21 January 2018

Top 10 instituții science-fiction non-profit__________________________________________________________________________________

Bineînțeles că poți să începi o afacere non-profit şi să oferi mâncare celor înfometați sau să dai haine celor care nu au, dar de ce să ne ocupăm de lucruri reale şi plictisitoare, când ne putem pregăti să ne luptăm cu Terminatori, băgați într-un nemuritor super-cyborg ticălos, care, de asemenea, trăieşte în spațiu?

 

10. Asociația pentru dezvoltarea inteligenţei artificiale

Această asociație este non profit, dedicată dezvoltării inteligenţei artificiale, aparent pentru că nu au văzut în 2001: Space Odyssey, Terminator, Matrix sau nici un alt robot din film, pentru că roboţii inteligenți niciodată nu o sfârșesc bine.
Da, sunt reali şi au un site. Le poți citi părerile şi îi poți căuta pe cei care lucrează acolo, care includ profesori universitari şi un tip numit „senatorul Ted” ca și trezorier.
Pe deasupra, organizează una dintre conferințele de top din lume (care se referă la roboţi inteligenți), ceea ce este probabil asemănătoare cu a știi mai multe lucruri despre sosul fierbinte (de către cineva din camera dvs. de cămin).

 

9. Institutul nemuririi (LongeCity)

Nu ne putem decide dacă acest grup e unul extraordinar sau doar ne sperie rău de tot. Pe de o parte, misiunea lor este să „cucerească dezamăgirea morții involuntare”, ceea ce sună amuzant. Pe de altă parte, e adevărat şi faptul că LongeCity este doar „numele comercial” – Institutul nemuririi fiind „cercul interior de membrii care votează”, care decid direcția În care organizația se îndreaptă. Asta ne-a surprins deoarece am crezut ca „Răzbunătorii” i-au oprit În anii ’70.
Ţineţi minte că ei vor doar să oprească moartea celor în vârsta; nu fac nimic cu bolile, accidentele de mașină sau foametea. Încearcă să rezolve singura problemă cu care se confruntă doar cei mai norocoși oameni din lume, deci nu e de mirare că sunt într-un fel elitiști – de exemplu, acest subiect vorbește de potențialul de accesibilitate al nemuririi şi cineva face o analogie, că deși telefoanele mobile costau 1000 de dolari în 1980, acum „şi copii din ţările din lumea a treia şi le permit”. Desigur, dar copii din aceste ţări nu mor la o vârstă atât de înaintată.

 

8. Institutul particularității

Acești indivizi sunt asemănători cu AAAI (Asociația pentru dezvoltarea inteligenţei artificiale), dar sunt de partea noastră. Misiunea lor e să „aducă analize şi strategii raționale provocărilor cu care se va confrunta umanitatea pe măsură ce se dezvoltă tehnologii cognitive ce vor depăși limitele actuale ale inteligenţei umane.”
Din moment ce toți am văzut filme unde roboţii ne striveau ca pe niște pachete de carne, e frumos să știm că cineva încearcă să ne împiedice să fim folosiți ca baterii. Au şi clarificat, în caz că te întrebai, că „dacă o super inteligenţă cauzează dispariția umanităţii, e posibil să fie din cauza indiferenţei, nu răutății.” Au mai spus şi că sunt interesați în crearea unei lumi care să arate „mai mult ca Star Treck, mai puțin ca Terminator”.
Hei, cineva face ceva pentru ca acest film să devină realitate şi este bine de noi.

 

7. Centrul responsabil pentru nanotehnologie

Ați fost vreodată speriați că într-o zi un bilion de roboţi microscopici, susținuți, reparați şi reproduși, ar putea mânca întreaga lume? Acum vă puteți gândi la asta!
Aruncați un ochi la Centrul responsabil pentru nanotehnologie (nu de „utilizare” a nanotehnologiei – se pare că vor ca roboţii să se comporte responsabil).
Una dintre cele mai mari preocupări ale acestui Centru, este ceea ce ei numesc „Grey Goo” şi sperăm că nu vreți să vă culcați acum, pentru că:

„Atunci când fabricarea pe bază de nanotehnologie a fost propusă pentru prima dată, a apărut şi o îngrijorare că fabricația unor sisteme atât de mici ar putea-o lua la sănătoasa şi „mânca” biosfera, reducând-o la mici copii ale ei. În 1986, Eric Drexler a scris: nu ne permitem accidente cu asamblări replici.
Ne-ar plăcea să scoatem „grey goo” din lista de pericole, dar nu putem. În cele din urmă poate deveni o problemă care cere o politică specială.”

Şiiii… devine şi mai rău:

„Doza letală a toxinei de botulism la om este de aproximativ 100 de nanograme, sau cam 1/1000 din volumul de arme. Așa cum 50 de bilioane de toxine – teoretic ar fi de ajuns să omoare orice om de pe pământ – ar putea fi ambalat într-o singură valiză.”
Dar sunt doar o adunătură de oameni nebuni, nu-i aşa? Nu chiar: în 2005, au creat un grup de lucru, format din 60 de experți internaționali care au scris o serie de eseuri pe posibile scenarii şi au creat un „plan de inițiativă” pentru a se pregăti pentru nanoapocalipsă.
Un an mai târziu, FDA a făcut exact același lucru.

