17 December 2017

Top 10 lucruri proiectate să reziste 1000 de ani__________________________________________________________________________________

Ce părere ai? Chiar pot dura atâta timp lucrurile sau jurnaliștii şi cei care se ocupă de marketing se folosesc de acest număr ca de un cârlig?

 

10. Kalachakra World Peace Stupa

Un monument budist sacru si rar a luat naștere în complexul Crystal Castle din Australia. Construirea unui Stupa este un proces incredibil de sofisticat şi complex. Potrivit specialiștilor, stupa este cea mai veche formă de exprimare arhitecturală budistă. Există opt tipuri de stupa tibetane.
Kalachakra World Peace Stupa este prima de acest fel din sud (a șaptea din lume) şi este destinată să protejeze oamenii împotriva fluxurilor de energie negativă şi să restabilească echilibrul în vremuri de criză.
Combinând vechile principii de design cu o tehnologie avansată, capsula timpului a fost binecuvântată de Dalai Lama şi este construită pentru a rezista 1000 de ani. Stupa ar trebuie să fie gata înainte de sfârșitul anului 2012 şi va fi plină de relicve sfinte, obiecte sfințite şi scripturi.

Sursa

 

9. Tributul prinţului William adus Dianei

În 2008, Prinţul William a devenit Cavaler Regal al Ordinului Jartierei. Regina l-a făcut pe William cel de-al 1000-lea cavaler care se alătura vechiului ordin britanic de cavalerism.
La primirea simbolului tradițional ceremonial la rangul de cavaler, William a cerut ca designerii să includă si logo-ul familiei prințesei Diana de asemenea. În plus, atât el cât şi fratele său, Harry, au solicitat o scoică pe crestele Garter şi Coat of Arms, ca un tribut adus mamei lor. Statuia, formată din aur de 24 de carate, este realizată să dureze cel puțin 1000 de ani.

 

8. Arta care o să dureze 1000 de ani

Buell Mullen (1901- 1986) a fost un artist internațional aclamat, care a dezvoltat, după opt ani de experimente, o nouă tehnică de a picta pe metale.
Texturile neobișnuite, tehnicile (gravate cu acid) şi sculpturile, trei dimensiuni ale calităţii picturilor, au fost destul de inovatoare pentru acele timpuri. În afară de oţel inoxidabil, Mullen a lucrat şi cu aluminiu, aur, crom, cupru şi nichel.
Prezentat mai sus este un portret din oţel inoxidabil al președintelui Dwight Eisenhower, prezentat la cel de-al șaptelea Regiment Armory din New York, la cea de-a 150 aniversare.

Sursa

 

7. Bibliile antice

Știți de ce bibliile antice au rezistat de-a lungul secolelor atât de bine? Răspunsul se afla în modul în care au fost acestea realizate. În zilele noastre, majoritatea cărţilor şi bibliilor sunt concepute să dureze pentru generații, între 30 şi 60 de ani; dar bibliile vechi pot rezista chiar şi 1000 de ani!
Rezistă atât de mult deoarece au fost tipărite pe pergament (piei de animale tratate), sau pe hârtii de bumbac. Din moment ce legăturile de piele rezistă cam de la 100 la 300 de ani, cele mai multe biblii vechi au fost puse în piele groasă la un moment dat.
De exemplu, Codex Sinaiticus, a fost scrisă de mană cu 1600 de ani în urmă, pe 800 de pagini de pergament. Aceasta este una dintre cele patru mari codice care conțin Biblia creștina în limba greacă, inclusiv cea mai veche copie completă a Noului Testament.

Sursa

 

6. Arcul St. Louis

Arcul de 630 de metri înălțime, cunoscut şi sub numele de podul din vest, este cel mai înalt monument din America.
Arcul din oţel inoxidabil se ridică deasupra orizontului St. Louis şi este un simbol al expansiunii spre vest a Americii. Arhitectul Eero Saarinen şi inginerul Fred Severud au proiectat arcul în 1965 şi e destinat să reziste 1000 de ani, dacă e întreținut corespunzător.

Sursa

 

5. Plăcile Iznik

Aceste plăci viu colorate, produse în Iznik (fosta Niceea) în secolele 15 şi 16, sunt una dintre cele mai mari moșteniri artistice ale Imperiului Otoman. Frumoasele plăci Iznik împodobesc pereții multor moschei (inclusiv faimoasa Moschee Albastră), dar şi palate, biblioteci şi băi.
În urmă cu 19 ani, Prof. Dr. Isil Akbaygil a vizitat unele dintre edificiile istorice ale Turciei şi a observat că unele dintre aceste piese erau la fel de strălucitoare ca şi cele noi, în timp ce altele erau într-o stare avansată de deteriorare. Studiile au arătat că plăcile luminoase erau într-adevăr unice, deși acestea nu se mai făceau din secolul al 17-lea şi nu există înregistrări istorice ale modului în care au fost făcute.
Întrucât nu se știe cum au fost făcute aceste plăci Iznik, Dr. Akbaygil şi-a dedicat întreaga carieră să recupereze formula inițială şi a reușit. Akbaygil a înființat Trainingul Iznik de educare şi fondare şi a adus la viață aceasta artă turcească.
Placa originală Iznik este compusă din 95 % cuarț, în timp ce majoritatea plăcilor conțin de la 14% până la 20%. Cuarțul este considerat a avea mai multe beneficii asupra sănătății: protejează împotriva radiațiilor şi este durabil şi rezistent la temperatură. Potrivit specialiștilor, aceste placi minunate sunt proiectate pentru a rezista 1000 de ani.

