21 January 2018

Top 10 inventatori romani__________________________________________________________________________________

 O tara se cunoaste dupa oamenii ce o locuiesc. Cu atatia oameni de valoare, oameni de stiinta, scriitori, artisti sau sportivi, Romania a dat lumii  multe, insa meritele nu i-au fost intotdeauna recunoscute. Iata topul celor mai importanti 10 inventatori romani, unii dintre ei nefiind recunoscuti la adevarata lor valoare, fiindu-ne cunoscute  doar statia de metrou , liceul sau aeroportul care le poarta numele.

10. Emil Racovita ( 1868- 1947 )

 

 Savant, explorator, speolog si biolog roman, considerat fondatorul biospeologiei .

 A participat la expeditia antarctica cu nava Belgica, in timpul acesteia realizand 60 de volume cu contributie stiintifica. In timpul lungii ierni, el a avut ocazia sa studieze viata balenelor, pinguiilor si a altor pasari acvatice.

 In 1904 a descoperit un crustaceu orb , adaptat conditiilor subpamantene, in pestera “ Cueva del Drach”, lucru considerat a fi primul pas in fondarea biospeologiei ( studiul faunei din subteran : pesteri si panze freatice de apa). Tot el a infiintat primul institut de speologie din lume si a predat primul curs de biologie generala din Romania

9. Nicolae Paunescu (1869-1931)

 

     Om de stiinta, medic si fiziolog, profesor, a descoperit hormonul antidiabetic eliberat de pancreas, numit mai tarziu insulina. A fost la un pas de a castiga premiul Nobel, dar a pirdut in favoarea lui Grant Banting si Herbert Best din Toronto (Canada), in 1922.

Cu 8 luni in urma, Paunescu publicase rezultatele studiului sau, ca urmare a 30 de ani de munca,  intr-o revista belgiana , numind descoperirea pancreatina. Se pare insa ca motivele politice si economice au fost cele care l-au impiedicat sa fie castigatorul prestigiosului premiu.

8. Ioan Cantacuzino (1863-1934)

  Academician, medic, microbiolog, profesor universitar, fondator al scolii romanesti de imunologie si patologie experimentala. El a inventat metoda de vaccinare antiholerica, folosita si azi in tarile unde exista cazuri de holera. Datorita omului de stiinta, Romania a fost a doua tara din lume, dupa Franta, care in 1926 vaccina nou-nascutii impotriva tuberculozei.

7. Emil Palade (1912- 2008)

  Medic si om de stiinta american de origine romana, specialist in domeniul biologiei celulare, laureat in 1974 al premiului Nobel pentru fiziologie si medicina. A pus in evidenta particule intracitoplasmatice bogate in ARN numite ribozomi sau Corpusculii lui Palade.

In 1986 a fost decorat cu Medalia Nationala pentru merite deosebite in domeniul stiintei de catre presedintele Ronald Reagan, iar in 2007,  presedintele Traian Basescu i-a acordat Ordinul Steaua Romaniei in grad de Colan, fiind singurul posesor al celei mai inalte distinctii in acea perioada.

6. Aurel Vlaicu (1882-1913)

 

   Inginer, inventator si pionier al aviatiei romane si mondiale, a construit primul avion din lume fuselat aerodinamic. Sprijinit de Casa Regala si de Armate Romana, zboara fara modificari cu primul sau avion , lucru unic pentru inceputurile aviatiei mondiale. Zborul deasupra Campului Cotroceni a fost si primul de pe suprafata Romaniei. Perfectionandu-se incontinuu, reuseste sa construiasca Vlaicu III, primul avion functional din lume din metal.

De la o pasiune pentru zmee in copilarie , Vlaicu se perfectioneaza si construieste Vlaicu II, care va reusi sa zboara pe o distanta de 70 de m.

Vlaicu a murit in timp ce pilota Vlaicu I deasupra Muntilor Carpati, prabusindu-se in apropiere de Campina.

 5. Anghel Saligny (1854, 1925)

   Academician, inginer, constructor, ministru si pedagog.

