23 February 2018

Top 10 Sisteme de Operare__________________________________________________________________________________

Calculatorul a devenit o ustensilă indispensabilă în viaţa noastră. Dar, pentru a ne folosi de el, avem nevoie de un sistem de operare instalat (sistemul de operare realizează o legatură prin intermediul interfeţei grafice,sau nu, între utilizator şi componentele pc-ului). Ceea ce trebuie ştiut este că sunt două tipuri de sisteme de operare: cli(command line interface) si gui(graphic user interface). Urmează să vă prezint top 10 sisteme de operare(OS),bineînţeles dupa siguranţa acestora.

 

10.Solaris

Acesta este un sistem de operare lansat de compania Sun Microsystems, care din 2010 aparţine insa de firma Oracle. Acest SO se afla pe locul 10 din cauza faptului că nu se concentrează în special pe securitatea datelor. Codul sursă al acestui SO este publicat online prin OpenSolaris project.

 

9. HP-UX 11i

HP-UX 11i este sistemul lansat de cei de la HP(Hewlet Packard). Ce-i drept, numele său nu prea este popular, dar ar trebui sa îl includem în acest top deoarece a devansat unele sisteme mult mai populare( este vorba de SO ce folosesc UNIX precum Mac, Solaris şi chiar Linux).

 

8. Windows XP

Este un sistem de operare binecunoscut datorită supremaţiei deţinute pe această piaţă de către Microsoft. Deşi ceva mai bun decat urmaşul său (Windows Vista) datorită consumului mic de resurse ale PC-ului, Windows XP deţine doar locul 8 pentru că în acelaşi timp este şi cel mai puţin sigur sistem de operare. Acest fapt se datorează proceselor multe rulate de OS şi privilegiilor ,“prea multe”, pentru fiecare user in parte, hackerii putând “săpa” uşor prin el.

 

7.Windows Server 2003

Este un sistem mai sigur decât Windows XP, dar cu toate acestea, predecesorul său, Windows Server 2000, este mult mai sigur. Printre funcţiile acestrui OS se afla: înlăturarea automată a serviciilor/programelor rău-voitoare şi un firewall(paravan de protecţie) deja încorporat.

 

6.Windows Vista

Prin acest sistem de operare, Microsoft a încercat să înlăture problemele cu care se înfruntau  predecesoarele acestuia, dar au dat peste cap optimizarea lui cu componentele PC-ului prin consumul excesiv de resurse. De asemenea, importul aplicaţiilor de pe platformele mai vechi (Windows ’95,’98,XP) s-a realizat greoi şi cu consum mare de resurse.

 

5.Windows Server 2000

Acest sistem de operare este atât de sigur încât a fost nevoie de 10 ani ca Microsoft să realizeze unul mai bun. Acest SO continuă să primească patchuri lunare pentru creşterea securităţii chiar şi după 9 ani de la lansare.

 

4.Windows 7

Este un SO ce consumă resurse mai puţine decât predecesorul său, Windows Vista. De asemenea, are un firewall deja optimizat şi nu este atât de darnic în ceea ce priveşte acordarea de privilegii.

 

 3.Mac OS

Este SO lansat de binecunoscuta firmă Apple, care în State a reuşit să-şi impună cuvântul faţă de monopolul Microsoftului, ajunând pe locul 3. Acesta permite utilizatorilor o comunicare mai uşoară cu componentele calculatorului, dar ocupă doar locul 3 din cauza vulnerabilităţilor existente şi a micilor erori în sistem.

 

2.Linux

Este un SO cli (command line interface), dar varianta UBUNTU permite utilizatorilor şi o interfaţă grafică. Dacă se alege o opţiune custom de instalare, se poate seta ca acesta să fie sigur. Singurul incovenien al acestui SO îl reprezintă problemele ce se manifestă când vine vorba de a i se aplica un patch.

 

1.OpenBSD

Sunt sigur că puţini dintre voi au auzit de acest sistem de operare, dar este cel mai sigur de pe piaţă la ora actuală. A suferit doar două atacuri în ultimul deceniu datorită sistemului de securitate strict.  De asemenea, OpenBSD foloseşte numeroase aplicaţii web, ceea ce-l face mai sigur şi greu accesibil hackerilor.

 

Îmi cer scuze fanilor Microsoft că în acest top n-am inclus Windows 8, dar acesta e încă în versiunea beta, lansarea oficială urmând să aibă loc în septembrie anul acesta.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

__________________________________________________________________________________