21 January 2018

Top 10 lucruri despre romani (secolul XIX-XX)__________________________________________________________________________________

Ion Bulei a scris o opera de arta intitulata „Romanii in secolul XIX-XX. EUROPENIZAREA” pe care intr-adevar merita sa o cititi. Cuvintele sale despre aceasta carte sunt ” Exista in spatiul romanesc, in secolul XIX, o puternica dorinta de Europa. Dorinta care se prelungeste si in veacul urmator si in veacul nostru. Ea nu era inca o intelegere a spiritului european, ci o privire admirativa fata de Occident si o vie intentie de imitatie a acestuia; „Sa facem si noi ca ei”. Modernitatea a fost inteleasa ca fiind vest-europeana, ceea ce era normal, si ca fiind in primul rand o multime de forme, ceea ce era insuficient. Romanilor nu le lipseau doar casele frumoase pe care le admirau in Occident, le lipsea spiritul european, respectiv occidental. Pentru Emil Cioran, identitatea romaneasca era o identitate second-hand, iar Romania, o tara unde minorul era modul existentei si diminutivul – divinitatea ” A fi roman inseamna a fi o fiinta cu multa apa in sange.” Aprecieri dure. Dar nu erau decat dorinte de a transforma o identitate de periferie intr-una de centru. De fapt, de a apropia periferita de centru. O constructie intelectuala, aceea a lui Eliade si Cioran, care nu poate fi contrazisa decat printr-o alta constructie intelectuala, care si ea poate fi la randu-i demantelata. Eficient, ea poate fi contrazisa doar cu argumente luate din realitate imediata. In volumul acesta curge viata moderna reala a societatii romanesti. Daca nu e prea rapida aceasta curgere, nu e prea bogat si suvoiul ce vuieste prin trecatoriile vechii societati romane, in orice caz, nu se pot contesta incercarile de a grabi mersul istoriei noastre economice, culturale, sociale.” Iata mai jos 10 lucruri despre romani intre aceste secole pe care probabil nu le stiati si care sper sa va incurajeze sa cititi si cartea:

www.litera.ro

www.litera.ro

10.Inochentie Micu

In fruntea elitei romanesti transilvanene se gaseste, in prima jumatate a sec XVIII, Inochentie Micu, episcop unit intre anii 1729 si 1751. La numirea sa ca episcop i se acorda titlul de baron si numele sau, micu, este tradus in germana: Klein. Prin numeroasele memorii adresate guvernatorilor Transilvaniei, Dietei, imparatului, el pune bazele unui regim politic romanesc, avand drept punct central recunoasterea romanilor ca natiune politica, egala in drepturi cu celelalte din Transilvania si care sa fie reprezentata potrivit ponderii sale, in organele administrative, legislative si juridice ale Principatului.

9. Horea, Closca si Crisan

La 2 noiembri 1784, condus de Horea, Closa si Crisan, taranii romani dezlantuie revolta in Transilvania. Doleantele lor: „Nobilime sa nu mai fie”, pamanturile nobiliare sa fie impartite si toti locuitorii sa fie cuprinsi intr-o singura patura sociala, a platitorilor de dare. In conditiile in care cei mai multi nobili erau maghiari, iar cei mai multi tarani dependenti erau romani, astfel de cereri implicau rasturnarea raporturilor existente pe plan national. […] Rascoala e infranta, conducatorii ei torturati si trasi pe roata (Crisan se sinucide in inchisoare) la 28 februarie 1785.

8. Tudor Vladimirescu

Era un boier din Oltenia, care isi face averea din comertul cu vite cu Transilvania si isi dobandeste faima participand de partea rusilor la Razboiul Ruso-turc, dintre 1806 si 1812. Stabileste legaturi cu anturajul principelul Karagheorghevici din Serbia, cu cercurile din jurul ministrului de Externe al tarului Alexandru al Rusiei, si indeosebi cu Eteria, organizatie secreta a grecilor, creata la Odessa in 1814. Turcii invadeaza Tara Romaneasca in 1821, iar Tudor, de teama acesotra, paraseste Bucurestiul, pe care nu-l putea apara, eu intentia de a rezista in Oltenia. Este capturat de Iordache Olimpiotul la Golesti, chiar din mijlocul pandurilor sai, care nu reactioneaza, nemultumiti de duritatea comportamentului lui Tudor fata de ei. Dus la Targoviste, Tudor e torturat si ucis, corpul lui fiind aruncat intr-o fantana.