Este cunoscut pentru podul de la Cernavoda, care facea legatura dintre Dobrogea si Marea Neagra . Desi proiectul initial a fost proiectat de Gustave Eiffel, celebru pentru Turnul Eiffel, constructorul roman a fost cel care a reusit cel mai lung pod din acea perioada, functional si astazi.

De-a lungul timpului a proiectat si construit numeroase cai rutiere si cai feroviare, folosind silozuri din beton armat, pentru prima data in intreaga lume, in porturile din Braila si Galati.

4. Alexandru Ciurcu (1854- 1922)

  Inventator si publicist roman.A parasit tara din cauza regimului politic si s-a mutat la Paris.  Impreuna cu prietenul sau Just Buisson construieste un motor bazat pe forta de propulsie a unor gaze, o alternativa a motorului electric. Pentru a impresiona specialistii din Ministrul de Razboi al Frantei,  in 1886, cei doi inventatori au  montat motorul lor pe   o barcă si au  navigat  pe  Sena  impotriva  curentului. A fost pentru prima oara in lume cand  o ambarcatiune a fost propulsata de un motor cu reactie.

3. Petrache Poenaru (1799-1875)

  Inginer, matematician, inventator, pedagog, creator al steagului Romaniei moderne.

A fost secretarul lui Tudor Vladimirescu in timpul revolutiei. Fiind nevoit sa lucruze cu hartii majoritatea timpului, a reusit sa-si simplifice munca inventand un “condei petrecaret, fara sfarsit, alimentandu-se singur cu cerneala” si brevetandu-l la Viena si la Paris, unde si-a continuat studiile.

A fost primul roman care a calatorit cu trenul, in Anglia, intre Liverpool si Manchester.

2. Traian Vuia (1872- 1950)

   Inginer roman si pionier al zborului, a reusit primul zbor autopropulsat cu un aparat mai greu decat aerul.

Desii fratii Wright sunt considerati autorii primului zbor, aparatul lui Vuia a reusit sa se ridice de la sol fara sine, ca in cazul celebrilor frati, si  fara catapulte sau alte mijloace exterioare. Aeroplan-automobilul sau, Vlaicu I, s-a ridicat  la o inaltime de 1 m si a zburat pe o distanta de 12 m. Denumit” Liliacul” datorita formei sale, zboara pentru prima data la Montesson, langa Paris.

1. Henri Coanda (1886 -1972)

 

 Academician si inginer roman, pionier al aviatiei, fizician, inventator, inventator al motorului cu reacţie si descoperitor al efectului care ii poarta numele.

Cunoscutul  constructor al primului avion cu propulsie reactiva, avionul cu reactie si fara alice, l-a testat pentru prima data langa aerodromul Issy-les-Moulinex, langa Paris, insa aparatul nu a trecut testul zborului. Astfel, 20 de ani mai tarziu, americanii au fost cei care au construit primul avion cu reactie.

Desi zborul cu Coanda 1916 nu a avut succes, flacarile si gazul care au iesit din reactoare l-au facut, dupa 20 de ani, sa formuleze “ efectul Coanda”

Inventatorul si-a meritat renumele de om de stiinta, cu un numar impresionant de 2608 inventii si 700 de brevete.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

__________________________________________________________________________________

Comments

 1. la vlaicu :
  vlaicu a murit in tip ce pilota vlaicu II NU vlaicu I

 2. kixubu says:

  Ati uitat de Nicolae Tesla care, pana la urma e tot roman! Henri Coanda vorbea cu el in limba romana! Despre el se stie doar ca a descoperit curentul alternativ! Insa are sute si sute de inventii pe care nu s-a mai obosit sa le breveteze: inventa in fiecare zi (sau poate ceas)!!!! Fara el lumea de azi ar fii in urma cu cateva sute de ani!!!

 3. hjkhiohjk says:

  nicolae paunescu?!?? paulescu, vrei sa spui….mai intai documenteaza-te si nu mai da copy/paste la toate prostiile!!!!

 4. Revizuiti la traian vuia, pt ca scrie ceva si de vlaicu si n.are ce sa caute!

 5. sa uitam chiar de marele GOGU CONSTANTINESCU?