21 January 2018

Top 10 lucruri interesante despre planeta Jupiter__________________________________________________________________________________

Universul este un spaţiu imens şi misterios unde există numeroase galaxii şi stele. În sistemul nostru solar există opt planete care gravitează în jurul Soarelui. Acestea sunt Mercur, Venus, Pământ, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus şi Neptun. Planetele sunt diferite una de cealaltă şi sunt unice. Îndeosebi, Jupiter este o planetă uluitoare, cu multe aspecte remarcabile. Iată cele mai uimitoare zece lucruri despre planeta Jupiter:

10. Localizarea planetei Jupiter şi mărimea acesteia

Jupiter este a cincea planetă de la Soare şi se află între Marte şi Saturn. Dacă vă imaginaţi că planeta Pământ este mare, în comparaţie cu Jupiter este mică deoarece aceasta este cea mai mare planetă din sistemul nostru solar. Suprafaţa planetei Jupiter este de 122 de ori mai mare decât cea a Pământului. În schimb, dacă vorbim despre volum, acesta este de 1.300 de ori mai mare decât cel al Pământului. Forţa gravitaţională a planetei „Uriaş” este de două ori şi jumătate faţă de cea a Pământului şi dacă cineva ar cântări 100 de kilograme şi s-ar afla pe Jupiter, acolo ar cântări 150 de kilograme. Masa planetei Jupiter este de 317 ori mai mare decât cea a planetei Pământ şi de două ori şi jumătate decât cea a tuturor celorlalte planete laolaltă din sistemul solar.

9. Originea numelui planetei Jupiter

Numele planetei vine de la numele zeului din mitologia romană. Este zeul suprem al romanilor care explică de ce cea mai mare planetă din sistemul nostru solar poartă numele său, Jupiter. Conform mitologiei romane, Jupiter era fiul lui Saturn. De asemenea, era fratele lui Pluto şi al lui Neptun. Jupiter era căsătorit cu Juno însă a avut şi alte iubite cu care a avut copii. Cei mai mari patru sateliţi ai planetei (Io, Europa, Ganymede si Callisto) poarta numele iubitelor lui Jupiter.

8. Pe planeta Jupiter au aterizat opt nave spaţiale

După cum am spus, pe planeta Jupiter au fost trimise de pe Pământ opt nave spaţiale. Acestea sunt Pioneer 10, Pioneer 11, Voyager 1, Voyager 2, Galileo, Ulysses, Cassini-Huygens si New Horizons. Pioneeer 10 a fost lansată în anul 1972 şi este prima navă spaţială care a ajuns pe Jupiter. În anul 1973, respectiv 1974 au fost lansate pe Jupiter Pioneer 10 şi 11, fiind urmate de Voyager 1 şi 2, lansată în anul 1979. În anul 1992, la şaisprezece luni de la lansarea de pe Pământ, nava Ulysess a trecut pe lângă planeta Jupiter. Galileo a fost prima navă spaţială care, începând cu anul 1995, s-a deplasat pe orbita planetei Jupiter, descoperind că majoritatea sateliţilor planetei au propriile lor câmpuri magnetice. În anul 2000, nava spaţială Cassini-Huygens a trecut pe lângă Jupiter, îndreptându-se către Saturn. Recent, în 2007, nava New Horizons a trecut pe lângă planeta Jupiter, îndreptându-se către Pluto. Mai există o navă spaţială, Juno care este programată pentru lansare în august 2011 şi se presupune că va ajunge pe Jupiter în anul 2016.

7. Planeta Jupiter poate fi văzută cu ochiul liber

Când vă uitaţi noaptea pe cer, veţi observa că Jupiter este cea de-a treia stea dintre cele mai strălucitoare. Venus şi Luna, satelitul Pământului, sunt cele două corpuri strălucitoare din sistemul nostru solar. Cu toate acestea, Jupiter străluceşte mai puternic decât cea mai strălucitoare stea, Sirius. Cu un binoclu performant sau cu un telescop Jupiter se vede ca un disc mic, de culoare albă, fiind vizibili chiar şi cei mai strălucitori patru sateliţi ai săi (Ganymede, Io, Europa şi Callisto).

6. Câmpul magnetic uriaş al planetei Jupiter

Planeta Jupiter are cel mai puternic câmp magnetic din sistemul solar. Este, în mod remarcabil, de patru ori mai puternic decât cel al planetei Pământ. Câţiva astronomi consideră că acesta este determinat de mişcarea hidrogenului metalic care se găseşte adânc în nucleul planetei. Câmpul magnetic captează particule ionizate aduse de vântul solar, şi măreşte viteza acestora făcând-o aproape egală cu cea a luminii. În consecinţă, aceste particule creează, în jurul planetei Jupiter, unde de radiaţii care pot distruge orice navă spaţială care ar vrea să se apropie de planeta „Uriaş”.