7.Modernizarea

Nu a inceput in acelasi timp si cu aceeasi intensitate in tot spatiul romanesc. Cel mai vizibil s-a manifestat in Bucovina, Transilvania si Banat, provincii aflate pana in 1918 sub stapanirea Austriei sau Austro-Ungariei. A urmat in Vechea Romanie si, cu mai putine efecte, in Basarabia aflata sub stapanire rusa.

6. Cu 1829

Incep sa apara ziare in limba romana: „Curierul Romanesc”, a lui Ion Heliade Radulescu, la Bucuresti, „Albina romaneasca”, a lui Gheorghe Asachi, la Iasi „Gazeta Transilvaneana” a lui George Baritiu la Brasov. Chiar daca la inceput erau reduse ca numar, cu o prezentare grafica modesta, numarul ziarelor, al gazetelor si revistelor creste rapid. In 1838 apare la Bucuresti primul cotidian „Romania”.

5. In lumea politica

Se gandea si se vorbea frantuzeste. 101 ministri din cei 141, cari au fost in Vechea Romanie intre 1866 si 1916, isi facusera studiile in Franta ou en langue francais. Franceza era limba folosita de regele Carol in audiente, inclusiv in acelea acordate ministrilor (vorbea franceza si cu acei politicieni care facusera studiile in Austro-Ungaria sau in Germania, cum erau P.P. Carp sau D. Sturdza si cu care ar fi putut folosi germana, doar cu T. Maiorescu mai conversa in germana). Si asa va fi in tot cursul lungii sale domnii de 48 de ani. La Consiliul de Coroana de la Sinaia din 1914 limba in care s-a vorbit si in care s-a hotarat scoarta tarii in acel moment a fost franceza.

4. Liberalismul

Suprapus in aceasta zona a Europei in mare masura termenului de modernitate, poate di tradus prin notiunea de transformare. O transformare prin care trece intreaga societate romaneasca in ultimele doua veacuri. Daca democratie n-am avut – doar cu numele- liberalismul ne-a prisosit. Mai cu seama sub forma zgomotoasa, dar superficiala, a ideilor liberale care au plecat de la Paris spre Bucuresti si Iasi, cum se exprima Zeletin. Dari si sub cea tacuta, dar adanca, a liberalismului care pleca de la Londra spre Constanta, Galati, braila, respectiv „curentul economiei capitaliste engleze”, dupa cuvintele aceluiasi. Dupa parerea lui Zeletin, si are dreptate, „istoriografia romana s-a incumetat sa explice pana acum nasterea societatii burgheze romana numai prin intaiul curent, ignorand cu totul existenta celui din urma sau nepretuindu-l dupa valoarea sa reala.”

3. Revolutia romana de la 1848

Generatia de la 1848 este aceea care pregateste Revolutia din Tarile Romane la mijlocul secolului XIX. Impactul Revolutiei din februarie de la Paris, al celei de la Viena din martie 1848, este puternic resimtit si in Muntenia, Moldova si Transilvania, cu atat mai mult cu cat unii membrii ai Cercului revolutionar roman de la Paris chiar participa la evenimente (Balcescu smulge o fasie din velura tronului lui Ludovic Filip).

2. Nascut la 20 martie 1820

La Barlad, in sudul Moldovei, Al. I. Cuza provenea dintr-o veche familie de boieri moldoveni (prin ascendenta feminina, era inrudit cu familia marelui cronicar Miron Costin). Studiaza la Iasi si apoi la paris, Pavia, Bologna. In 1844 se casatoreste cu Elena Rosetti, fiica lui Iordache Rosetti si a Ecaterinei Sturdza, inrudindu-se astfel cu doua dintre marile familii din Moldova. Se afla in primele randuri ale revolutionarilor de la 1848. Dupa un scurt exil, revine in Moldova si serveste in armata princiara, unde, in 1858, ajunge colonel. Se face cunoscut in 1857, cand, pentrua protesta impotriva ingerintelor Austriei si Turciei in alegerile pentru Divanul Ad-hoc al Moldovei, isi da o demisie rasunatoare din functia de pracalab al judetului Covurlui. Era francmason si liberal in conceptii. Era inteligent, abil in relatiile cu oamenii, hotarat sa duca un lucru inceput la bun sfarsit.

1.Constitutia din 1866

Introduce trei principii fundamentale: principiul suveranitatii nationale, potrivit caruia toate puterile emanau de la Natiune, principiul guvernarii reprezentative, dupa care Natiunea poate guverna decat prin delegati, si principiul separarii puterilor in stat: legislativa, executiva si judecatoreasca, ai caror titulari erau independenti unii de altii.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

__________________________________________________________________________________