17 December 2017

Top 10 mascote ale Jocurilor Olimpice__________________________________________________________________________________

Deşi Olimpiada a luat sfârşit de câteva luni bune, am decis să ne amintim de mascotele care ne-au încântat şi amuzat de-a lungul anilor. Prima mascotă oficială a Jocurilor Olimpice a fost „Waldi”, figură emblematică a Olimpiadei din Munchen, 1972. De atunci, mascotele au devenit o parte fundamentală a acestei competiţii şi au menirea să exprime câte puţin din tradiţia şi bogăţia ţărilor organizatoare. Haideţi să vedem împreună care au fost cele mai apreciate mascote de la Jocurile Olimpice, fie ele de vară sau de iarnă.

10. Schneeman, omul de zăpadă

Când Innsbruck (Austria) a găzduit Jocurile Olimpice de Iarnă din 1976, organizatorii au fost nevoiţi să aleagă o mascotă care să le reprezinte atât ţara, cât şi sezonul rece. Şi ce poate fi mai semnificativ decât un om de zăpadă, căruia i-au adăugat o pălărie similară cu cele de cowboy? Deşi Schneeman este, într-adevăr, catalogat drept un om de zăpadă, el poate fi asemuit mai degrabă cu figurinele M&M!

9. Hidy şi Howdy

Numiţi după nişte saluturi populare, aceşti urşi polari îmbrăcaţi în costume de cowboy au avut scopul de a simboliza ospitalitatea Canadei de Vest. Ei au bătut în lung şi în lat oraşul Calgary în timpul Jocurilor Olimpice de Iarnă din 1988.

8. Magique

Jumătate om, jumătate stea, această mascotă ciudată a fost emblema Olimpiadei de Iarnă din 1992 care a avut loc în oraşul francez Albertville. Magique a fost creat pentru a reprezenta imaginaţia, visele şi idea de a „ţinti spre stele”.

7. Hakon şi Kristin

Aceşti copii norvegieni au fost mascotele Jocurilor Olimpice de Iarnă din 1994 desfăşurate în Lillehammer, Norvegia. Deşi par inocenţi la prima vedere, Hakon şi Kristin poartă costume de vikingi, despre care ştim cu toţii că au fost brutali şi sângeroşi.

6. Izzy

Izzy a fost dezvăuit pentru prima dată la finalul Olimpiadei din Barcelona, 1992, sub numele de „Whatizit” („Ce este este?”).  Mascota a fost refăcută, iar forma ei finală, Izzy, a devenit emblema Jocurilor Olimpice din 1996, desfăşurate în Atlanta, SUA. Deşi nu reflecta în vreun fel naţionalismul american, Izzy a fost prima mascotă făcută pe calculator şi ulterior protagonistul unor emisiuni TV şi jocuri video.

5. Athena şi Phevos

Jocurile Olimpice din 2004 ţinute în Atena au reprezentat cea de-a doua Olimpiadă desfăşurată pe tărâm grecesc din antichitate încoace. Cei doi copii, Athena şi Phevos, erau meniţi să arate ca şi cum ar fi din zilele noastre, dar în acelaşi timp semănau cu păpuşile greceşti din antichitate, simbolizind oarecum o îmbinare a prezentului cu trecutul.

4. Neve şi Gliz

Neve şi Gliz au fost mascotele Olimpiadei de Iarnă din 2006 desfăşurată la Torino şi simbolizau anotimpul rece. Le-o spunea chiar şi numele: Neve înseamnă „zăpadă” în italiană, iar Gliz este o prescurtare pentru „ghiaccio”, care înseamnă „gheaţă”. De altfel, Neve avea capul în forma unui bulgăre de zăpadă, iar Gliz, în forma unui cub de gheaţă.

3. Fuwa

Pentru că o mascotă sau două nu le-ar fi fost de ajuns,  chinezii au avut cinci. Numiţi Beibei, Jingjing, Huanhuan, Yingying şi Nini, aceste mascote au reprezentat Jocurile Olimpice organizate de Beijing în 2008. Numele lor sunt aranjate pentru a forma fraza „Beijing huan ying ni”, care se traduce „Beijing vă spune bun venit”. Cei cinci simbolizează un peşte, un urs panda, o flacără olimpică, o antilopă tibetană şi o rândunică. De fapt, ei sunt meniţi să reprezinte cele cinci cercuri olimpice şi în acelaşi timp cele 5 elemente Feng Shui (apă, lemn, foc, pământ, metal).

2. Miga, Quatchi, Sumi şi Mukmuk

Cei patru au fost creaţi pentru Olimpiada de Iarnă din Vancouver desfăşurată în 2010.  Fiecare a reprezentat câte o creatura mitică din legendele canandiene şi nord-americane: urs de mare, big-foot, spritul păzitor al unui animal şi o marmotă de Vancouver.

1. Wenlock şi Mandeville

Mascotele pe care le-am văzut în această vară la Olimpiada din Londra sunt unele din cele mai ciudate. Numele lor, Wenlock şi Mandeville, simbolizează cele două locaţii în care s-au desfăşurat precedentele Olimpiade din Londra. Cei doi au fost caracterizaţi drept picături de oţel cu camere în loc de ochi, simbolizând revoluţia industrială din capitala Angliei.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

__________________________________________________________________________________