19 February 2018

Top 10 papi care au demisionat__________________________________________________________________________________

Nu a trecut mult timp de când Papa Benedict al XVI-lea şi-a anunţat demisia. El nu este singurul papă care a făcut acest lucru. De-a lungul istoriei, diverşi papi au renunţat la statutul lor din diverse motive, unele bune, alte rele. Haideţi să-i cunoaştem împreună pe 10 dintre aceştia.

10. Papa Grigore al XII-lea

Grigore 13

Papa Grigore al XII-lea şi-a început mandatul în 1406 şi l-a sfârşit în 1415. El a renunţat în timpul Conciliului de la Constance şi s-a retras ca simplu cardinal-episcop. În acea perioadă, Biserica Catolică a avut trei papi concurenţi.

9. Papa Sfântul Celestin al V-lea

Celestine 5

Papa Sfântul Celestin al V-lea a fost ultimul papă care nu a fost ales într-o adunare secretă. El a fost papă din august până în decembrie 1294. Celestin a fost un călugăr benedictin încă de la vârsta de 17 ani şi a trăit ca pustnic, fiind renumit pentru spiritualitatea sa. Celestin al V-lea s-a retras din funcţie pentru că a considerat că nu este potrivit pentru rolul de papă. El s-a întors la viaţa sa de pribeag şi s-a stins din viaţă anul următor, în 1295. În 1313, Celestin al V-lea a fost canonizat.

8. Papa Silvestru al III-lea

Silvestru 3

Deşi Celestin al V-lea a fost papă pentru câteva luni, nu lui îi aparţine cel mai scurt pontificat din lista noastră. Silvestru al III-lea a fost ales în 1045 şi a durat doar 22 de zile până când a fost demis şi înlocuit de Benedict al IX-lea. Papa Silvestru al III-lea a fost acuzat de adulter şi de crimă. El a murit în exil câţiva ani mai târziu.

7. Papa Clement al II-lea

Clement 2

Papa Clement al II-lea a fost papă între 1046 şi 1047, când s-a stins din viaţă. A avut un pontificat scurt, dar a reuşit să interzică simonia (traficul cu obiecte bisericeşti). Se spune că ar fi murit otrăvit.

6. Papa Grigore al VI-lea

Grigore6

Nici Grigore al VI-lea nu a avut parte de un pontificat lung (mai – decembrie 1046). El l-a urmat pe Benedict al IX-lea, care s-a retras din funcţie pentru că dorea să se căsătorească. Pentru că a preluat rolul de papă fără nicio alegere, regimul său a fost unul scurt. Grigore a fost forţat să abdice şi a murit în exil în 1048.

5. Papa Sfântul Martin I

Martin

Papa Sfântul Martin I a fost ultimul papă care a murit ca martir. Pontificatul său a durat din 649 până în 653. Din nefericire, alegerea sa nu a fost aprobată de Împăratul Bizantin, iar Martin a fost condamnat şi exilat.

4. Papa Benedict al IX-lea

Benedict9

Papa Benedict al IX-lea a fost unul dintre cei mai tineri papi şi singurul care şi-a „vândut” statutul. De asemenea, este singurul papă ales în trei perioade diferite. Prima oară, Benedict al IX-lea a fost papă din 1032 până în 1045. A fost reînscăunat după o lună, dar a renunţat după trei săptămâni, când i-a „vândut” papalitatea naşului său, Grigore al VI-lea. În 1047, Benedict s-a întors pentru al treilea mandat ca papă, dar un an mai târziu a fost forţat să abdice şi să se retragă la o abaţie.

3. Papa Sfântul Silveriu

Silverius

Papa Sfântul Silveriu a fost singurul papă destituit prin forţă. Regimul său s-a întins între 536 şi 537. Împărăteasa bizantină Teodora l-a exilat pe insula Palmaria, unde Silveriu a rămas prizonier până când a murit de foame (11 noiembrie 537).

2. Papa Sfântul Ponţian

Pontian

Ponţian a fost al optsprezecelea papă al Bisericii Catolice. Pontificatul său a ţinut din 230 până în 235. El este primul papă care a abdicat, pentru că împăratul roman a decis să inverseze politica de toleranţă a creştinilor şi l-a vrut pe Ponţian închis. Ponţian a fost martirizat la scurt timp după aceea.

1. Papa Benedict al XVI-lea

Benedict16

Papa Benedict al XVI-lea a fost primul papă din ultimii 600 de ani care şi-a dat demisia. De asemenea, el este şi cel mai bătrân din această listă. El a fost ales în aprilie 2005, după moartea predecesorului Ioan Paul al II-lea. Pe 11 februarie 2013, Benedict a anunţat că renunţă la papalitate la sfârşitul lunii. Momentan, tronul de la Vatican este liber. Rămâne de văzut cine va fi următorul Papă. Curios este faptul că în Profeţia Papilor a Sfântului Malachia, Papa Benedict al XVI-lea a corespuns caracteristicilor penultimului papă, iar că următorul suveran pontif va fi “Peter Romanul”, al cărui pontificat va distruge Roma şi va aduce Apocalipsa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

__________________________________________________________________________________