28 June 2017

Top 10 trucuri pentru realizarea prajiturilor



__________________________________________________________________________________

 

Stim ca atunci cand vine vorba de bucatarie, nu multa lume se incumeta sa incerce ceva nou. Poate de teama, poate din lipsa de timp, poate ca nu sunt inca pregatiti sa riste. Ei, va anunt ca nu trebuie neaparat sa va riscati ingredientele pentru a reusi sa faceti niste lucruri simple si utile. In acest articol nu voi veni cu retete simple pe care oricine sa le poata face, ci ma voi rezuma la niste trucuri care va vor face mai placut timpul petrecut in bucatarie.

1. Cum se bat albusurile bine

Cred ca toata lumea stie ca nu de fiecare data reusim sa batem albusurile „tare”, cum s-ar zice. In unele cazuri de vina este lipsa de rabdare, in altele calitatea oualelor. Pentru o prajitura ca la carte care necesita albusuri batute spuma, va recomand ca in timp ce le bateti sa adaugati aproximativ o lingurita de zeama de lamaie. Aceasta le va lega si va va asigura o reteta reusita.

 

2. Mascarea unei prajituri crapate

Daca o prajitura cu branza a crapat deasupra, acoperiti pur si simplu crapaturile! Se pot acoperi cu fructe, cu un topping de smantana sau cu gemul favorit.

 

3. Cum se face marmorarea

Pentru un aspect marmorat al prajiturii, se pune cu o lingura un tip de compozitie peste celalalt tip. Se trece prin amandoua compozitiile cu un cutit. Aveti insa grija sa nu insistati prea mult, altminteri compozitiile se vor amesteca omogen si efectul de marmorat se va pierde.

 

4. Tapetarea cu folie a tavii

Pentru a scoate prajiturile mai usor din tava, aceasta se tapeteaza mai intai cu folie de aluminiu. Se taie o bucata de folie mai mare decat tava. Se intoarce tava cu fata in sus si se modeleaza folia dupa dundul si laturile tavii. Se scoate folia, se intoarce folia cu fata in sus si se aranjeaza folia formata in ea, lasand-o sa treaca peste margini. Se unge folia, se pune compozitia si se coace ca in reteta. Dupa ce prajiturile s-au racit complet, se ridica din tava cu ajutorul foliei.

 

5. Cum se taie prajiturile in romburi

Cu un cutit mare se face o taietura diagonala dintr-un colt in celalalt al tavii. Se fac taieturi paralele la distanta de 4 cm. Apoi se face o taietura longitudinala in mijlocul tavii. Se taie paralel la interval de 4 cm, formand romburi.

 

6. Umplerea formelor de briosa

Umplerea cupelor de briose cu o lingura poate face destula mizerie in jur. Pentru a grabi procesul, se poate folosi o cupa de inghetata care se goleste singura sau se toarna aluatul dintr-un vas de masurat.

 

7. Glazurarea rapida a brioselor

Pentru a glazura rapid briosele, se pune glazura intr-un bol. Trebuie sa aiba o consisetnta moale, dar daca este prea tare de adauga cate o lingurita de lapte pana cand ajunge la consistenta dorita. Se inmoaie varful brioselor in glazura, se rasucesc usor, apoi se ridica.

 

8. Oare praful de copt sau bicarbonatul sunt proaspete?

Succesul celor mai bune aluaturi nedospite depinde de praful de copt se de bicarbonat. Testati-le, asadar, inainte de folosire.

Se amesteca 1 lingurita de praf de copt in 1/3 cana de apa fierbinte.

Se amesteca 1/4 lingurita bicarbonat de sodiu cu 2 lingurite de otet.

Daca amestecurile incep sa bolboroseasca, ingredientele sunt inca proaspete. Daca nu, trebuie sa le inlocuiti.

 

9. Cum se formeaza cornurile

Se ruleaza o portie de aluat intr-o foaie circulara de aproximativ 30 de cm. Se taie in 12 felii circulare si se ruleaza, incepand de la capatul lat. Se pun cu varful foii in jos, la distanta de 5 cm, pe tavi fara margini, unse.. Se curbeaza capetele in forma de semiluna.

 

10. Ce sa facem cand n-avem lapte batut?

Daca aveti o reteta de prajitura care necesita lapte batut si nu aveti asa ceva in frigider, nu aveti nevoie decat de lapte dulce si suc de lamaie. In cantitatea de lapte necesara, puneti o lingurita de zeama de lamaie, amestecati, apoi asteptati 5-10 minute. Veti observa ca laptele s-a ingrosat.

foto: retete-carmen.com, gabrielacuisine.ro, petitchef.ro

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

__________________________________________________________________________________

Comments

  1. Daca punem lamaie ca sa facem lapte batut nu o sa aiba un gust acrisor pe urma?

    • Alexa Cucu says:

      Pai nu ti se pare ca laptele batutu are gust acrisor…? De-aia i se mai spune si lapte acru 🙂

  2. Foarte bune sfaturile. Daca tu tot ne dai astfel de sfaturi, ce-or sa mai faca aia de la restaurant cand toti o sa invatam sa ne facem singuri mancarea?