21 January 2018

Top 10 lucruri despre miriapode__________________________________________________________________________________

Ca şi oameni, suntem destul de mândri atunci când vedem câte am putut să realizăm într-o perioadă scurtă de timp. Ne felicităm întotdeauna pentru realizările noastre şi în general pentru măreția ființei umane. Dar vine un moment când trebuie să realizăm că nu suntem Alfa şi Omega şi cu siguranță nu Alfa; această lume s-a aliat mereu cu societăți ale căror realizări le putem vedea doar printr-o lupă.
Aceste comunităţi în miniatură au reușit să supraviețuiască şi să reziste altora mult mai mari decât ele. Societățile pot, cel mai adesea, să fie asemănate cu artropodele, identificate prin organismele lor alcătuite din dinţi şi picioarele multiple. Dar niciuna nu are mai multe picioare decât miriapodul atotputernic. Urmează să aruncăm o privire mai atentă asupra „artropodelor cu o mie de picioare”.

 

10. Nu au de fapt 1000 de picioare

„Miriapod”, însemnând „o mie de picioare,” dar este de fapt o interpretare greșită a numelui, deoarece niciun miriapod cunoscut nu are atâtea picioare. Acest lucru este un pic dezamăgitor, cel puțin pentru fanii picioarelor în miniatură. Cel mai aproape de 1000 de picioare este o specie rară, găsită în California numită Illacme plenipes, care poate avea cam 750 de piciorușe. De obicei, însă, miriapodele pot avea între 36 şi 400 de picioare, ceea ce te face să te întrebi : cum poţi distinge un centiped de un miriapod ? Bună întrebare.

 

9. Centiped vs. miriapod

Centipezii se mişcă de obicei mai repede decât miriapozii lenți şi târâtori şi au doar o pereche de picioare pe segment, comparativ cu miriapozii, care au două perechi pe segment (segmentele sale individuale sunt de fapt o fuziune a două amestecate). De asemenea, miriapozii tind să fie un pic mai plați şi au picioare mai lungi (şi mai mult spațiu pentru picioare, să recunoaștem). Arată mai mult ca gândacii mai lungi, în timp ce miriapozii arată mai mult ca nişte tramvaie.

 

8. Unele sunt carnivore

Majoritatea miriapozilor sunt ierbivori, hrănindu-se cu plante moarte sau cu materiale organice, dar câteva au şi mandibula însetată de sânge. În timp ce majoritatea lasă în afară meniului ceva mai mare decât ele (ce ușurare), uneori sărbătoresc cu râme şi alte artropode mici şi insecte. Ok, deci ele nu sunt tocmai masacratoare de capre, dar proporțional vorbind, chiar ar putea fi.

 

7. Este cea mai veche creatură de pe pământ cunoscută

Trăind în perioada târzie Siluriană, aproximativ acum 428 de milioane ani, specia Pneumodesmus newmani a fost una de un centimetru şi e cea mai veche creatură cunoscută de pe pământ. Descoperită în 2004 de către un șofer de autobuz în Scoţia, fosila prin care specia este cunoscută astăzi oferă dovezi cum că acestea aveau nevoie de oxigen pentru a respira. Acest lucru a fost determinat prin porii care sunt conectați la un sistem respirator prin care oxigenul este obținut, spre deosebire de sistemul de conversie subacvatic.

 

6. Cea mai cunoscută specie a fost Arthropleura

În perioada Upper Carboniferous, cu 300 de milioane de ani în urmă, aceste artropode ancestrale puteau fi foarte mari, ajungând până la 8 metri lungime şi 15 cm lățime, care se apropie de imaginea unui șarpe. Erau capabile să crească atât de mari şi nici nu aveau atâţi de mulţi prădători pe atunci, dar exista şi mai mult oxigen în atmosferă. În cele din urmă, au dispărut, după ce mediul a devenit mai arid şi mai lipsit de oxigen, în timpul perioadei Permian. Astăzi, miriapozii tind să aibă între 2 mm şi 27 de cm, fiind mai puţin monstruoși.

 

5. Masculii „stabilesc starea” pentru amicii lor

În timp ce poate fi o caracteristică prea umană pentru o femelă miriapod să devină rezervată la prima vedere a unui mascul care îi face un avans sexual, ei chiar fac acest lucru, încolăcindu-se ca şi cum ar fi atacați. Deci neobositul mascul va pune în aplicare toate lucrurile citite de la Neil Strauss „Cum să fi un jucător”; masculul va freca spatele femelei cu picioarele, va scoate un sunet ascuțit (emite un fel de muzică calmantă), până când femela a fost lingușită şi supusă cu succes. Unii masculi chiar emit feromoni, care e versiunea lor de apă de colonie. Şi cam acolo se termină asemănarea cu omul.

 

4. Fac sex ca roboţii

Aceste creaturi se reproduc ca şi cum ar face o tranzacție bancară; masculul poartă sperma „pachete”, care se transferă la femelă prin intermediul organelor genitale (care sunt ca două penisuri) localizate pe segmentul al treilea. Femela acceptă şi stochează depozitul în pori, care au un fel de capac de siguranţă, care acoperă vulva ei. Femela poate depune între 10 şi 300 de ouă într-o singură sesiune, folosind sperma ca îngrășământ. Ouăle sunt depuse în sol sau într-un cuib de excremente uscate, iar acestea pot fi clocite câteva săptămâni.

 

3. Nu se nasc cu toate segmentele

Aceștia sunt de fapt născuți cu trei picioare şi patru segmente „goale”. Segmentele sunt adăugate odată cu vârsta şi năpârlesc de asemenea. Pentru speciile bine-dotate, acest proces devine obositor după un timp. Imaginați-vă că trebuie să vă schimbați pantalonii de fiecare dată când vreți să mai creşteţi câţiva centimetri. Şi apoi imaginați-vă că trebuie să mâncați acei pantaloni. Da, ați citit corect; majoritatea miriapodelor îşi mănâncă resturile corpului.

 

2. Legitimă apărare

Miriapozii se protejează prin două mijloace. Se pot încolăci, ca un fel de rulouri de scorțișoară, sau un alt fel prin care se protejează de prădători este secretarea unui lichid toxic sau a unui gaz, din porii lor. O astfel de substanță este doar un iritant ușor pentru om, dar poate arde exoscheletul furnicii sau ochii şi pielea unor animale mai mari. Unele maimuțe chiar au fost prinse că se frecau cu aceea substanță pe ele ca un spray împotriva gândacilor.

 

1. Miriapodul gigant african este cea mai mare specie în viață

Această specie are o înclinație pentru a fi excesiv de mare şi Cartea Recordurilor a stabilit că cel mai mare din specia sa are 38 de cm. Această creatură, care seamănă cu un cârnat prăjit, tinde să trăiască în pădurile din Africa de Est. Aşa că dacă eşti artrofobic sau urăști lucrurile cu mai mult de 256 de picioare, știi unde să nu îţi pui sacul de dormit în timpul călătoriei în Africa.

Preluare TopTenz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

__________________________________________________________________________________