 

6. Umanitea +

Umanitatea plus? Ce înseamnă? Să vedem ce declară:

„Umanitatea+ este o organizație internațională non-profit, care susține utilizarea etică a tehnologiei pentru a extinde capacităţile umane. Cu alte cuvinte, vrem ca oamenii să fie mai bine, decât bine.”
Aşadar… mai bine? Cel mai bine? Așa merg superlativele/comparativele, corect? Care pare… nobil, credem, dacă nu ar fi puțin cam vag. Să săpăm mai adânc.

„Umanitatea pare să fie profund afectată de știință şi tehnologie în viitor. Noi ne imaginăm posibilitatea de a extinde potențialul uman prin depășirea îmbătrânirii, deficienţei cognitive, suferinței involuntare şi limitarea noastră pe planeta Pământ.”

Sună destul de bine…

„Noi pledăm pentru binele tuturor, inclusiv al oamenilor, animalelor şi orice alte viitoare minți artificiale, forme modificate de viață…”

Forme modificate de viață? Ce… ?

„Avantajul nostru este că permitem indivizilor o gamă largă de alegeri personale despre cum să îşi conducă viața. Asta include folosirea tehnicilor care pot fi dezvoltate să ajute memoria, concentrarea şi energia mentală; terapii de extindere a vieții; tehnologii de alegere a reproducerii; proceduri criogenice şi multe alte modificări umane şi tehnologii de intensificare.”

Roboţi! Acești oameni vor să fie roboţi! Şi noi vrem să fim roboţi!
Filozofia e numită „trans-umanism” şi grupează linia dintre nebun şi minunat atât de bine, încât nu avem idee cum să îl numim, așa că o să îi spunem „nebun/minunat”. Nebuminunat, dacă vreți.

 

5. Asociația mormonă transumanistă

Roboţi mormoni! Vor sa fie roboţi mormoni!

Ce e minunat, e că pentru aceste două organizații de roboţi, au scopul nu doar de simplă îmbunătățire, ci de îmbunătățire morală. Nu aiurează să devină Generalul Warfield; acești oameni au văzut problemele etice ridicate de Blade Runner şi I, robot, s-au ridicat şi au spus:

„nu. Nu cât suntem noi de gardă. Mormoni… adunarea”.

 

4. SETI: căutarea inteligenţei extra-terestre

Nu ne vom amuza pe seama acestor oameni, deoarece par foarte inteligenți. Desigur şi-au petrecut toată viața căutând extratereștrii, dar de asemenea au făcut guvernul să plătească pentru acest lucru timp de 20 de ani, așa că….

Tot ceea ce fac este bazat pe ceva numit Ecuația Drake, care a fost dezvoltată în 1961 pentru a „determina câtă inteligenţă şi câte civilizații care comunică sunt în galaxia noastră“.
În mod convenabil, Ecuația Drake arată ce nici ei nu au găsit deocamdată, ar trebui să finanțăm în continuare SETI până când o găsesc, pentru că sunt pe drumul cel bun. Au promis. Jodie Foster spune aşa.

 

3. Societatea turismului în spațiu

Societatea turismului în spațiu este una non-profit cu scopul de a „efectua cercetări, de a construi dorința publică şi dobândirea puterii financiare şi politice de a face turismul spațial accesibil la cât mai mulți oameni e posibil, cât mai curând”.

Hm… Se pare că piața liberă e deja cu ochii pe asta. „Vreau să merg în spațiu”, este unul dintre obiectivele noastre personale, dar aceasta „să începem o afacere non-profit” merită cu adevărat?
De asemenea, nu ne-ar deranja să trăim sub mare sau să avem un al doilea robinet în casa noastră doar pentru whisky, dar e ceva cu certificatul 501 şi a cere donații pentru ceva ce sună bine pentru copilul de 8 ani din tine, e un lucru greșit.

De asta există atâţia oameni flămânzi în lume.

 

2. Societatea Planetară

Stai, mai e încă una? Şi aceasta are o poză cu Bill Nye, omul de știință, care folosește puterile telekinetice pentru a face să plutească o minge mare de biliard?
Poate ne-am schimbat părerea între timp. Carl Sagan, Bruce Murray şi Louis Friedman au fondat Societatea Planetară în 1980 şi acum Bill Nye este directorul executiv. Sunt cel mai mare grup de interes asupra spațiului din lume (şi da, interesul pentru spațiu este ceva).
Ultimul lor ţel este de a spune NASA şi guvernului Americii să se oprească, să nu se mai încurce şi să ne duca şi pe noi pe Marte!
Şi da, am contrazis punctual ultima noastră intrare. E uimitoare diferența pe care o poate face Bill Nye, după părerea noastră.

 

1. Institutul pentru etică şi tehnologie emergentă

După ce am scăpat de cei care vor să protejeze drepturile roboților, de cei care vor să se protejeze de roboţi, de cei care vor să fie roboţi si de cei care vor sa ajungă pe Marte, am găsit în final, organizația care le face pe toate trei: institutul pentru etică şi tehnologie emergentă.
Nu este cea mai mare organizație sau cea mai concentrată, dar cu siguranță sunt cei mai conștienți că viitorul va fi şi mai ciudat decât ai putea să speri.
Pe site-ul lor poți găsi o colecție de eseuri care critică transumanismul, o explicație a diferitelor puncte de vedere bio-politice şi actualizări despre Lockheed Martin şi explorarea adâncă a spaţiului de către NASA.
Chiar fac şi sondaje să vadă dacă cititorii lor cred că roboţii merită să aibă drepturi umane. Viitorul este aici, copii.

Preluare TopTenz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

__________________________________________________________________________________