23 February 2018

Top 10 lucruri despre rolul femeii in societate__________________________________________________________________________________

Nu putem vorbi despre rolul folul femeii în societate fără să nu abordăm cel puțin 2 aspecte: primul al egalității de șanse, iar al doilea privitor la celălalt pol al comparatiei și  singurul, adică bărbatul. Cu excepția scurtelor perioade de timp în care femeia a dominat (vezi matriarhat) astăzi, faptul că rolul femeii în societate este „secundar” este foarte încetățenit. Haideti sa vedem mai jos care este mai exact rolul femeii in societate in ziua de azi asa cum eu, personal, il percep:

www.pentruea.md

10. Spre rușinea bărbaților

Cunoaștem felul în care erau tratate femeile în Antichitate și Evul Mediu. Nimeni nu mai contestă astăzi că axul principal al istoriei este religia, iar bărbații s-au folosit de aceasta din plin pentru a se supune între ei cât și pentru a diminua rolul femeii i societate. Chiar dacă astăzi în zone precum în America Centrală, India, Pacific femeile dețin încă rolul suprem , este evident că rolul social majoritar îl deține bărbatul. O spun doar ca o constatare. În primul rând este utopic și naiv să credem în egalitate. Fiecare om este unic, iar comparațiile de orice ordin sunt irelevante atât timp cât sunt făcute după anumite criterii. Este drept că nu există comparații fără un set minim de standarde, dar omul este singura ființă din Univers care se și înșeală deoarece oamenii tind să creadă că majoritatea are dreptate. Viața este o luptă între femei și bărbati, între bărbați și bărbați și între femei și femei din toate punctele de vedere. Fiecare vrea să ajungă sus. Muncitorul vrea să ia locul patronului, patronul vrea să concureze cu alți patroni etc.

 

9. Știm din istorie

Că pentru un rol însemnat în societate nu poți flutura doar steagul păcii și al zâmbetului, ci adesea oamenii s-au zbătut, au dat din coate și au călcat peste cadavre. Este cunoscut ce spunea Petre Tutea: << In nici unul din regnurile cunoscute nu exista egalitate – nici in regnul mineral, că aurul nu e egal cu cărbunele, nici in regnul vegetal, că plantele nu sunt egale, și nici in regnul animal, că pisica nu e egală cu leul, cel puțin ca forță. Și nici in specia om nu funcționează, cu atat mai mult, principiul egalității.>>. Și este pueril, dar necesar, să afirmi că neexistând egalitate automat unul din cei doi poli îl va privi pe celălalt de sus.

 

8. În al doilea rând,

Personal, eu cred că rolul social al femeii este diminuat pentru că ele vor să se întâmple acest lucru. De ce să se raporteze doar la bărbați? Dacă în istorie, artă, știință și tehnică femeia este la loc de cinste ( și avem atâtea exemple: Marie Curie, Elizabeth Blackburn, Herta Muller, Cleopatra, Maica Tereza, Mata Hari, Ioana d`Arc ) doar în politică rolul îi este minimalizat. Dar este politica atât de curată, frumoasă și fascinantă încât să și-o dorească? Am văzut femei care se plâng că nu ocupă un loc în Parlament dar nu am văzut femei care să se plângă că nu lucrează în minele de cărbuni. Cred că femeile vor <<învinge>> atunci când nu-și vor mai dori aceste mizerii (un rău necesar însă) -căci nu se poate politică fără mizerie- și se vor întoarce să își iubească soții și să își țină copilașii în brațe și să îngrijească de flori.

 

7. Pomeneam mai sus

De religie ca motor al istoriei. Citim în Geneza lui Moise( 2400 i.c.) :<<Voi aprecia suferința femeii foarte mult și însărcinarea ei; cu durere va naște copii și dorințele ei se vor  ține după bărbatul ei iar el va stăpani peste ea.>> Trebuie să admitem că nu e o perspectivă de neglijat. Sfântul Apostol Pavel spune mai târziu: <<Bărbaților iubiți-va nevestele, iar eu cred că iubirea este singurul principiu care anulează toate neajunsurile și dorințele invidioase>>. Poate că rolul femeii în societate va fi discriminat atât timp cât ea ține cu tot dinadinsul să-l afle fără a se perfecționa în rolurile pe care ea le deține deja. Iar a fi mamă sau educatoare nu cred că este puțin lucru. Statisticile spun că în învățămant femeile dețin majoritatea posturilor; dacă ele și-ar face treaba cu profesionalism, viitorii bărbați nu le-ar mai privi cu atâta aroganță. Nu înțeleg de ce este o rușine să ai grijă de flori într-o lume în care mizeria morală este la culme. Marx ne povestea că burghezul folosește femeia ca pe o unealtă. Extrapoland, este ușor să ne dăm seama cine este burghezul astăzi.

