21 November 2014

Top 10 mancaruri traditionale romanesti



__________________________________________________________________________________

Bucataria traditionala romaneasca se mandreste inca din cele mai vechi timpuri cu preparate culinare deosebite. Romanii,de fapt,sunt recunoscuti pentru ospitalitatea lor( cine nu stie acest lucru?!) si mai ales pentru minunile pe care le fac in bucatarie. Haideti sa descoperim impreuna cele mai gustoase bucate romanesti cu care ne mandrim in fata strainilor.

10. Mamaliguta cu smantana

Romanii sunt mari consumatori de mamaliga,acest minunat amestec de malai,apa si sare care se potriveste cam la toate felurile de mancare. Mamaliga nu tine locul painii,dmpotriva e mai buna ca painea si mult mai gustoasa. Mamaliguta asociata smantanii este un adevarat deliciu culinar,servit mai ales ca antreu,inainte de felurile principale.

 

9.”Pomana porcului”

“Pomana porcului” este o combinatie ingenioasa din partile principale ale porcului,dupa ce acesta a fost sacrificat de Craciun.Din aceste “parti”( ma refer la ceafa,spate,ureche,inima etc) se face un amestec foarte gustos si se “asezoneaza”cu celebra mamaliguta. Astfel il pomenim si pe porcul sacrificat si,bineinteles,ne delectam  si cu o mancare delicioasa romaneasca.

 

8.Mititeii

 

Mititeii(sau micii) au devenit foarte populari in randul romanilor pentru ca sunt usor de facut,gustosi si numerosi. Si daca pe langa acestia avem si o bere alaturi succesul este garantat. Mititeii sunt principalul fel de mancare in cadrul unor evenimente nationale,cum ar fi “zilele orasului x” sau inaugurarea unui complex commercial etc.

 

7.Friptura de miel

Dupa cum bine stim,carnea de miel se pregateste cu precadere de sarbatoarea Pastelui,simbolizand sacrificiul Mantuitorului nostru,rastignit pe cruce.Friptura de miel reprezinta o delicatesa,in adevaratul sens al cuvantului, deoarece este un fel de mancare mai pretentios si cere o indemanare sporita din partea gospodinelor. In orice caz,friptura de miel ramane o veritabila piesa de rezistenta a bucatariei romanesti.

 

6. Fasolea cu ciolan afumat

Nelipsita din meniul traditional,fasolea cu ciolan afumat a devenit deja un brand national. Spun asta deoarece fasolea cu ciolan este servita cu mult entuziasm de Ziua Nationala a Romaniei,1 decembrie.chiar daca suntem in perioada postului Craciunului.

 

5.Mucenici

Celebrii mucenici se pregatesc cu multa inspiratie cu ocazia zilei de  9 martie cand sarbatorim Ziua celor 40 de mucenici din Sevasta. Mucenicii se pot pregati in diferite moduri,fie din aluat care se coace in cuptor peste care adaugam nuca fie dintr-un aluat care se fierbe si se adauga nuca,miere sau scortisoara. Si sa nu uitam:toti mucenicii sunt facuti in forma de 8.

 

4.Placinte “poale-n brau”

Cine n-a mancat celebrele placinte moldovenesti,denumite si “poale-n brau” ar trebui sa le incerce cu prima ocazie. De ce? Pentru ca sunt atat de bune incat nu te mai saturi sa le mananci. Fie ca le pregatim cu branza dulce sau sarata,placintele “poale-n brau” fac deliciul celor mici dar si celor mari. Nu veti regreta!

 

3.Cozonac

Cozonacul romanesc este un aliment nelipsit de pe masa romanului ,indiferent de sarbatoare. De Craciun,Paste,Mosi sau alte sarbatori ,cozonacul nostru ne face cinste si ne uimeste cu savoarea lui inconfundabila. Cu nuci,stafide,rahat,jeleu(mai nou) sau vanilie,cozonacul romanesc ramane la loc de cinste in preferintele noastre culinare cat si pe rafturile magazinelor. Foto: retetecalamama

 

2. Ciorba de perisoare

Bucataria romaneasca ne rasfata si cu multe tipuri de ciorbe,printre care si celebra ciorba de perisoare. “Perisoarele” de fapt,sunt bucatele rotunde de carne de pui,porc sau vita adaugate in ciorba propriu-zisa. Denumirea este foarte simpatica,mai ales pentru necunoscatori sau chiar pentru cei mici.

 

1.Sarmale

Nu cred ca exista roman caruia sa nu-i placa sarmalele. Sarmalele au devenit un fel de emblema a tarii,nu exista sarbatoare fara sarmale,nu exista strain care sa ne fi calcat prgaul fara sa fi gustat din celebrele noastre sarmale. Daca unii le prefera pe cele in foi de vita,altii le prefera pe cele in foi de varza murata. Insa,cu toate acestea,un lucru e cert: sarmalele concureza cu mult stoicism in fata altor preparate straine si nu cred ca au fost vreodata invinse.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

__________________________________________________________________________________

Comments

  1. sarmalele de vin de la turci :)

  2. imi place saitul