5. Axa şi orbita planetei Jupiter

Având în vedere faptul că Jupiter este o planetă uriaşă, aceasta se roteşte în jurul axei sale cu cea mai mare viteză în comparaţie cu celelalte planete din sistemul nostru solar. De fapt, poate efectua o rotaţie completă în aproximativ zece ore. Cu toate acestea, durează aproximativ doisprezece ani să se deplaseze pe orbita din jurul Soarelui. Atât viteza mare de rotaţie a planetei Jupiter cât şi nivelul de radiaţii din jurul acesteia, influenţează puterea câmpului magnetic.

4. Sistemul de inele al planetei Jupiter

În jurul planetei Jupiter există patru inele. Inelul principal s-a format din praful rezultat în urma coliziunii dintre meteoriţi şi cei patru sateliţi interiori ai planetei (Thebe, Metis, Adrastea si Almathea). Spre deosebire de sistemul de inele al planetei Saturn, nu există urme de gheaţă pe inelele planetei Jupiter. Cercetătorii au descoperit, de curând, un inel de praf nedefinit care seamănă cu o gogoaşă şi orbitează, în sens invers, în jurul planetei. Acest inel poartă numele Halo.

3. Furtuni care au loc pe planeta Jupiter

Furtunile care au loc pe planeta Jupiter se aseamănă cu uraganele de aici, de pe Pământ. De obicei, furtunile de pe Jupiter nu durează foarte mult, durata medie fiind de trei, patru zile. Cu toate acestea, o furtună puternică ar putea dura şi luni întregi. Furtunile se formează datorită coloanelor de abur care determină ca aerul umed să urce în partea superioară a troposferei, transformându-se apoi în nori. Furtunile de pe Jupiter sunt însoţite de descărcări electrice şi sunt mult mai puternice decât cele care au loc pe Pământ. Cu toate acestea, au loc mai rar decât aici. Pe Jupiter furtunile apar o dată la fiecare cincisprezece, şaptesprezece ani. În anul 2007, au fost identificate două furtuni în zona temperată nordică a planetei. Furtuna a fost atât de puternică încât materia întunecată aruncată de furtună a schimbat culoarea suprafeţei planetei Jupiter în acea regiune. S-a confirmat că vântul sufla cu o viteză de 170 m/s ceea ce poate dovedi faptul că în atmosfera planetei există curenţi de aer puternici.

2. Planeta Jupiter are mai mulţi sateliţi

Până în prezent, se ştie că Jupiter are şaizeci şi trei de sateliţi. Există patru luni imense numite „lunile galileene” care au fost descoperite în anul 1610 de Galileo Galilei. Acestea sunt Io, Europa, Ganymede and Callisto. Ganymede este cel mai mare satelit, având un diametru de 5.262 de kilometri ceea ce înseamnă că este mai mare decât planeta Mercur însă masa este de două ori mai mică decât a acesteia. Luna de gheaţă se deplasează pe orbită în aproximativ şapte zile. Un alt satelit interesant este Io, pe care există vulcani activi, lacuri de lavă şi caldeire uriaşe. Munţii de pe Io pot atinge şi 16.000 de metri înălţime. Io gravitează în jurul planetei Jupiter mult mai aproape decât Luna în jurul Pământului. Având în vedere că Jupiter are o forţă gravitaţională enormă, majoritatea sateliţilor planetei au fost mai degrabă atraşi de această forţă decât formaţi. Destul de interesant este faptul că mulţi dintre cei şaizeci şi trei de sateliţi au un diametru mai mic de zece kilometri (cu puţin peste 9,98 kilometri).

1. Marea Pată Roşie

În anul 1665, astronomul Giovani Cassini a identificat, pentru prima dată, „Marea Pată Roşie” de pe planeta Jupiter. Pata seamănă cu un uragan imens şi, iniţial, în urmă cu un secol, avea o circumferinţă de 40.000 de kilometri însă în prezent diametrul acesteia a ajuns la jumătate. Jupiter are un nucleu stâncos mic, care aminteşte de faptul că planeta este formată din hidrogen dens, apă, nitrogen, heliu şi numeroase alte gaze. Jetul de aer puternic şi vânturile determină formarea multor furtuni asemănătoare uraganelor (precum cea care a determinat formare marii pete roşii) şi fulgerelor.

Preluare TopTenz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

__________________________________________________________________________________