19 February 2018

Top 10 prim-miniştri britanici__________________________________________________________________________________

Primul ministru al Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord este liderul politic al Regatului Unit şi conducătorul puterii executive a guvernului. Primul Ministru este membru al Parlamentului şi, prin puterea sa executivă, este răspunzător pentru acesta. Primul care a deţinut acest post a fost Sir Robert Walpole, care a fost numit pe 4 aprilie 1721, când a obţinut postul de Prim Lord al Trezoreriei. Actualul Prim Ministru al Marii Britanii este David Cameron, numit în funcţie din 2010.

10. Edward Heath

Edward Heath a fost Prim Ministru în perioada 19 iunie 1970 – 4 martie 1974. El s-a confruntat cu probleme domestice în Irlanda de Nord şi cu o imensă nelinişte industrială. Una dintre marile sale reuşite a fost Acordul Sunningdale din 1973, prima încercare a unui Prim Ministru de a pune capăt problemelor din Irlanda de Nord. De asemenea, Heath este cunoscut pentru aducerea Marii Britanii în Comunitatea Economică Europeană.

9. James Callaghan

Probabil unul dintre cei mai controversaţi oameni din această listă, James Callaghan a fost Prim Ministru în perioada  5 aprilie 1976 – 4 mai 1979. El a beneficiat de un guvern minoritar şi s-a bazat pe coaliţie pentru a supravieţui. Mandatul său nu a fost unul de succes, tocmai din cauza crizei economice din anii ’70. În martie 1979, Casa Comunelor a invocat o moţiune de cenzură împotriva lui. S-a organizat un referendum, iar Callaghan a fost  învins de Margaret Thatcher.

8. Sir Henry Campbell-Bannerman

Sir Henry a devenit Prim Ministru pe 5 decembrie 1905 şi a părăsit biroul pe 7 aprilie 1908. Deşi a fost scurt, mandatul său s-a dovedit a fi unul de succes. A negociat Antanta anglo-rusă din 1907, în urma căreia Afghanistanul a fost recunoscut de Rusia sub protectorat britanic. Antanta anglo-rusa a fost ultima parte din Antanta creată de Marea Britanie, Franţa şi Rusia. Deşi nu a fost creată ca o alianţă militară, cele trei puteri au luptat împreună în Primul Război Mondial şi au slăbit Puterile Centrale. A demisionat din cauza problemelor de sănătate şi a murit la două săptămâni după ce a părăsit biroul.

7. Herbert Asquith

Herbert Asquith a fost Prim Ministru în perioada Primului Război Mondial. Şi-a început mandatul pe 7 aprilie 1908 şi l-a terminat pe 5 decembrie 1916. El a introdus asigurarea naţională şi a creat Actul Parlamentului în 1911, reducând puterea Casei Lorzilor. A militat pentru incorporarea guvernului descentralizat al Irlandei de Nord în cel al Regatului Unit.

6. Charles Grey

Charles Grey, cunoscut şi ca Earl Grey, fost ales în funcţie pe 22 noiembrie 1830 şi şi-a încheiat mandatul pe 16 iulie 1834. Cea mai importantă realizare a sa a fost abolirea sclavilor de pe întreg teritoriul Imperiului Britanic. De asemenea, a introdus noi măsuri în protecţia copiilor. A creat un act în 1834 prin care mărea numărul celor cu drept de vot. Totuşi, a menţionat că femeile nu pot participa la alegerile electorale, izbucnind astfel Mişcarea Suffragette.

5. Tony Blair

Tony Blair a fost Prim Ministru din 2 mai 1997 până în 27 iunie 2007. În ciuda războiului din Iraq şi a afacerii „Cash for Peerages”, Tony Blair va rămâne în istorie ca unul dintre cei mai mari Prim Miniştri ai Marii Britanii. A descentralizat guvernele Scoţiei, Ţării Galilor şi Irlandei de Nord, a introdus salariul minim şi reforma Casei Lorzilor. De asemenea, a acordat cuplurilor de acelaşi sex drepturi egale cu cele ale heterosexualilor.

4. William Pitt

William Pitt a fost Prim Ministru al Marii Britanii de mai multe ori în secolele 18 şi 19. Primul său mandat a început în 1783 şi s-a încheiat în 1801. Pitt a fost reales în funcţie în perioada 1804 – 1806. Este cel mai tânăr Prim Ministru al Marii Britanii, începându-şi mandatul la vârsta de 24 de ani. S-a opus schimbului de sclavi şi a recunoscut problemele legate de colonii. Este cunoscut pentru Actul Unirii din 1800, când a unit Regatul Irlandei şi Regatul Marii Britanii, creând ceea ce se numeşte astăzi Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei.

3. Winston Churchill

Winston Churchill a fost Prim Ministru de trei ori în perioada 1940-1950. Cu toate astea, cel mai important mandat s-a consumat în perioada 10 mai 1940 – 23 mai 1945. A rămas în istorie ca unul din cei mai mari lideri pe timp de război. Sunt memorabile discursurile din timpul Celui De-Al Doilea Război Mondial, care au menţinut moralul ridicat al populaţiei britanice. „Nu am nimic de oferit decât sânge, trudă, lacrimi şi sudoare”, declara Churchill.

2. Margaret Thatcher

„Doamna de Fier” a intrat în birou pe 4 mai 1979 şi a ieşit din funcţie pe 28 noiembrie 1990. Este prima femeie care a deţinut vreodată funcţia de Prim Ministru al Marii Britanii. S-a confruntat cu greva foamei din 1981 şi cu mineriada din 1984-1985 şi a privatizat multe industrii care aparţineau guvernului. Deşi s-a bucurat de o popularitate imensă printre cetăţenii de rând, Thatcher a fost înlăturată de la putere de propriul partid.

1. Clement Atlee

Clement Atlee a fost Prim Ministru al Marii Britanii în perioada 27 iulie 1945 – 26 octombrie 1951. A câştigat alegerile în faţa lui Winston Churchill şi a permis independenţa Indiei, o mişcare care a fost văzută drept sfârşitul Imperiului Britanic. Pe de cealaltă parte, era lui Atlee a simbolizat începutul Commonwealthului. A introdus serviciul de sănătate naţională şi a trecut de la o perioadă de război la una de pace. A securizat poziţia Marii Britanii în timpul Războiului Rece, creând o alianţă cu Statele Unite. A piedut puterea la alegerile generale din 1951 şi a murit 16 ani mai târziu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

__________________________________________________________________________________