriile sale sentimente.

 

8. Neincrederea

Acesta se află pe o scenă foarte înaltă în faţa a zeci de mii de spectatori. Încă de la aşezarea pe scaun dă dovadă de neîncredere, rupând scaunul, iar mai apoi încurcând scaunele celor prezenţi. Având în vedere faptul că el nu era cine credeau cei din jur că este (el era bărbierul evreu şi nu dictatorul Hynkel-au fost încurcaţi din cauza asemănării), în momentul în care Ministrul Propagandei îşi prezenta discursul, spunând că evreii sunt inferiori, duşmani ai poporului şi că trebuie urâti de toti arienii, Bărbierul îşi lasă capul jos în semn de dezamăgire.

 

7. Capatarea increderii

Când urmează să ia cuvântul, bărbierul simte că nu poate face acest lucru, fiind foarte neîncrezător şi mai ales neliniştit din cauză că ar putea fi descoperit. Se ridică temător de pe scaun, iar când urcă pe scenă se întoarce pentru un moment cu spatele la public, iar apoi se poziţionează exact în centrul microfoanelor. Acesta îşi ţine pălăria în dreptul pieptului cu ambele mâini, ascunzându-se într-un fel în spatele ei. Discursul său începe pe un ton mai jos cu privirea pierdută, insă pe măsura ce avanseaza capată încredere în glas. Pe parcursul discursului, lasă pălaria jos, ţinând-o cu mâna dreapta pe lângă corp.

Volumul vocii sale creşte pas cu pas în aşa fel încât să conducă ascultătorii spre apogeul discursului, unde vocea atinge volumul maxim. De asemenea Charlie Chaplin măreşte ritmul în care îşi prezintă discursul în anumite momente cheie pentru a stârni anumite emoţii.

 

6. Expresivitatea personajului

Expresivitatea personajului şi ca atare capacitatea sa de a oferi impresii, pare să implice doua tipuri de activitate semiotica radical diferite: expresia pe care o furnizează şi expresia pe care o degajă. Prima se bazează pe simboluri verbale sau pe substitute ale acestora, folosite in mod declarat şi exclusiv cu scopul de a transmite informaţia pe care el şi ceilalţi o ataşează convenţional acestor simboluri. Aceste simboluri verbale sunt conceptele generale pe care discursul său se bazează precum: ajutor, fericire, bogatie, libertate, frumusete, dăruinţă, bunătate în antinomie cu alte concepte precum mizerie, sclavie, răutate, ură. Ideea centrală a mesajului acestui discurs este ca atat timp cât oamenii vor lupta împreună pentru o lume mai bună, calea spre fericire este asigurată. A doua activitate semiotică legată de expresia pe care o degajă implică o gamă largă de acţiuni, pe care ceilalţi le pot percepe ca simptomatice pentru actor, presupunerea lor fiind că acţiunea a fost efectuată pentru alte motive decât informaţiile transmite astfel. În cazul acestui discurs consider că expresia degajată este una şi aceeaşi cu expresia furnizată, deoarece personajul era cu adevărat implicat în discursul său şi dorea să transmită exact lucrurile în care el crede, simţind în acelaşi timp alături de tot publicul său.

 

5. O voce condusa de suflet

Acest discurs este o modalitate gentilă prin care se arată cât de puternică poate fi o voce condusă de un suflet. Dicţia şi respiraţia pe parcursul discursului sunt stăpanite foarte bine. Poţi simţi clar că Charlie Chaplin vorbeşte cu o audienta din care facem parte toţi.

Se observă că atunci când vorbeşte despre lucruri rele, lasă capul jos, iar pe măsura ce ajunge la lucruri frumoase şi drepte, îşi înalţă capul şi poziţia sa devine dreaptă şi mândră.Drept rezultat, multimea aplaudă frenetic la auzirea ultimei replici „Soldati! In numele democratiei, sa ne unim!„.

 

4.Emotia transmisa

Emoţia transmisă este una covârşitoare. Acest discurs înseamna la fel de mult în vremurile actuale precum însemna şi pe vremea aceea. Fiind primul film in care Charlie Chaplin vorbeşte, emoţia transmisă a fost cea dorită, convingând publicul cu ale sale cuvinte.

 

 

3. Discursul sau blameaza ura

Discursul blamează atitudinea represivă şi ura simţite de dictatorul Hynkel şi încearcă să convingă lumea să promoveze armonia şi pacea. Pentru a reflecta emoţiile transmise de acest discurs expresiile faciale se potrivesc perfect stării de spirit.

 

2. Emotia este cheia catre manipularea oamenilor

Charlie Chaplin a demonstrat un lucru destul de important şi anume faptul că o persoană poate fi vehementă, pasionată şi chiar cu un comportament fanatic şi atunci când vorbeşte despre pace, libertate, bunătate precum şi Hynkel sau chiar Hitler erau la fel de vehemenţi, pasionaţi şi fanatici atunci cand vorbeau despre ură, intoleranţa şi război.Putem spune clar că Charlie Chaplin a adopatat aceeaşi postură ca şi Hitler, însă a vorbit despre lucruri total diferite şi opuse.Charlie Chaplin a demonstrat că în spatele cuvintelor şi ideilor, emoţia este cheia către manipularea oamenilor.

 

1. Finalul

 

Finalul discursului este unul foarte interesant. În timp ce îşi susţine ideile cu argumente foarte puternice, acesta adoptă o atitudine de neclintit şi intră în pielea personajului pe care ar trebui sa-l joace. La final, când aude aplauzele pubicului său îşi dă seama prin ce a trecut şi cât de aproape a fost de a fi descoperit, însă cred că este mândru de el şi de efectul pe care cuvintele sale l-au produs asupra audienţei. De asemenea, tot in final după ce spune ultimele cuvinte, îşi dă cu mâna peste păr, ca un semn de uşurinţă

 

Link video:  The Great Dictator Speech

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

__________________________________________________________________________________

Comments

  1. AlexAndra says:

    Un articol interesant. Felicitari! 🙂