Sursa

 

4. Longplayer

Compus şi dezvoltat de către Jem Finer între anii 1995-1999, „Longplayer” este o piesă muzicală de 1000 de ani. Piesa a fost gata de difuzare la 31 decembrie 1999 în Londra la Trinity Buoy Wharf.
Dacă totul merge conform planului, „Longplayer” va reda muzica lui Finer, fără să se repete, până în ultimul moment în 2999. Puteți intra pe site-ul oficial pentru a înțelege cum funcționează Longplayer. Întrebările ridicate cu privire la secțiunea de strategii de supraviețuire sunt destul de intrigante.
Longplayer este transmisă în direct on-line, iar dacă întâmpinați probleme, încercați să schimbați browser-ul.

 

3. Hârtia „permanentă” – moștenire nucleară

De la mijlocul anilor 1940, rasa umană a început să genereze atât de multe deșeuri radioactive, încât am rămas fără instalații de eliminare. Acum ţările industrializate trebuie să construiască imense unităţi subterane, unde pot depozita deșeurile de mii de ani, până când nivelul radiațiilor scade.
Pentru o comunitate mică, dar în creștere de oameni de știință, să determini modul de alertă al succesorilor la pericolele radioactive îngropate adânc, a devenit o sarcină dificilă. Soluția: să înregistrezi totul pe o bucată de hârtie permanentă, care este făcută din pastă chimică şi are o longevitate de 1000 de ani.
Sistemul de depozitare pentru aceste lucrări necesită o îndemânare specială. Documentele nu trebuie să fie pliate, capsate, lipite sau legate. Fiecare document este introdus într-un plic permanent de hârtie şi apoi arhivat într-un registru permanent de carton. Documentele sunt apoi depozitate în camere cu o temperatură potrivită şi cu o umiditate controlată.

Sursa

 

2. Case monolitice Dome (MDH)

Profesioniști din industria construcțiilor din toată lumea, susţin că, casele monolitice cu cupolă sunt probabil cele mai rezistente la dezastre. Din ce în ce mai multă lume e de acord cu acest concept, deoarece acestea au rezistat incendiilor, uraganelor, tornadelor, cutremurelor şi multor altor dezastre.
Atunci când incendiile au devastat Stephens County, din Oklahoma, casa din monolit a lui Jerri Strube nu a luat foc, în ciuda flăcărilor care îi înconjuraseră casa din toate părţile. Un alt caz similar a avut loc în Yucaipa, în California. „Vista Dhome” din Braswells a supraviețuit focului care a distrus aproape 600 de hectare de deal.
Aceste case sunt proiectate să reziste 1000 de ani, indiferent de ce dezastru se abate asupra lor. Ca dovadă a acestui fapt, Panteonul roman este vărul cel mai îndepărtat al domului monolitic, conceput cam în același fel şi va împlini 2000 de ani în 2126.

 

1. M – disc-ul cu o durată de 1000 de ani

Millenniata este o companie start-up, care pretinde că a creat un fișier de disc backup. Există mai multe tipuri de medii de stocare din care poți să alegi, dar discurile lor M şi tehnologia driverului M WRITER, sunt singurele făcute să arhiveze permanent, într-un mod ușor de utilizat, fiabil şi la un preț rezonabil.
M-disc este cu siguranță unic în comparație cu alte formate de disc optic. Anorganic, cu un designer rock, stocarea datelor este caracteristica ce le deosebește de dvd-uri şi cd-uri.
Centru Naval Warfare al Diviziei de Arme (NAWCWD) a efectuat o serie de teste pentru a determina durabilitatea discului.
M – disc-ul a fost singurul lucru de stocare media din cinci produse, care nu a suferit niciun fel de degradare. NAWCWD au publicat astfel de concluzii într-un studiu numit „Accelerated Life Cycle Comparison of Millenniata Archival DVD.”
Millenniata crede că acest disc o să reziste cel puțin 1000 de ani.

Sursa

Preluare TopTenz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

__________________________________________________________________________________

Comments

  1. Foarte interesant. La cateva m-as fi gandit, dar la unele nu, iar pe unele sincer nu le stiam.

  2. deseurile radioactive sigur or sa reziste mult mai mult decat 1000 de ani