 

6. Dar asta este,

Nu doar femeile sunt discriminate. Bărbații între ei nu se mai suportă. clasele de mijloc încep să dispară, mijlocul piramidei se subtiaza iar în curând vor fi cei mulți și cei puțini. Globalizarea încearcă  să facă ce a făcut comunismul: o egalizare forțată, dar nu egalitate de șanse spre perfecționare sau spre acces în mediile înalte și acest lucru nu se întâmplă numai femeilor. Astăzi problema nu mai este ca acum câteva secole. Femeile sunt deja implicate în guverne, în foruri înalte, peste tot, chiar dacă nu ca bărbații.  Au demonstrat că pot, dar deja problema egalității de șanse nu este doar a lor.

http://perspectivesociale.blogspot.com

5. Eu cred

Că nu există discriminare, există doar atitudini diferite. Femeile sunt complexate, au un blocaj secular, aș spune că este vorba de ipohondrie,  ele suferă de ceva ce nu există decât în capul lor. Și-au repetat prea mult că nu pot învinge încât s-au blocat definitiv. Idealul femeii în antichitate era de a fi matroană ne spune  Giovanni Papini. Azi e aceala de a deveni efeb. Cred că femeile au țintit prea sus în loc să o ia etapizat,au ars etapele devenirii lor. Deja astăzi a fi mamă este pe locul doi și cred că acest lucru le va afecta timp de multă vreme, pentru că înainte de orice femeia naște oameni, e mamă. Trist nu este că femeile sunt discriminate ci că ele se simt discriminate

4. Din păcate,

Nimeni nu va lupta pentru ele dacă ele nu o fac.  Nu cred într-un echilibru social. Dacă până acum au existat premise pentru acest fapt, astăzi ele se răresc. Femeile însărcinate nu sunt înțelese de către patroni pentru că în timpurile noastre se cere producție, consumul este fabulos, iar patronii nu neglijează ci ignoră de a dreptul femeile însărcinate sau cele cu probleme. Rolul social al femeii nu are cum să-l imite pe al bărbatului pentru că sunt două chestiuni foarte diferite, iar în cazul în care vorbim despre femeia care refuză să-și întemeieze o familie preferând carieră nu mai putem vorbi de rolul ei social pentru că ea iese din societate, urmărind scopul ei individual

3. Este evident

Că femeia și bărbatul au responsabilități comune dar de la un punct comparațiile sunt  inutile pt că liniile merg diametral opus și numai cei puternici pot reuși. Din acest motiv cred că nu există discriminare. Discrimare este atunci când și bărbatul și femeia se pricep la același lucru în egală măsură dar se subaprecieaza și este  mai mult decât evident că natura, Dumnezeu sau cine credeți, a înzestrat pe fiecare cu altceva. Asta nu înseamnă că nu sunt excepții și avem din plin încă

2. Faptul că

Femeile luptă în comun prin asociații, formațiuni etc, nu fac decât să evidențieze să adâncească ingrijorarea lor. Una este când un bolnav știe că are cancer dar se luptă să-l învingă și alta este când același pacient își spune în fiecare zi că are cancer și că orice ar face este inutil. Femeile nu trebuie să lupte cu disperarea pe față. Este nevoie ca ele să se întoarcă la origini, să își evalueze rolul de-a lungul istoriei și să lupte ca o floare între flori. Și cum se luptă o floare? -în liniște , căutând pe sub pămant cu rădăcinile, cele mai fertile zone-. Acest proces nu se vede la suprafață decât târziu prin parfum și culoare.

1. Mesajul

Pe care vreau să-l transmit prin intermediul acestui articol este următorul: bărbaților, făceți-vă timp și pentru puțină tandrețe ; ați cucerit lumea dar odată cu ea și singurătatea; mai dați-vă o șansă; femeilor, sfaturile sunt inutile, știți ce aveți de făcut.

 

Autor: Larisa Alexuta, fragmente dintr-un studiu personal.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

__________________________________________________________________________________

Comments

  1. Total de acord cu ceea ce ai scris tu.

  2. Din pacate este adevarat ca femeile sunt suapreciate. Un articol foarte bun! Felicitari

  3. Intr-adevar, era o vreme cand rolul femeii era bine stabilit si nu se nastea decat pentru un singur scop. Nu sunt de acord ca femeia sa faca tot ceea ce spune barbatul, trebuie sa existe egalitate, iar barbatii sa se mai tempereze si sa-si dea seama ca femeie nu pot face atatea lucruri pentru casa, familie, ea, el in 24 de ore. Bun articol!

  4. cristina says:

    sunt complet de acord cu tine.