17 December 2017

Top 10 scene de film improvizate__________________________________________________________________________________

Cinematografia ne-a lăsat moștenire o serie de momente minunate de care ne-agățăm multă vreme. Fie că suntem genul care reproduce replici celebre când contextul o cere, fie că doar ne amintim de ele ocazional cu vreun soi de trăire emoțională ce aduce cu entuziasmul, până la urmă e de bun augur pentru toată lumea simplul fapt că există. Dar genul de momente despre care vom vorbi astăzi nu are caracter premeditat, din contră, are mai multe în comun cu pura întâmplare. La întâmplarea aceasta se mai adaugă prezența de spirit a actorilor, bunăvoința regizorului și aliniamentul favorabil al astrelor.

 

10. Strănutul din „Annie Hall”

Annie Hall

Subpunctul de față își propune, înainte de toate, să vă descurajeze de la a face cocaină cu Woody Allen.

Incidentul se desfășoară după cum urmează: Alvy (Woody Allen) și Annie (Diane Keaton) au o ceartă domestică despre cum el nu e niciodată dispus să încerce lucruri noi. Tocmai când începe să se arate interesat și aduce în discuție prețul, strănută în recipientul cu pricina și împrăștie pretutindeni un nor de cocaină. Râsul colegilor de platou e, deci, cât se poate de autentic.

E genul de glumă care ai zice că a fost gândită dinainte, dar nu e cazul aici. Înainte de-a o include în varianta finală, Allen i-a testat mai întâi efectul comic pe un eșantion de spectatori. Reacția lor totală s-a tradus într-un categoric vot pentru și singura incertitudine a rămas cum să editeze scena astfel încât râsul isteric să nu interfereze cu următoarele schimburi de replici.

 

9. Povestea despre soția răposată din „Good Will Hunting”

Good Will Hunting

Oricine a văzut un stand up cu Robin Williams știe că e un geniu al comediei, dar cine ar fi bănuit că poate imagina pe moment un episod conjugal care să-l facă să pară și trăsnit și duios în același timp? Personajul său relatează cu lux de amănunte despre cum soția sa avea emisii gazoase în somn, istorisire ce l-a cucerit pe regizorul Gus Van Sant. Acesta a hotărât, pesemne, că scena despre cele naturale biologic vorbind era fix piesa de puzzle care-i lipsea. Mai mult de-atât, un ochi de șoim antrenat va putea să sesizeze chiar și un ușor tremur al imaginii ce corespunde momentului respectiv. Explicația e simplă: cameramanul râdea.

 

8. Michael Madsen și urechea detașabilă din „Reservoir Dogs

Reservoir Dogs

Scena în care Mr. Blonde îndepărtează urechea unui ofițer de poliție e probabil cea mai greu de trecut cu vederea. Problema e că nimeni nu s-a obosit să-i explice lui Michael Madsen ce-i de făcut cu organul auditiv o dată ce l-a separat de posesor. Prin urmare, actorul a venit cu propria interpretare: un fel de telefon fără fir ceva mai dezaxat.

 

7. Hsssss! – „The Silence of The Lambs”

Silence of The Lambs

Pe când era cel mai cunoscut dintre canibali, Anthony Hopkins și-a propus să o îngrozească pe Jodie Foster. A încercat treaba asta c-o interjecție sinistră și bine articulată. Nu numai c-a reușit, dar regizorul a decis că merităm toți aceeași soartă.

 

6. Here’s Johnny! în „The Shining”

The Shining

Nici Jack Nicholson nu se lasă mai prejos când are un topor în mână. Celebra replică pe care o asociem mereu cu ecranizarea romanului de Stephen King nu figura în scenariul lui Kubrick. Ea există azi doar pentru că Jack Nicholson a găsit momentul oportun să-și amintească o frază populară dintr-o emisiune de divertisment la modă în perioada respectivă. S-a făcut abstracție de faptul că personajul pe care-l joacă se numește Jack.

