21 January 2018

Top 10 metode de invatare__________________________________________________________________________________

Cand vine vorba de invatat, majoritatea ne codim pe motiv ca ne este greu sa retinem.Ei bine, putem retine foarte usor daca reusim sa abordam informatia respectiva intr-un mod propriu.Invatatul nu inseamna tocit.Putem invata in orice moment al vietii noastre, deoarece exista si memoria involuntara, care ne ajuta sa inregistrm diferite lucruri ce ne capteaza atentia.Cu toate acestea, fiecare este unic si isi poate adapta capacitatea de invatare uneia sau mai multor metode de memorare.Urmatoarele 10 metode va vor ajuta sa transformati oboseala invatatului intr-o maniera mai usoara si mai placuta.

1.Memorarea prin ascultare.

Studiile au demonstrat faptul ca majoritatea oamenilor retine foarte usor in momentul in care asculta materialul de invatat.Spre exemplu, ne putem inregistra citind lectia, iar apoi sa ii dam repetare pentru a o asculta cat dorim, chiar si atunci cand suntem pe drumul spre scoala sau cand nu putem efectiv invata altfel.

2.Atentia.Invatatul din clasa.

Lipsa altor preocupari in  clasa si atentia acordata noilor informatii ajuta foarte mult in procesul de memorare.Totodata, contribuie si la cresterea timpului liber.Atentia stimuleaza mult invatarea.

3.Memoratul vizual.

Unii isi pot aminti informatia invatata in functie de paginile din care invata si de imaginile pe car e informatiile le cuprind.Exista , insa, si oameni ce prefera sa sublinieze in carte informatiile cu culori ce ies in evidenta, amintindu-si cand sunt intrebati, felul in care au subliniat informatia.Altii pot pune stelute,pot scrie cu alte culori sau se pot ajuta de harti pentru a retine mai usor.

4.Memoratul kinestezic.

Presupune invatarea cu ajutorul miscarii.Sunt persoane ce retin foarte usor in momentul in care repeta informatia si gesticuleaza ca si cum ar spune-o cuiva sau persoane care se plimba prin camera, repetand.Acest lucru, miscarea ajuta la dezvoltarea atentiei distributive.

5.Memoratul mecanic.

Invatatul mecanic este benefic pentru perioade scurte de timp si pentru denumirile mult prea complicate, pe care nu le putem retine in alt mod.Nu este recomandat, dar cu riscul de a ma repeta, este necesar in unele situatii pentru a facilita invatarea.

6.Memorarea logica, rationala.

Aceasta memorare presupune o capacitate destul de mare de sinteza, precum si o abilitate in acest sens.Sunt prelucrate informatiile esentiale cu ajutorul logicii, analizarii cu atentie a cuvintelor si informatiilor si punerea in legatura, precum si intelegerea relatiei cauza-eveniment-efect.

7.Memorarea practica.

Putem invata si punand in aplicare teoria.De exemplu, la limbile straine putem face conversatii cu colegii, pastrand in memorie mai usor cuvintele invatate.De asemenea, unii profesori ii pot indemna pe elevi sa retina anumite expresii prin invatarea de dialoguri sub forma de scenete si punerea in aplicare in fata clasei.Un alt exemplu ar fi la biologie, cand putem retine informatii despre plante sau despre animale, analizandu-le personal.Invatarea datelor sau a denumirilor se poate realiza si prin asocierea diferitelor lucruri,evenimente binecunoscute de persoana respectiva, care face memorarea mai usoara.

8.Memorarea cu ajutorul familiei, prietenilor.

Exista persoane care nu pot invata individual.In aceasta situatie, putem invita un prieten la noi acasa, cu care sa invatam.Totodata, ii putem ruga pe membrii familiei sa ne ajute, punandu-ne intrebari ajutatoare sau lasandu-ne sa le povestim lectia, retinand-o mai repede si usor ca pe o poveste.

9.Memoratul relaxant.

Se realizeaza cu ajutorul muzicii.Unii pot invata ascultand pe fundal muzica, care ii calmeaza si le ofera posibilitatea sa se destinda si sa asimileze cu usurinta informatiile.

10.Memorarea prin scriere.

Este bine sa sintetizam  in functie de cum retinem mai usor.De exemplu, o persoana retine mai usor daca invata dupa propriul scris; de aceea, transcrierea informatiilor, a lectiei, precum si realizarea unor scheme sunt benefice.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

__________________________________________________________________________________