 

5. Here’s looking at you, kid în „Casablanca”

Casablanca

Here’s looking at you, kid! e, la urma urmei, o variantă mai elegantă de a o întreba dacă vine des acolo și Rick nu se sfiește tocmai de la a reutiliza aceeași replică de nenumărate ori, chit că e una dintre cele mai celebre în istoria cinematografiei.

Toate ca toate, dar vorbele de alint nu făceau inițial parte din repertoriul său prestabilit. De fapt, ele au pornit de la o glumă pe care Humphrey Bogart și Ingrid Bergman o tot făceau între ei. Bogart ar fi rostit-o pentru prima dată într-o pauză de la filmări, în timp ce-și învăța colega de breaslă să joace poker pe platou.

 

4. Singing in The Rain cântat în „A Clockwork Orange”

A Clockwork Orange

Vă spun o poveste: Stanley Kubrick filmase timp de 5 zile la faimoasa sa scenă cu „ultraviolență” și încă nu reușise să obțină un amestec ideal de bolnav și exuberant. La limita răbdării, l-a întrebat pe Malcolm McDowell dacă știe să danseze și i-a dat mână liberă de-acolo. În circumstanțele descrise, acesta a început să cânte un „Singing in The Rain” distructiv. Kubrick s-a îndrăgostit pe loc. Nu i-a luat mult să obțină dreptul de-a refolosi melodia, iar restul e numa’ istorie.

 

3. Harrison Ford presupune că ar fi de la sine înțeles – „Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back”

Star Wars

Fie că vă vine să credeți sau nu, Han Solo (Harrison Ford) trebuia să răspundă cu aceeași monedă declarației de dragoste pe care i-o face Prințesa Leia (Carrie Fisher). Ford, însă, s-a simțit rănit în orgoliul personajului său și a decis că să răspundă cu „I love you too” (Și eu te iubesc) nu se pretează, cel puțin nu atâta vreme cât „I know” (Știu) e totuși o opțiune validă. Noroc că Spielberg a fost încântat de schimbare.  

 

2. Dustin Hoffman e pieton în „Midnight Cowboy”

Autenticitatea momentului de față e un pic controversată. Există voci care susțin că ar fi făcut parte din scenariu. Dustin Hoffman și Jon Voight susțin, însă, vehement că lucrurile s-ar fi întâmplat în mod spontan. Actorul principal explică, așadar, că din pricina bugetului limitat nu ar fi existat opțiunea de a bloca circulația pe strada din New York unde se desfășurau filmările. Întâmplarea face că un taximetrist cît se poate de adevărat ar fi încercat să treacă pe roșu în timp ce protagoniștii traversau. Hoffman ar fi vrut să îl atenționeze asupra faptului că se filmează, însă a găsit de cuviință să rămână în pielea personajului. Cuvintele care i-au ieșit pe gură au fost „I’m walkin’ here!”, în schimb, și a continuat să se poarte ca și cum incidentul ar fi făcut parte din acțiunea filmului. Având în vedere calibrul replicii memorabile, rămânem la ideea că așa stă treaba.

 

1. Monologul din „Taxi Driver”

Taxi Driver

… în care Robert De Niro ar dori să afle dacă chiar discuți cu el este una din cele mai tari scene imprimate pe peliculă. Dincolo de accesele de schizofrenie, ce o face și mai interesantă e că singurele indicații regizorale primite ziceau așa: „Travis vorbește cu sine în oglindă”. Și De Niro s-a pus pe vorbit. Așa ne-am trezit c-o mulțime de „You talkin’ to me?” aruncate violent în față.

De punctat ar fi că sursa de inspirație pentru ce a improvizat nu poate fi prea departe. Zic asta deoarece actorii au obiceiul de a-și exersa abilitățile prin a repeta aceeași propoziție  accentuând de fiecare dată un alt cuvânt, cum se întâmplă și aici.

 

 

Surse poze: cinemagia.ro,  pixelatedgeek.com, www.rankopedia.com, ticklebooth.com

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

__________________________________________________________________________________